Down sendromlum çocuklar gönüllerince eğlendi
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen 21 Mart Dünya Down Sendromu farkındalık etkinliği programında down sendromlu çocuklar gönüllerince eğlendiler. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Cevdet Kabakçı down sendromlu çocukların sıkıntılarının ve onları hatırlamanın bir güne sığmayacak kadar önemli olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi 21 Mart Dünya Down
Sendromlu Çocuklar gününde Down sendromlu çocukları unutmadı. Demokrasi meydanında
gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi
Engelliler Şube Müdürü Fatih Akşam, “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Down
Sendromlu bireyler ve ailelerine destek veren, onları doğru kanallara
yönlendirecek çalışmalara imza atan Engelliler Şube Müdürlüğü de, Dünya Down
Sendromu Günü çerçevesinde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.” Dedi.
21 Mart gününün çok önemli bir tarih olduğuna da dikkat çeken Şube Müdürü Akşam Down sendromu hakkında bilinçlenmesi gerektiğini insanların bilinçlendirmeleri gerektiğine vurgu yaptı. Akşam şöyle konuştu; “Genetik düzensizlik sonucu insanın 21.kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumu ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan genetik bir farklılıktır. Yani Down sendromu olmayan bireylerde 46 kromozom varken, Down sendromlularda 47 kromozom bulunur.
Down sendromlu herkes, farklı derecelerde öğrenme güçlüğüne sahiptir. Bazı fiziksel özellikler down sendromlular arasında yaygındır ve onlar bazı tıbbi problemlere yatkın olabilirler. Doğan her 800 bebekten birinde Down sendromu görülür. Her yıl Türkiye’de 1500 down sendromlu bebek doğar. Down sendromu, bütün yaşlardaki, ırklardaki, dinlerdeki ve ekonomik şartlardaki insanları etkiler.
DOWN SENDROMLULARIN FİZİKSEL FARKLILIKLARI VARDIR
Fiziksel özellikler çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içindeki tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olmasıdır. Down sendromu olan çoğu insanın, zihinsel engel aralığı (eski adıyla ‘gerilik’ olarak bilinir) hafif düşük IQ düzeylerine sahiptir. Down sendromu olan çocuklar tamamen kamu ve özel eğitim programlarına katılırlar. Eğitimciler ve araştırmacılar, down sendromu olan kişilere hala tam eğitim potansiyeli keşfediyorlar.
Bugünün Down sendromlu bireyler hakkında toplumsal bilinç yaratmak açısından önemli bir fırsattır. Down sendromlu bireyler hala ayrımcılık ve önyarfı ile karşı karşıya kalıyor. Oysa Down sendromlu bireylerin sosyla hayatta tüm insanlarla beraber, izole edilmeden yaşamaları büyük önem taşıyor. Dünya Down sendromu günü gibi farkındalık yaratacak organizasyonlar, tüm toplumun kapsamlı bir bakış açısı ile Down sendromu hakkında bilgilendirilmesine olanak sağlanmaktadır.”
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı ise; “Bununla birlikte bu tür özel günler down sendromlu bireylerin veya engelli vatandaşlarımızın topluma kazandırılması, haklarının tam ve eşit şekilde sağlanması noktasında ciddi bir farkındalık oluşturuyor. Bu tür özel günler vesilesiyle bir muhasebe, bir murakabe yapılarak gelinen nokta ile hedefler arasındaki mesafe net olarak görülebiliyor.” Dedi.
DOWN BİR HASTALIK DEĞİL FARKLILIKTIR
Down Sendromunun bir hastalık değil, genetik bir farklılık olduğunu da hatırlatan Kabakcı şöyle konuştu; “
Down sendromu bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Down sendromunu iyileştirecek veya yok edecek bir tıbbi tedavi yoktur. Tek yol eğitimdir. Bu nedenle Down sendromlu bebeklerde 0-2 ay içerisinde eğitime başlamak gerekiyor.
Bu imkan sağlandığında Down sendromlu kişiler de toplumda başarılı oluyor. Hemen hepsi okula gidebiliyor, sosyal yaşama katılıyor, çoğu yarı-bağımsız yaşamlar kurabiliyor. Eskiden okuyamaz bile denilen bu bireyler artık lise, hatta üniversite bitirebiliyor, ikinci bir dil öğrenebiliyor, çalışabiliyor.
Ancak bu durum doğumdan itibaren başlayan, düzenli ve disiplinli bir çalışmanın sonucunda oluyor. Onun için bu meselenin kamu ve özel sektör kuruluşlarımızın, sivil toplum örgütlerimizin, üniversitelerimizin, iş adamlarımızın ana önceliklerden biri olması gerekiyor.
ENGELLİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNÜ 2014’TE KURDUK
Kamunun bu konuda öncülük yapması şart olduğu için Büyükşehir belediyesi olarak 2014 yılında engelliler şube Müdürlüğü’nü kurduk. Kahramanmaraş büyükşehir belediyesi olarak engelli vatandaşlarımızın, memnuniyeti ve toplum hayatımıza tam ve sorumsuz bir şekilde katılımını sağlamak için özel bir çaba sarf ediyoruz.
Kalplerimiz de, kapılarımız da engellilere sonuna kadar açık. Toplu taşımada devrim gibi bir kararla tüm toplu ulaşım araçlarını engellilere uygun olarak yeniledik. Ortopedik engellilerin akülü ve tekerlekli sandalye taleplerini karşılıyoruz. İşitme engelliler için belediye personelimize, diğer kamu personeline, üniversite öğrencilerine işaret dili kursu veriyoruz. Hatta Cuma namazında camiye giden işitme engelli kardeşlerimiz için tercüman hizmeti başlattık.
ENGELLİLERLE İLGİLİ YAZ KURSLARIMIZ VAR
Engelliler Akademisi, İSKEP(istihdam için koordinasyon ve Eğitim Teknik Destek) Ritim kursu, engelsiz yaz spor okulları kursu, engelsiz yaz kursları gibi birçok ciddi projeleri hayata geçirdik.
Engelliler Akademisinde; Engelli bireylerin aile ve toplum ile iletişimi, Engelsiz film gösterisi, Engelli Yasal Hakları Semineri, Özel Eğitim ve önemi konulu semineri gibi etkinlikler yapıyoruz.
İSKEP projesi kapsamında dezavantajlı bireylere yönelik 14 bilgilendirme ve farkındalık arttırma toplantısı düzenleyerek yaklaşık 500 dezavantajlı bireye ulaşıldı.
Dezavantajlı bireyler için iş piyasası analiz raporu, hayat boyu öğrenme çalıştayı, aktif iş gücü piyasası politikaları çalıştayı, girişimcilik eğitimi, Temel bilgisayar eğitimi, Mesleki eğitim kursları düzenleyerek katılımcılara sertifikaları verildi.
ENGELSİZ YAZ SPOR OKULUMUZ VAR
Ritim kursu, Engelliler Kamu personel seçme sınavı kursu, Takı tasarım kursu, tıbbi sekreterlik kursu gibi kurslar düzenliyoruz. Engelsiz yaz spor okullarımızda çocuklarımıza; Yüzme, Atletizm, Judo, Halter, Tenis, Güreş, Masa tenisi, Badminton, Atıcılık dallarında eğitim veriyoruz.
Engelsiz yaz kurslarımızda; Kuran’ı Kerim, Satranç, Resim, Takı Tasarım, Ritim, okuma-yazma, Temel bilgisayar, Hasta yaşlı ve engelli bakım eğitimi, Diksiyon kursları veriyoruz.
Engelli kardeşlerimizin doğum günleri, düğün törenleri gibi mutlu günlerinde yanlarında olup onlara sürprizler yapıyoruz.
Dünya Down sendromu günü, Dünya engelliler günü gibi özel günlerde bu kardeşlerimiz için etkinlikler düzenliyoruz. Onları futbol maçlarına, hayvanat bahçesine gezilere götürüyoruz.
Ben şahsen bu tür çalışmaları, en mühim, en mukaddes vazife olarak görüyorum. Engellilerin hayata katıldığı toplumlar, olgun toplumlardır. Çünkü engellilerin dışlandığı bir şehir hayatı, bilinçli ve vicdanlı insanların hayatı olamaz. Tek bir engelli kardeşimiz dahi kendisini çaresiz hissederse, bunun vebali tüm insanlığın üzerindedir.”
Ak Parti Kahramanmaraş eski Milletvekili Sıtkı Güvenç ise Büyükşehir Belediyesinin Down Sendorumla çocuklar için yaptıklarının takdire şayan olduğunu, engelliler için düzenlemeler yaparak onların hayatlarını kolaylaştırmak gerektiğini belirtti.
Açılış konuşmalarından sonra sahneye gelen Muhammet Kebapçıoğlu İstiklal Marşını okudu. Daha sonra 125. Yıl Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencilerinin Mehter Gösterisi yer aldı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımının mini konserinin ardından Ali Galip Çalık Lisesi öğrencileri işaret dili ile şarkı söylediler. Kahramanmaraş Özel Eğitim Uygulama Merkezi Okulu Öğretmeni Rıza Gürdağ ve öğrencileri şiir okudular. Kahramanmaraş Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi öğrencilerinin sergilediği halk oyunları gösterilerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müzik Grubu (İSEMX) sahne aldı. İSEMX Müzik Grubunun konseriyle coşan çocuklar gönüllerince eğlendiler. Programın sonunda Engelliler Şube Müdürü Mehmet Fatih Akşam, İSEMX Grubuna çiçek takdim ederek teşekkür etti.