Ekonomik ve sosyal gelişimin en önemli mimarı basındır
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle Kahramanmaraş'ta görev yapan gazeteciler ile kahvaltı programında bir araya geldi. Zabun: 'Türkiye'nin ekonomik, sosyal, hukuki ve demokratik gelişiminin en önemli mimarının basın sektörü olduğuna inanıyorum' dedi.
“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” nedeniyle Mado evinde
KMTSO tarafından verilen kahvaltı programına KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı
Serdar Zabun, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Gölcü, Yönetim
Kurulu üyelerinden Mehmet Beşen, Sıddık Ciğer, Fevzi Gerger, Kahramanmaraş
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Sayın, Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler
Cemiyeti Başkanı Arslan Deveboynu’nun yanı sıra yerel ve ulusal gazete ile
ajans temsilcileri katıldı.
Burada bir konuşma yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, “Terör ve siyaseti bolca konuştuğumuz 2016’yı tamamlayıp, 2017’ye girdiğimiz ve global konjonktür itibariyle ‘fırtınalı sularda’ yüzmeye çalıştığımız bugünlerde, siyasetin, iş dünyasının ve medya kuruluşlarımızın birlikteliği, işbirliği ve koordinasyonu ülkemizin bu zor günleri rahatça atlatabilmesini sağlayacak en etkili formüldür” dedi.
EN BÜYÜK PAYDAŞIMIZ BASIN
Zabun şöyle konuştu: “İşte bu anlayışla, Kahramanmaraş’ın sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine çok önemli katkıları bulunan siz değerli basın mensuplarımızın çalışan gazeteciler günü ve haftasını tebrik ediyorum. Sizlerle, zaman ve mekan mefhumu olmaksızın süreklilik arz eden bir ilişki kuran Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak, basın mensuplarını en büyük paydaşımız olarak kabul ediyoruz. Basın çalışanlarımızın tarafsız yayıncılık anlayışı ile yerine getirdikleri bu kutlu görevde onlara yardımcı olma sorumluluğumuzun farkındayız. Dünya artık tek kutuplu bir dünya olmaktan çıkıyor. Türkiye’nin, bu yeni dünya düzeni içerisinde kendi konumunu güçlendirme ve terörden temizlenmiş bir coğrafya politikası hepimizin desteklemesi ve bu hedef doğrultusunda üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirmesi gereken bir zorlu bir süreç. Bizler, iş dünyasının temsilcileri olarak ülkemizin zenginleşmesi, ulusal hedeflerine ulaşması için yatırım yapmaya, üretmeye, ihracata, iş ve aş sağlamaya ve işçisinden patronuna bu vatan için ter dökmeye devam ediyoruz. Bu süreçte, sizlerin desteği ve yardımı bizim için en önemli referans olmaktadır”
KOBİ’LERE NEFES KREDİSİ
KMTSO Başkanı Serdar Zabun, 2016 yılı içerisinde yaptıklarını ise şöyle özetledi: “KOBİ’lerimizin üzerindeki yüksek faiz baskısını azaltmak, finansal daralmayı ortadan kaldırmak ve ticari hareketlilik sağlamak, KOBİ’lere yıllık %9,90 faizle kredi kullandırmak bankaların fiyatlamasında psikolojik eşiği kırmak Hükümetimizin kredi faizlerini düşürme politikasını desteklemek amacıyla; oda ve borsaların katılımı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin öncülüğünde nefes kredisi adı altında yeni bir finansal kaynak oluşturulmuştur. Odamız üyeleri için toplam kaynak ilk etapta 5,5 milyon lira olarak belirlenmiş, taleplere yanıt verebilmek adına bu kaynak 16,5 milyon Lira’ya çıkarılmıştır.
YURTDIŞI FUAR VE İŞ GEZİLERİ
Bugüne kadar 20 organizasyon ile yurtdışı fuar ve iş görüşmesi gerçekleştirdiğimiz 389 işadamımızın yeni pazarlara erişimini sağladık.
EĞİTİM VE SEMİNERLER
2016 yılında 50’ye yakın etkinlik kapsamında 3800 kişiye eğitim ve seminer hizmeti sunduk. İntörn mühendislik uygulaması tekstil mühendisliği öğrencilerinin okulda aldıkları eğitimi tamamlamak adına intörn mühendislik uygulaması ile fabrikalarda pratik eğitim aldılar.
ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ
Teknokent, Üskim, Tekmer gibi projelerin yanında, mühendislik fakültesine yönelik burs programları, mühendislik fakültesine yönelik yurtdışında yabancı dil eğitimi, kariyer günleri ve ar-ge proje pazarı organizasyonları yürütülmektedir.
TOBB FEN LİSESİ
Matematik ve fen alanında gereksinim duyulan üstün nitelikli bilim adamlarını yetiştirecektir.
