Enerjide dışa bağımlılık bitiyor
Türkiye linyit rezervinin yüzde 50'sini bünyesinde barındıran Kahramanmaraş, termik santralleri, rüzgar, güneş enerji panelleri ve hidro elektrik santralleriyle, enerjide dışa bağımlılığı bitirme hedefinde olan hükümete büyük destek veriyor. 48 milyar tonluk taş kömürü üretimde olan ortalama 57'nin üzerinde HES, 14 GES ve 4 RES ile enerji cenneti olan Kahramanmaraş ayrıca 3 bin saatin üzerinde güneş ışığı alıyor.
MTA, Kahramanmaraş’ın Merkez ve Göksun ilçelerinde toplam
100 noktada sondaj çalışması yaparak maden, petrol ve jeotermal kaynak
arayacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, MTA Genel Müdürlüğü,
Kahramanmaraş-Göksun-Karadut ve Kahramanmaraş-Merkez ruhsat sahalarında, orman
arazisi, mera arazisi ve şahıs arazisi içinde yer alan IV. Grup Endüstriyel
Hammadde arama ruhsatlarına ait toplam 2915,77 hektar büyüklüğündeki
ruhsatlarda, 80-120 metre derinliklerde değişen 100 adet sondaj yaparak maden,
petrol ve jeotermal kaynak (Sismik, elektrik, manyetik, elektromanyetik,
jeofizik vb. yöntemle yapılan aramalar haric) arayacak. 2.187.000 TL bedelli
proje kapsamında maden arama sondaj çalışmalarında 3 vardiyada 5 mühendis, 17
işçi olmak üzere toplam 22 personel istihdam edilecek.
İKİNCİ ARAMA NOKTASI
MTA Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş'ın Göksun, Afşin ve Elbistan ilçelerinde 7 ayrı noktada maden, petrol ve jeotermal kaynak arayacak.
Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın özel olarak ilgilendiği Kahramanmaraş tam bir doğal enerji, petrol, kömür ve linyit deposunu sahip. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi bakımından da Türkiye ikincisi olan Kahramanmaraş’ta petrol aranacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, MTA Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş ili, Göksun, Afşin, Elbistan ilçeleri, Esenköy Mahallesi Purçallık tepe mevkii ile Kötüre, Ördekköy, Aliler Mahalleri Büyükyanardıç tepe ve Ördek tepe çevresindeki ruhsat alanlarında 7 lokasyonda, derinlikleri 500-750 m. arasında değişen sondajlar yaparak maden, petrol ve jeotermal kaynak arayacak.
660.020 TL bedelli proje kapsamında yapılması planlanan maden arama sondaj çalışmalarında 3 vardiyada 5 mühendis, 17 işçi olmak üzere toplam 22 personel istihdam edilecek.
ENERJİ DAVETİ
Türkiye’de güneş enerjisine en uygun üç ilin içinde bulanan Kahramanmaraş diğer enerji kalemlerinde de yatırım bekliyor. Önceki gün 1 milyar dolarlık yapılan RES ihalesi sonrası gözler, üretim yapan illerin potansiyellerine döndü. Afşin-Elbistan Termik santrallerinin tam kapasite ile çalışması ile yaklaşık 28 milyon konutu aydınlatma kapasitesine sahip olduğu bilinirken, RES’lerdende yararlanmak için çalışmaların olduğu biliniyor. Özellikle Andırın ve Çağlayancerit ilçelerinde bulanan bu santraller sayesinde gelecek daha temiz olurken, enerji bağımlılığından da kurtulması mümkün.
Güneş, Rüzgar, Jeotermal, Biyogaz, Hidroelektrik, Hidroelektrik Santraller bakımından en uygun illerin başında bulanan Kahramanmaraş, son dönemde yatırımcıların da ilgisini çekmiş durumda. Öyle ki RES olarak Kahramanmaraş’ta 2.072 MW üretim yapılırken 24 devrede, 92 inşaat aşamasında santral bulunuyor. Bu santrallerin toplam işlemi 118 olurken, yüzde 6’lık bir üretim teşkil ediyor.
İKİNCİ ŞEHİR
Türkiye elektrik kurulu gücü bakımından ikinci kenti olan, Güneş enerjisi ışığı alma bakımından Türkiye’nin ikinci şehri olan, Rüzgar Enerjisi Üretimi Bakımından Türkiye’nin 22 ili içerisinde bulanan Kahramanmaraş, 14 milyon konutun elektriğini karşılıyor. Elektrik üretiminde özel sektörün önünü açan serbestleşmeyle bu alanda çok önemli yatırımlara yönelen sanayi kenti Kahramanmaraş, Türkiye'nin en stratejik alanlarından biri olan enerji sektöründe, kurulu kapasite bakımından Türkiye liderliğini elinde bulunduruyor.
Kent, 22 milyar kilovatsaatlik termik ve hidrolik elektrik üretim kapasitesiyle 14 milyon konutun yıllık elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak güce sahip. Afşin'deki Kışlaköy Kömür Sahası'ndan beslenen Afşin-Elbistan Termik Santrali, 1984 yılında üretime başladı. 2012'de ise bu santrale B Ünitesi eklenerek daha fazla elektrik üretimi amaçlandı. Kahramanmaraşlı girişimcilerin piyasaya katkısı, Ceyhan Nehri üzerinde kurulan hidroelektrik santralleriyle gerçekleşti. bugün 32'si aktif ve 25'i inşa aşamasında 57 hidroelektrik santrali bulunan kentte, 14 güneş enerjisi ve bir rüzgar enerji santralinin faaliyetleri devam ediyor. Başta linyit ve bakır rezervi olmak üzere zengin yer altı kaynaklarının yanı sıra su, güneş ve rüzgar potansiyeliyle gelecekte Türkiye'nin enerji üssü olmaya aday Kahramanmaraş, ülkenin elektrik enerjisinin yaklaşık yüzde 9'unu karşılıyor.
Türkiye’de 3 bin saatin üzerinde güneş ışığı alan üç ilden birisi olan Kahramanmaraş’ta Güneş Enerjisi Santralleri (GES) bakımından gelişimi açık. Şehirde 14 santralde toplam 20.129 MW üretim yapılıyor.