Ekmekte gramaj değişmeyecek!

Ekmekte uzun süredir tartışılan gramaj düzenlemesine ilişkin Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, 'Kahramanmaraş'ta ekmeğin gramajı değişmeyecek' diyerek son noktayı koydu.

Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nde yapılan değişiklikle 1 Ocak 2018’den itibaren yürürlüğe girecek olan ekmek gramajlarında düşüşte Kahramanmaraş değişime gitmeyecek. Yeni yıl itibari ile uygulamaya başlayacak olan ekmek gramajlarında değişiklikle, kent genelinde 250 gramdan satışa sunulan ekmekte değişiklik yapılmayarak yine aynı gramajla satışı gerçekleşecek.

 

‘DEĞİŞİKLİK OLACAK DİYE BİR KAİDE YOK’

Bakanlığın değişikliğe gittiği gramaj düzenlemesinde Kahramanmaraş’ın değişiklik yapmayacağını belirten Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, “Halen 250 gram ağırlıktan başlamak üzere 50'şer gram artırılarak piyasaya sunulan ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri, 1 Ocak 2018'den itibaren en az 200 gram ağırlıktan başlayarak 10'ar gram artırılmak suretiyle piyasaya arz edilecek. Toplu tüketim yerleri için çeşitli sözleşme ve taahhütler çerçevesinde üretilen, doğrudan tüketiciye arz edilmeyen ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri muhtelif ağırlıklarda üretilebilecek. Kentimizde de ekmek şu anda 250 gram olarak üretiliyor ve aynı gramajla da üretimi devam edecek. Tarım Gıda Kodeksine göre, 250 gramdan aşağı olmaz 50’şer gram artış olacak denilmişti. Şimdi ise bu rakamı aşağı düşürdüler. 10’ar gram artış var ve illaki 200 gram artış olacak diye bir kaide yok. Ekmek bölgeye göre, 200 gramda, 300 gramda çıkarılabilir. Tarım bakanlığının mevcut kodeksi 200 ve bunun altında olmamak şartı ile her il kendine uygun gramajı belirleyecek” diye konuştu.