Domuz gribinde kırmızı alarm

Önceki hafta Yoğun Bakım Servisine alınması için Van'dan getirilen A.Y isimli erkek hastanın, Domuz Gribi taşıdığı belirlenmesinin ardından aynı gün Kahramanmaraş'ta ikamet eden 40 yaşlarında Suriyeli bir hastanın da Domuz Gribi Şüphesiyle izolasyon odasına alındığı belirlendi. Suriyeli hastaya ise gribin nasıl bulaştığı araştırılıyor.

Önceki hafta Van’dan Yoğum Bakım Ünitesine bağlanması için getirilen A.Y. isimli hastayla birlikte Kahramanmaraş’taki domuz gribine yakalanan hasta sayısının 2’ye çıktığı öne sürüldü. 30 Aralık 2015 tarihinde aşırı ateş ve halsizlik şüphesiyle Van Devlet Hastanesine Başvuran A.Y’nin, yoğun bakım yatak ünitesinde boş yer olmadığı için domuz gribi (H1N1) şüphesiyle Kahramanmaraş’a nakli gerçekleştirildi. Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesine getirilen A.Y.’nin gerekli tetkiklerinin yapılmasının ardından sonuçların pozitif çıkmasıyla hastane çalışanları arasında panik havası yaşandı.

Hasta, hemen izolasyon odasına alınırken, son yıllarda ölümlere sebep olan Domuz Gribi taşıyan hastanın tedavisini gerçekleştirmesinde görevli tüm sağlık personellerine ek sağlık tedbirleri uygulandı. Van’dan gelen hastanın domuz gribi taşımasının ardından Kahramanmaraş’ta ikamet eden 40 yaşlarında bir Suriyeli hastanın da domuz gribi şüphesiyle karantina’ya alındığı öne sürüldü. İki hastada şuan Anestezi yoğun bakım ünitesinin özel bölümünde yaşam mücadelesi verirken Suriyeli hastaya gribin nasıl bulaştığı, Van’lı hastanın tetkik ve tanı sürecinde Suriyeli hasta ile aynı odada kalıp kalmadığı araştırılıyor. Domuz gribi vakası ile ilgili şuana kadar yetkililerden resmi bir açıklama yapılmadı.

 

Son olarak Adana’da 2’si Suriyeli üç kişinin ölümüne sebep olan Domuz Gribi vakası Kahramanmaraş’ta da görüldü. Van’dan gelen hastanın ardından Kahramanmaraş’ta ikamet eden Suriyeli bir hastanın da aynı tanıyla ‘karantina’ya alınması şok etkisi yarattı.

Kahramanmaraş’ta ilk domuz gribi 2009 yılında Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde ortaya çıkmıştı. Halsizlik ve yüksek ateş şikayetiyle Göksun Devlet Hastanesine başvuran 37 yaşındaki Hatice T., Domuz gribi şüphesiyle KSÜ Tıp Fakültesi hastanesine sevk edilmişti. Buradaki tüm müdahalelerin ardından hayatını kaybeden Hatice T. Kahramanmaraş’ta Domuz gribinden vefat eden ilk hasta olarak dikkat çekmişti.

Aradan geçen 6 yılın ardından Kahramanmaraş, Domuz Gribini Van’dan gelen bir hastayla tekrar duydu. Van’da yüksek ateş ve halsizlik şikayetiyle Van Devlet Hastanesine başvuran 43 yaşındaki A.Y. domuz gribi şüphesiyle Van’da yoğun bakım yatak ünitesi dolu olunca boş olan Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesine sevk edildi.

30 Aralık 2015 günü Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesine getirilen hasta A.Y.’nin gerekli tetkiklerinin pozitif çıkması hastane çalışanları arasında büyük panik havası oluştu. Önce hastanın tedavi sürecinde görevli sağlık personeline ek sağlık tedbirler uygulanarak gerekli tıbbi müdahalelerde bulunuldu. Hasta Anestezi yoğun bakım ünitesinde bulunan İzolasyon odasında gözlem altına alındı. Vanlı hastanın ardından 40 yaşlarında Suriyeli bir hastanın da Domuz Gribi şüphesiyle gözlem altına alınması ikinci şok dalgası yarattı. Sağlık personelleri arasında endişe üst seviyeye çıkarken hastane yönetiminin ise iki hastayı da ‘karantina’ bölgesine alarak diğer hastalara bulaşmaması için önlem aldığı öne sürüldü.

Bu arada Suriyeli hastaya Domuz Gribinin Vanlı hastadan bulaşıp bulaşmadığı netlik kazanmazken, en büyük soru ise; Vanlı hastayla Suriyeli hastanın aynı odada bulunup bulunmadığı oldu. Şuana kadar Kahramanmaraş’ta yoğun bakımda yatan iki hastanın sağlık personellerine veya diğer hastalara domuz gribini bulaştırıp bulaştırmadığı araştırılıyor. Bu arada sağlık personellerinin havaların soğuk olması nedeniyle gribe yakalanan vatandaşların tedavilerinin gerçekleşmesinde ayrı bir tedbir aldığı öğrenildi.

Hastane yetkilileri şuana kadar Domuz Gribi vakasıyla ilgili bir açıklamada bulunmadı.

KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN GAZETESİ / GÖKHAN DÖKÜCÜ