Dünyanın en lezzetli sucuğunu üretiyorlar
Büyükşehir ve Dulkadiroğlu belediyelerinin yatırımlarıyla, kırsalın dezavantajlarını avantaja çeviren Bertiz yöresi, bir taraftan modern yaşamın nimetlerinden yararlanırken diğer taraftan da geleneğini sürdürmeye devam ediyor.
Üzümüyle dünyaya nam salan Bertiz’de sonbaharın girmesiyle
her evde sucuklar kurutulmaya bırakıldı.Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesine
bağlı Bertiz yöresi sonbaharın girmesiyle hareketli günler yaşıyor. Ünü
Kahramanmaraş’ın sınırlarını aşan üzüm ve aşılı ceviz çeşidiyle nam salan
Bertiz’de her ev imalathaneye dönüştü. Bertiz’in yöresindeki neredeyse tüm
evlerde dev kazanlar kuruluyor, Bertizin her bölgesini çeviren ünlü kabarcık
üzümü toplanarak kazanlarda kaynatılıyor, bekmez haline geldikten sonra aşılı
cevizleri buluşup eşsiz bir damak tadı bırakıyor. Sonbaharın gelmesi ile
birlikte bağ bozumu ve dolayısı ile üzüm şırasının değişik şekillerde işlenmesi
ile sucuk, samsa, sezonu açıldı.
Pekmez sucuğunun üretim serüveni, Kahramanmaraş ve bölgesinde sonbaharda bağ bozumu ile başlıyor. Bertiz köylerinde zengin üzüm bağlarından elde edilen pekmez, kazanlarda nişasta ile kaynatılıp hazırlanıyor. Daha sonra usta kadınların ellerinde nakış nakış işlenerek ipe dizilen ceviz, pekmez şırasına birkaç kez batırılıp çıkarılması ve sonrasında fırında kurutulması ile elde ediliyor. Yüksek enerji değerine sahip olan cevizli sucuğun aynı zamanda içerdiği besin değeri bakımından da zengin protein deposu olarak biliniyor.
Özellikle Bertiz yöresinde üretilen kabarcık üzümünün öncelikle şıraya işlenmesi ve ardından elde edilecek ürünün özelliklerine göre farklı hazırlama yöntemleri ile adeta sağlık iksirine dönüşen ürünler, önce evlerin erzak depolarında sonrasında ise kuruyemiş ve çerezcilerin raflarında yerini alıyor. Yöresel olarak halkın damak zevkine hitap eden ve büyük bir beğeni ile tüketilen beyaz ve kara sucuk, samsa, pestil, bastık, kırma ve mükemmel içecek ravanda tüketilmek üzere bütün görselliği ile tüketicilerin iştahını kabartıyor. Türkiye’nin değişik yörelerinde benzer ürünler üretiliyor fakat Kahramanmaraş’a özgü Bertiz Kabarcığı ve Maraş -18(Kemallı veya Kalaycı Aşısı) ceviz çeşidi ile buluşan üzüm şırası mükemmel bir lezzete ve görsel şölene dönüşüyor. Tabiî ki maharetli köylü kadınlarımızın da emeklerini göz ardı etmemek gerekir. Yöresel olarak uzun kış gecelerinde ikram tabaklarının vazgeçilmezi, ilkokul çocuklarının beslenme çantalarının en kral yiyeceği, yaşlılarımızın ceplerindeki kıymetli şekerlemesi gibi çeşitli şekillerde tanımlayabileceğimiz yöresel şıra ürünlerimiz İlimizden götürülecek hediyelik paketlerin içindeki yerini almaya adaydır.