TEKSTİL İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ
Çalışmalarına 4 yıl önce başladığımız 5 bin dekar tekstil ihtisas organize sanayi bölgesi;
Kahramanmaraş’ta yeni bir yatırım hamlesi başlatacak ve yeni ekonomi hikayelerinin yazılmasına vesile olacak. Kahramanmaraş’ı ekonomi liginde üst sıralara çıkaracak olan bu proje Kahramanmaraş’ın toplam organize sanayi alanını 11 milyon metrekareye ulaştıracak.
75 yatırımcı 375 hektarlık arsa talebinde bulundu. 240 hektar alanın kamulaştırma işlemleri için yaklaşık 55 milyon TL ödenek ile yatırım programına alınması talep edildi.
TEKSTİL MAKİNELERİ FUARI
Tekstil sektörün lider şehirlerinden Kahramanmaraş’ta, 14 ülkeden dünyaca ünlü 150 tekstil makinesi üreticisinin katılımıyla gerçekleştirilen tekstil makineleri fuarları Türk tekstil sektöründe Kahramanmaraş’ın ne denli güçlü olduğunun kanıtlamaktadır.
KAHRAMANMARAŞ FİNANS VE TİCARET MERKEZİ PROJESİ
Hedeflerimizin başında yer alan bu proje, ilimiz ticari hayatına yeni bir soluk getirecek, Kahramanmaraş’ın global piyasalara açılmasında ve fuar-kongre kültür ve turizminin geliştirilmesine çok önemli katkı sağlayacaktır.
15 TEMMUZ DAYANIŞMA KAMPANYASINA CİDDİ BİR KATKI SAĞLAYARAK
Şehitlerimiz için en yüksek bağışı yapan illerin oda başkanları ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte yardım çekini cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a takdim ettik.
ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİN ÇOCUKLARINA BURS İMKANI SAĞLADIK
Üç yıl boyunca yaklaşık 250 öğrencimize burs vererek gözü yaşlı çocuklarımızın ülkemize vatansever evlatlar olarak gelişimine katkı sağlayarak hayırların en büyüğünü yerine getirmiş olacağız.
ŞİRKET KURULUŞLARINDA ODALAR TEK DURAK OFİSİ OLDU
Ticaret sicili işlemlerine ilişkin harçlar 2017’de Maliye adına Odamız tarafından tahsil edilecek. Üyelerimiz harç ödemesi için vergi dairesi veya bankaya gitmek zorunda kalmayacak. Şirket kuruluşlarında ticaret sicili hizmet bedeli asgari ücretin %10’u ile sınırlandırıldı. Ticaret sicili gazetesinde yayınlanan şirket kuruluşlar ilan ücretlerine %15 indirim başlatıldı. Kuruluş aşamasında yapılan ticari defter tasdiklerine ve pay devirlerine ilişkin harç istisnası getirildi. Şirket sözleşmesi ticaret sicilinde imzalanabilecek. Böylece noterlere gitme zorunluluğu kalmayacak. Potansiyel vergi numarasının, şirketin tescili ile yoklama beklenmeksizin vergi kimlik numarasına dönüşmesi mümkün hale geldi. Yoklama bekleme zorunluluğu ortadan kalkmış oldu.
İŞ DÜNYASI ADINA TALEPLERİMİZ
Yatırımların, üretimin ve istihdamın etkin şekilde desteklenmesi için yeni ve güçlü bir teşvik sistemi oluşturulması, vasfını kaybetmiş orman arazilerinin organize sanayi bölgelerine açılması ve Tomsuklu bölgesinin Milli Savunma Bakanlığı’na atış alanı olarak tahsisatından vazgeçilmesi, indirimli oran uygulamasından kaynaklanan KDV alacaklarının nakit iade işlemlerinin aynı ay içerisinde başvuru imkanının getirilerek kolaylaştırılması, 4562 sayılı organize sanayi bölgeleri kanunu kapsamında kurulan OSB’lerin ve ıslah OSB’lerin kuruluşunun sadeleştirilmesi, yeni bir OSB yer seçimi talebinin değerlendirmeye alınabilmesi için il genelindeki ihtisas OSB’ler hariç, OSB’lerdeki toplam sanayi parsellerinin en az %75’inde üretim veya inşaata başlanmış olması şartının büyükşehirlerde ilçe bazında değerlendirme, tekstil ürünleri ithalatına ek vergi getirilmesi gibi konular ilimiz iş dünyası adına ilgili bakanlıklardan talep edilerek sonuçları takip edilmektedir.
PAKİSTAN STA
Türkiye ile Pakistan arasında imzalanması düşünülen serbest ticaret anlaşması ile ilgili bir rapor hazırlayarak; tekstil ürünlerinin bu kapsama dahil edilmemesi gerektiğini ve bunun vergi avantajı ile birlikte ithalatı artırarak Kahramanmaraş ekonomisine çok büyük zarar vereceğini, Türkiye’nin son 10 yılda tekstil sektörüne yaptığı 30 milyar TL yatırım, 1 milyona yakın istihdam, 26 milyar Dolar ihracatın, Pakistan ile yapılacak STA ile riske atılmaması gerektiğini anlattık.
