Engellilerle iletişimde hedef 16 bin öğrenci
Engelsiz bir Kahramanmaraş için Farkındalık ve Engellilerle iletişim Projesi kapsamında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürlüğü okullarda Engelli Farkındalığı ve Engellilerle İletişim konusunda adeta seferberlik başlattı.
İl genelinde Dulkadiroğlu, Onikişubat, Andırın, Nurhak ve
Çağlayancerit ilçelerindeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı İlkokul, ortaokul ve
lise düzeyindeki öğrencilere ‘Engelli Farkındalığı ve Engellilerle İletişim’
konulu seminerleri gerçekleştiren Engelliler Şube Müdürlüğü 2017-2018 Eğitim
öğretim yılının ikinci yarısında da Afşin, Göksun, Elbistan, Pazarcık ve
Türkoğlu ilçelerinde de aynı konu başlığı altında seminerlerine devam edecek.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada: “Dulkadiroğlu, Onikişubat, Andırın, Nurhak ve Çağlayancerit ilçelerimizdeki okullarımızda eğitimlerimiz 1. Dönem sonuna kadar devam edecek ve bu süre içerisinde yaklaşık 8 bin öğrenciye ulaşmış olacağız. Okullarımızda ikinci dönemde ise Afşin, Göksun, Elbistan, Ekinözü, Pazarcık ve Türkoğlu İlçelerimizde de devam edeceğiz. Bu ilçelerimizde de yaklaşık 8 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz. Okullarımızdaki eğitimlerimiz tamamlandığında ortalama 16 bin öğrenciye “Engelli Farkındalığı ve Engellilerle İletişim” konusunda eğitim vermiş olacağız.
Amacımız engelli kardeşlerimizin de bu toplumun bir bireyi olduğunun farkına varılmasını sağlamak. Bu amaç doğrultusunda eğitimlerimiz devam ediyor” açıklamasına yer verildi.
NE EĞİTİMİ VERİLİYOR?
‘Engelli farkındalığı ve Engellilerle İletişim’ seminerlerini Engelliler Şube Müdürlüğünde görev yapan Alanında Uzman Psikolog, Sosyolog ve Sosyal Çalışmacı Personelleriyle seminerleri gerçekleştirmektedir.
Engelli vatandaşların yaşamları boyunca karşılaştıkları zorluklara dikkat çekerek hayatlarını kolaylaştırmak ve engellerini aşmak adına neler yapabileceği konusunda bilgilendirmeler yapılmaktadır. Örneğin bedensel engellilerin kullanması gereken asansörleri sağlıklı insanların ihtiyaç duymadığı sürece kullanmamaları gerektiği, kaldırımlarda bulunan engelli rampalarının önüne iniş/çıkışı engelleyecek şekilde araçların park etmemelerinin önemi üzerinde durulmaktadır. Engellilerle İletişim başlığı altında da Engellilerle iletişime geçerken kelimeleri özenle seçmek, onlara önyargı ile yaklaşmamak, dikkatle dinlemek ve onlara önem verdiğimizi davranışlarımızla hissettirmek gerekliliğine vurgu yapılmaktadır.
Koltuk değneği kullanan bedensel engelli bir vatandaşa veya beyaz baston kullanan görme engelli bir vatandaşa yardım etmek isterken kollarından tutarak dengelerini yitirmelerine neden olmamak için onun bizim kolumuza girmesi teklif edilmelidir. Konuşma engelli insanların konuşmalarına gülmemiz durumunda onların ruh dünyalarında yara açabileceğimiz ve içe kapanmalarına neden olabileceğimiz için konuşmalarına gülmememiz gerektiği öğrencilere empati kurdurularak vurgulanmaktadır.
Son olarak Büyükşehir Belediyesi engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak ve toplumsallaştırma adına görme engelliler için kaldırımlara yaptığı hissedilebilir yüzey (kabartma kaldırım taşları), sesli ve konuşan trafik lambaları, kaldırımlara tekerlekli sandalye kullananların kolaylıkla inip çıkabilmesi için engelli rampaları yaptığını ve Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren Engelliler şube Müdürlüğü’nün ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlara yönelik yaptığı medikal malzeme, danışmanlık, çeşitli kurslar ve psikolojik destek faaliyetlerini anlatarak seminerimizi gerçekleştiriyor.