Doğaya bir adım da sen at!

Kahramanmaraş Doğa Koleji öğrencileri çağın en önemli çevre sorunlarından birisi olan elektronik atıklar için harekete geçti.

Teknoloji ve ekolojiyi bir araya getiriyoruz. Teknolojinin doğadaki ekolojik döngüye etkilerine vurgu yapmak amacı ile öğrencilerimiz yeni tasarımlar yaparak kampüslerinde sergileyecekler. Toplanan e-atıklar geri dönüştürülmek üzere e-atıkların Geri Dönüşümünü Destekleme Derneği (EAGD)’ye teslim ederek yeni bilgisayarlara dönüştürülecektir ve ihtiyacı olan devlet okullarına bilgisayar laboratuvarları kurulması için girişimde bulunulacaktır. Kullanım ömrünü tamamlamış e-atıklarını getir, doğa kazansın, ülke ekonomisi kazansın.

Kısaca E-atık adı verilen bu malzemeler; atık konumunda olan elektrikli ve elektronik cihazlardır. Elektronik atık adı verilen, elektronik cihaz/aletlerin kullanıcısı tarafından ekonomik kullanım süresini tamamlamasıyla ortaya çıkan atıklardır. Genel olarak elektronik atıklar TV, bilgisayar, yazıcı, telefon, fax, fotokopi makineleri, ekranlar, DVD, VCR, entegre devreler, yarı iletkenler, baskılı devreler, algılayıcılar, kablolar, MP3, tıbbi cihazlar gibi alet ve ekipmanlardan oluşmaktadır. Bu maddeler plastik, metal ve cam içermektedir. Bu elektronik atıklar parçalandıklarında, yakıldıklarında veya tekrar kazanım/kullanım için parçalandıklarında tehlikeli maddeler içerebilmektedir. Elektrik ve elektronik endüstrisi dünyanın en büyük ve hızla büyüyen üretim sanayisi olması nedeni ile bu büyümenin sonucu olarak ve hızla eskime/demode olma nedeniyle eski/hurda elektronik cihazlar (elektronik atıklar) dünyada en ciddi katı artık problemlerinden birisi halini gelebilmiştir. Teknolojik yeniliklerin hızla değişmesi ve albeni durumun tüketiciyi cezbetmesi sonucu satın alınan elektronik aletlerin çok çabuk modası geçmektedir. Bu durum beraberinde çok fazla miktarda bu tür elektronik ürünlerin tüketilerek beraberinde e-atıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.