TOBB NEZDİNDE GERÇEKLEŞEN TALEPLER
Yatırımları destek için yatırım indiriminin yeniden gelmesini talep ettik. Bunun sonucunda, imalata yönelik yatırım harcamaları içi kurumlar vergisi indirimi tam uygulanacak. Teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama imkanı da getirilecek. Kredi Garanti Fonu’nun kefalet kapasitesinin artırılmasını talep ettik, Hazine, Kredi Garanti Fonu’na yaklaşık 25 milyar lira gayrinakdi destek sağlayacak. Böylece, Başbakanımızın açıkladığı, KGF kefaleti ile 250 milyar Lira’ya kadar yeni kefalet hacmi oluşturulacak. KGF’nin ihracat kredileri için verdiği kefalet oranı %85’den %100’çıkarılacak.
SIKINTILI SEKTÖRLERİN SGK PRİM ÖDEMELERİ ERTELENECEK
2017 Ocak-Şubat-Mart ayında ödenmesi gereken SGK primleri faizsiz olarak Ekim-Kasım-Aralık ayına ötelenecek. Finansmana erişimde sıkıntı yaşayan KOBİ’lere destek verilmesini ve KDV iadelerinin hızlandırılmasını talep ettik. Bankaların reel sektör firmalarının kredilerini yapılandırması kolaylaştırılacak. KDV iadeleri hızlandırılacak. İstihdam için destek verilmesini ve işbaşı eğitim programının artırılmasını talep ettik. Orta ve yüksek teknolojili sektörlerde yeni istihdam sağlayacak işverenlere bir yıl süresince asgari ücretin yarısı, ikinci yılda ise %25’e kadar destek verilecek.
500 bin kişi işbaşı eğitim programı ile özel sektörde istihdam edilecek. İlimizde 65 alanda mesleki eğitim kursları açılacak. TOBB bünyesinde kurulan mesleki yeterlilik ve belgelendirme merkezi (MEYBEM) 81 il ve 160 ilçede sınav ve belgelendirme faaliyetleri yürütüyor. İşbaşı eğitim programları, mesleki eğitim kursları ve TOBB MEYBEM sayesinde piyasanın talep ettiği nitelikli ve donanımlı işgücünün oluşmasına çok önemli katkı sağlanacak.
KAHRAMANMARAŞ ADINA MAKRO TALEPLERİMİZ
Türkoğlu lojistik merkezinin tamamlanması, sosyal konut üretiminin artırılması ve kentsel dönüşüm projelerine kaynak sağlanması, Şehir içi ulaşımında bütüncül çözümler oluşturularak köprülü kavşak, akıllı kavşak ve raylı sistem uygulamalarının getirilmesi, ulaştırma kampusu oluşturularak havalimanı, terminal ve tren istasyonunun tek merkezde buluşturulması, ilimizde karayolları bölge müdürlüğü ihdas edilmesi, Kahramanmaraş-Kayseri yolunun standardının yükseltilerek tamamlanması, Kahramanmaraş-Nurdağ yolunun 3 şeride çıkarılarak bölünmüş sathı kaplama yapılması, Kahramanmaraş-Elbistan ve Kahramanmaraş-Çağlayancerit yollarının yapılması, Pazarcık-Çağlayancerit yolu, Afşin-Elbistan yolu, Göksun-Elbistan yolu, Elbistan-Ekinözü Yolu, Kadirli-Andırın-Göksun yol onarımı çalışmalarının tamamlanarak ilçeler arası bağlantının güçlendirilmesi, tamamlandığında 100 bin ha alanın sulamasını sağlayacak olan Kılavuzlu sulaması Projesi’nin tamamlanarak milli kaynaklarımızın aktif hale getirilmesi Türkiye’nin dördüncü büyük ovası olan Elbistan Ovası’nı suya kavuşturacak olan Adatepe barajının tamamlanarak altyapı ve sulama kanallarının bir an önce hazır hale getirilmesi, Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta 668 bin dekar araziyi suya kavuşturacak Çetintepe Barajı’nın yapılarak tarımsal üretime katkı sağlanması, Orta Ceyhan Kartalkaya merhale ve orta Ceyhan Menzelet merhale sulama projelerinin tamamlanması konuları 2016 yılının öne çıkan başlıkları olarak gündeme getirilmiştir.
GERMENİCİA ANTİK KENTİ VE ASHAB-I KEHF’İN TURİZME KAZANDIRILMASI
Kahramanmaraş’ın turizmde öne çıkması ve bu alanda yatırımların artması için turizm bölgelerine ulaşımın iyileştirilmesi ve Germenicia Antik Kenti ve Ashab-ı Kehf’in turizme kazandırılması konusunda girişimler yapılmıştır.
Toplantıda, Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Sayın ve Kahramanmaraş Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Arslan Deveboynu ise Basın mensuplarının Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı.