Dolandırıcı mağduru olmamak için bunları yapmayın!
Kahramanmaraş Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Ve Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, Tüketicilerin internet üzerinde yaptıkları alışverişlerde en çok karşılaştığı sorunun, yazılı-görsel medya da veya sosyal ağlarda reklamı yapılan ürünün gerçeğiyle aynı özelliklere sahip olmaması olduğunu söyledi.
İnternet alışverişlerinde
alıcının zaman zaman muhatap bulamadığına dikkat çeken Uçar, “18- 35 yaş
arası tüketicilerin kullandıkları sosyal ağlarda reklamı yapılan ürünlerden
sipariş ettiklerinde söz konusu ürünlerin özellikle ebatlarının veya renk
özelliklerinin farklı gelmesi ve bu sorunların çözümü için satıcı/sağlayıcıya
ulaşmak istemeleri durumunda karşı taraftan muhatap bulamamaları tüketicilerin
şikayet konusu olabiliyor.” dedi.
“En Büyük Kolaylık Sözleşme İptali”
İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketicinin hakları hakkında açıklamalarda bulunan Ahmet Uçar şunları söyledi: “İnternet üzerinde yapılan alışverişler, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Mesafeli Sözleşmeler başlıklı 48. Maddesi ve bu kanun doğrultusunda yürürlüğe giren,Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği hükümlerine tabiidir. Bu kapsamla; tüketici, online alışveriş yaparken ilgili kanun ve yönetmelikçe bir takım haklara sahiptir.Bu haklar şunlardır:Satıcı veya sağlayıcı; internet üzerinden yapılan alışverişi tamamlamadan önce, sözleşme konusu mal veya hizmetin temel nitelikleri, satıcı veya sağlayıcının unvanı, MERSİS numarası, açık adresi, iletişim bilgileri, mal veya hizmetin bedelini gösteren fatura veya fiş bilgisi, cayma hakkının süresi ve usulü, herhangi bir uyuşmazlık durumunda başvuruların tüketici mahkemesi veya tüketici hakem heyetlerine yapabileceklerine dair bilginin tüketiciye ön bilgilendirme yapmak zorundadır.İnternet alışverişlerinde tüketiciye verilen en önemli haklar arasında tüketicinin malın teslimi veya hizmetin ifaya başladığı tarihten itibaren 14 gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai bir şart ödemeksizin sözleşmeden dönme hakkına sahip olmasıdır.”
“Sosyal Medya Yanıltıcı Olabiliyor”
Sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerin tüketiciyi zaman zaman yanılttığını kaydeden Uçar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tüketici, satın almış olduğu malın veya hizmetin ayıplı (kusurlu) çıkması durumunda ise 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 11. ve 15. Maddelerinin hükümleri doğrultusunda kendisine tanınan seçimlik haklarını kullanarak sözleşmeden dönebilir, ayıp oranında satış bedelinden indirim isteyebilir veya söz konusu malın/ hizmetin ücretsiz onarımını /hizmetin yeniden görülmesini isteyebilir.6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 56. Maddesi gereği tüketicinin satın almış olduğu malla ilgili satıcı veya sağlayıcı tarafından garanti belgesi düzenlenmesi zorunludur. Ayrıca aynı kanunun 58. Maddesi gereği söz konusu malın kullanım ömrü süresince, mağazada alınan ürünler gibi, satış sonrası bakım ve onarım hizmetlerini üreticiler veya ithalatçılar tarafından sağlanması zorunludur. Tüketicilerin en çok şikayette bulundukları konu, Yazılı-görsel medyada veya sosyal ağlarda (facebook, instagram, twitter gibi) reklamı yapılan ürünün gerçeğiyle aynı özelliklere sahip olmadığı hususudur. Özellikle, lisans yetkisine sahip olmayan veya lisans yetkisi iptal edilmiş televizyon kanallarında pazarlanan ürün hakkında yanıltıcı reklama kanarak satış işlemlerinin gerçekleştirildiği ancak söz konusu ürün teslim anında reklamı yapılan ürünle uyuşmadığı konusunda Hakem Heyetlerine müracaatlar yapılmaktadır.”
“Telefondan Dolandırıcılığa Dikkat”
Dolandırıcıların telefon yoluyla vatandaşlara kendilerini farklı şekilde tanıtıp, internet veya telefon tarife değişikliğini bahane ederek, kişilerin kredi kartı bilgilerini istediklerini ve bu yöntemle dolandırıcılığın son zamanlarda hızla yayıldığına dikkat çeken Uçar, “18- 35 yaş arası tüketicilerin kullandıkları sosyal ağlarda reklamı yapılan ürünlerden sipariş ettiklerinde söz konusu ürünlerin özellikle ebatlarının veya renk özelliklerinin farklı gelmesi ve bu sorunların çözümü için satıcı/sağlayıcıya ulaşmak istemeleri durumunda karşı taraftan muhatap bulamamaları tüketicilerin şikayette bulundukları diğer bir husustur. Telefonda dolandırıcı nitelikteki sigorta veya danışmanlık hizmeti veren şirketlere yönelik yapılmaktadır. Telefonda kurulan sigorta/danışmanlık sözleşmenin ilk yıl hizmetin bedava olduğu şeklinde tüketiciye yanlış bilgi verilerek cezbedildiği daha sonra tüketiciyi arayarak kurulan sözleşmenin ücretini istemeleri aksi durumda yasal yollara başvurulacağı şeklinde tüketiciyi korkutmaları ve bazı tüketicilerin oldukça yüksek meblağlar ödemesine neden olmaktadır. Bu tür sözleşmelerin iptali hususunda Hakem Heyetlerine başvurular yapılmaktadır. Diğer bir şikayet konusu ise telefonda kurulan internet aboneliği veya telefon tarifesi değişikliği konusunda yaşanılan uyuşmazlıklardan kaynaklanmaktadır. Özellikle telefon tarifesi değişikliğinde tüketiciye taahhüt edilen tarife ücretinden daha fazla fatura yansıması hususunda şikayetler yapılmaktadır.” Diye konuştu.