Ekonomi Bakanı'ndan cari açık değerlendimesi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 6 aylık ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 6 aylık ödemeler dengesi verilerini değerlendirdi. Bakan Zeybekci, bugün açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre Türkiye’nin ilk 6 aylık cari açığında yaklaşık yüzde 7,5’lik bir azalma olduğunu söyledi. Geçen yıl ilk 6 ayda 24,5 milyar dolar olan cari işlemler açığı bu yılın ilk 6 ayında 22,7 milyar dolara gerilediğini belirten Zeybekci, “Cari işlemler açığımız geçen yılın aynı dönemine göre 1,8 milyar dolar daha az oldu. Bu ülke ekonomimiz için oldukça olumlu bir gelişme” dedi.

Cari açıktaki bu olumlu gelişmenin altında büyük ölçüde ilk 6 ayda görülen dış ticaret açığındaki düşüş yattığını söyleyen Bakan Zeybekci, “2014 yılının ilk yarısında 29,4 milyar Dolar açık veren Dış Ticaret Dengesi kalemi, bu yılın aynı döneminde 24,9 milyar dolar açık verdi. Geçen yıla göre yüzde 15,1 daha az dış ticaret açığı vermemiz sayesinde, dış ticaret kaleminin cari açığın iyileşmesine 4,4 milyar dolarlık bir katkısı oldu.

Ekonomi Bakanlığı olarak, 2015 yılında bir küresel dış ticaret daralmasının gerçekleşeceğini tahmin ettiğimizi belirtmiştik. Tüm dünyada görüldüğü gibi Türkiye’nin de hem ihracatında hem de ithalatında düşüşler görülüyor. Ancak Ekonomi Bakanlığı olarak aldığımız önlemler ve Türk ihracatçısının büyük özverisi sayesinde ihracatımızdaki düşüş ithalatımızdaki düşüşten çok daha yavaş. İlk 6 ayda ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,2 azalırken ithalatımız yüzde 10,9 düşüş gösterdi. Dolayısıyla dış ticaret açığımızda bir iyileşme görülüyor bu da ülkemizin Cari İşlemler Dengesine çok önemli bir katkı veriyor. Yılın ikinci yarısında dış ticaret kalemi cari açığa olumlu etkide bulunmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Hizmetler sektörü, ülkemizin dünya ekonomisi içinde rekabet gücü en yüksek olan alanlarından biri. Ülkemiz ödemeler dengesine hizmetler kalemi daima olumlu katkı veriyor. Ancak bu sektör küresel siyasi ve ekonomik gelişmelerin etkisine açık bir sektör. Özellikle Seyahat sektörü bölgede yaşanan tüm ekonomik ve siyasi gelişmelerin etkisini doğrudan yansıtıyor.

2014 yılının ilk 6 ayında 9,1 milyar dolar fazla veren Hizmetler Kalemi bu yılın aynı döneminde yüzde 13,9’luk bir düşüşle 7,8 milyar dolar fazla verdi. Bu düşüşün tamamına yakını seyahat kalemindeki yüzde 13,9’luk düşüşten geldi” değerlendirmesinde bulundu.

Şu ana kadar geçen süreçte elde edilen sonuçlar beklentiler ile birebir uyumlu olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Zeybekci değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

“Dünya ticaretindeki gelişmeleri anlık olarak izliyor ve önlemleri alıyoruz. Bu yıl küresel ticarette paralel şekilde ülkemiz ihracatı ve ithalatı düşmeye devam ediyor. Ancak ülkemiz ihracatçısı bu zor küresel şartlarda rakiplerine göre daha iyi bir performans sergiliyor. Bu sayede yılın ikinci yarısında da dış ticaret açığımızdaki azalma devam edecek. Böylece dış ticaretimiz bu yıl cari açıktaki düşüşü güçlü şekilde destekleyecek”.

Küresel şartlar her ne olursa olsun, geçmişte yapısal bir sorun haline gelmiş Türkiye’nin cari işlemler açığı sorununun çözümü daha fazla ihracat ve üretim ile mümkün olduğunu vurgulayan Zeybekci, bu şuurla Türkiye’nin ihracatını ve üretim gücünü artırmak için kamu ve reel sektörü ile sivil toplum kuruluşları ile hep beraber var güç ile çalışmaya devam edeceklerini söyledi. (İHA)