En çok İtalya'ya sattık

Kahramanmaraş'ın en çok ihracat yaptığı ülke 2015 yılında da değişmedi. Kahramanmaraşlı, ürettiği ürünleri en çok İtalya'ya sattı.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası, 2015 yılı faaliyet raporunu yayınladı. Rapora göre Kahramanmaraş, 218 milyon dolarla en çok İtalya ile ihracat yaptı. 2015 yılının Ocak ve Kasım ayları arasında Kahramanmaraş’ın ihracatında yüzde 30 pay ile ilk sırayı alan İtalya’yı, Mısır ve Almanya takip etti.

2015 yılında, en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında 39’uncu sırada yer alan kardeş ülkemiz Azerbaycan ve beraberindeki Nahçıvan ile yaklaşık 2,5 milyon dolar ihracat yaptık. Raporda, Kahramanmaraş’ın ihracat yaptığı ülke sayısının 115’e ulaştığı ifade edilirken; en çok ihracat yapılan 40 ülkenin istatiksel verileri paylaşıldı. Kahramanmaraş’ın 2015 yılı Ocak ve Kasım ayları arasında en çok ihracat yaptığı 40’ıncı ülke ise Kuveyt oldu. Kahramanmaraş’ın ihracatında yüzde 0,30 paya sahip olan Kuveyt’i, yüzde 0,34 pay ile Azerbaycan ve Nahçıvan, yüzde 0,35 pay ile de Özbekistan takip etti. 2014 yılına göre ihracat rakamlarında düşüş yaşanan İtalya, Mısır ve Almanya, 2015 yılında en fazla ihracat yapan ülkeler sıralamasında yerini korurken; 4’üncü ve 5’inci sırada yer alan Portekiz ve İspanya’nın ihracat rakamlarında artış görüldü. Kahramanmaraş’ın ihracatında, 2014 yılına göre; yüzde 9 bin 535’lik değişimle en ciddi artış, yüzde 0,37 paya sahip Umman’da görülürken; bunu yüzde 6 bin 717’lik değişim ile Peru ve yüzde 720’lik değişimle Vietnam takip etti. 2014 yılına oranla yüzde -36,85’lik değişimle en büyük düşüş, Irak ile yaptığımız ihracat rakamlarında görülürken; bunu yüzde -29,92 ile Bulgaristan, yüze -28,46 ile de Azerbaycan ve Nahçıvan takip etti. Kahramanmaraş’ın en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında ilk 11’de; İtayla, Mısır, Almanya, Portekiz, İspanya, Yunanistan, Irak, Bulgaristan, Tunus, Birleşik Krallık ve İsrail yer alırken; 40 ülke arasından en az ihracat yapılan ilk 11 ülke ise sırasıyla; Kuveyt, Azerbaycan ve Nahçıvan, Özbekistan, Umman, Peru, Ürdün, Hollanda, Arnavutluk, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya ve Makedonya oldu. Kahramanmaraş’ın ihracat yaptığı sektörlerin başında tekstil ve ham maddeleri gelirken; Demir ve Demir Dışı Metaller ile Hazır Giyim ve Konfeksiyon ürünleri de en çok ihracatı yapılan sektörler arasında yer aldı.

KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN GAZETESİ / KENAN ONARAN