Esnaflar bakanlarıyla buluştu

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Kahramanmaraş'ta esnaf şurasına katılarak esnaflarla bir araya geldi. Tüfenkçi esnafa müjde vererek artık kamu kurumlarının bakkallık veya otelcilik gibi hizmet sektöründen çekileceğini belirtti.

Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde esna şurası gerçekleştirildi. Şuranın açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu, esnaf olarak hükümetlerinin yanında yer aldıklarını söyledi.

Sermayenin çok hızlı bir şekilde gelişme gösterdiği ve hızla yenilenen ve sürekli değişiklik gösteren teknoloji düzenine esnafların yetişmekte zorluk çektiğine değinen Kuybu hedeflerinin bu değişimlerin bir parçası olabilmek olduğunu belirterek, “ama hızla değişen bu düzende sürekli çoğalan alışveriş merkezleri ve günde be gün artan süpermarketler karşısında esnaflarımız değişen ve gelişen bu düzene ayak uydurmakta zorlanmaktadır.”

 

HERKES İŞİNE BAKMALI

Bakan Tüfenkci’nin bir esnaf dostu olduğunu, esnafın sorunlarına eğilerek çözeceğine inandığını da belirten Kuybu şöyle konuştu; “Biz ülkemizin gelişmesine, değişmesine ve modernleşmesine karşı değil destekçisiyiz. 2002’den bugüne çok önemli kararlara imza attınız. Emekli olup işine devam eden esnaflarımıza %10 kesintiyi kaldırdınız. Esnaflarımıza faizsiz kredi desteği sağladınız, vergiden muaf tuttunuz. KOSGEB ve Kooperatiflerden verilen destek paralarının faizlerinin düşürülmesini ve esnafın bağkur primlerine 100 tl destek verilmesini sağladınız. Esnaf ve sanatkarlar olarak bu desteklerinizden dolayı teşekkürümüzü arz eder, desteklerinizin devamının geleceği inancındayız.

 

İŞSİZLİK MAAŞI İÇİN VERİLEN TUTAR İŞLETMELERE VERİLMELİ

İşçi Bulma Kurumunun şehrimizde ki son verilerine göre 41 bin iş bekleyen vatandaşımız var. İş bekleyen vatandaşlarımızın 3 aylık işsizlik maaşı toplamda 4 milyon bize intikal eden son 3 ayda bir çok konfeksiyon atölyemiz kapandı dolayısıyla buradan işsiz kalan vatandaş sayımız  bin 50 kişidir.  Biz diyoruz ki işsizlik maaşına verdiğimiz 4 milyonun 1 milyonunu işletme sahiplerimize verip iş yerlerinin kapanmadan işverenlere istihdam edebiliriz.

 

SERTİFİKALILAR İŞYERİ AÇSAYDI KRİZ DAHA DA BÜYÜRDÜ

2003 yılından bu güne kadar KOSGEB tarafından verilen girişimcilik belgesi verilen kişi sayısı 962’dir. Girişimcilerin tümü işyeri açmış olsaydı şuanda yaşadığımız krizi daha derinden görürdük.  Çünkü gerek Kahramanmaraş’ımız da gerek Türkiye’mizde esnaf sayımızın çok olduğunu görüyoruz. Onun için diyoruz ki yeni girişimcilerden ziyade mevcut esnaflarımızın desteklenmesinin daha faydalı olacağını düşünüyoruz. İhtiyaç olanlar yerlerde ihtiyaç olan iş yerlerinin açılmasının da bir o kadar faydalı olacağına inanıyoruz.

 

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNİ DESTEKLİYORUZ

Ohal sürecinin ülkemiz için hayırlı olduğunu düşünüyoruz ve ekonomi ve istihdamla ilgili seferberliği destekliyor ve elimizden gelen katkıyı sunmaya çalışıyoruz. Bunların hepsinin geçici olduğuna inanıyoruz. Bu süreçte geçicide olsa kamu kurumlarımızda bulunan ihtiyaçların esnaf ve sanatkarlarımız tarafından karşılanması bizlere can suyu olacaktır.

Biz sosyal yardımlara asla karşı değiliz, bizim tek isteğimiz sosyal yardımların aynı şartlarda aynı fiyatlarla esnaflar aracılığıyla yapılmasıdır. İnanıyoruz ki yardımların esnaflarımız tarafından yapılması hem kamu kurumlarımızı büyük bir yükün altından kurtaracak hemde ihtiyacı olan vatandaşlarımız daha kolay, daha hızlı bu imkanlara kavuşacaktır.

 

OTOBÜSLERİMİZ DÖNÜŞTÜ AMA

Şehrimiz Büyükşehir olduktan sonra şehir içi ulaşımda Türkiye’ye örnek olacak bir dönüşüm gerçekleştirdik. 384 dolmuş 250 halk otobüsüne dönüşerek klimalı ve son derece konforlu otobüslerimizle şehir içi trafiğini rahatlattık. Bize desteklerini esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve tüm şoför esnaflarımıza teşekkür ediyorum.

Ancak vergi, şoför maaşı, sgk vb. gibi masraflarla ayda 14 bin tl masrafımız var. Buna karşılık bu güne kadar aylık 16 bin lira getirimiz oldu. 350 aracın değişikliğinde 50 milyon tl’lik kredi kullandık. Aylık ödememiz kişi başı 400 tl takdir edersiniz ki kazancımız da 2 bin tl Büyükşehir belediye başkanımız bütün imkanlarını kullanıyor, bu şartlara rağmen 15 çeşit ücretsiz yolcu taşıyoruz. Taşıdığımız yolcuların her ay maliyeti bin 500 tl’dir. “

 

ESNAF TOPLUMUN BEL KEMİĞİ

Esnafın toplumun omurgasını oluşturan bel kemiği olduğuna, her zaman sağduyudan, huzurdan ve birlik beraberlikten güvenden yana olduğunu belirten Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de huzurun olmadığı yerde ne kazanırsan kazan hiçbir anlamının olmadığını esnafın bildiğini söyledi.

Kahramanmaraş’ta esnaf ziyareti yaptıklarına da değinen Bakan Tüfenkci hepsinin alanlarında usta olduğunu ve bu işyerlerini büyüterek onlara yeni pazarlar bulmaları gerektiğini belirtti.

Bakan Tüfenkci; “Elbette tedbirler alacağız ama önemli olan pazarı genişletmek. Bunun içinde sizlere yeni tedbirler alıp yeni teşvikler vermek lazım. Bunu samimi olarak söylüyorum sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti kurulduğundan bu yana her dönem esnaf dostu olmuştur.

Biliyorsunuz ki bir kereye mahsus ötv’yi indirin dediniz biz bunu hükümetimize bildirdik ve Başbakanımız dedi ki; ‘ esnaf kardeşlerimiz bunlara layıktır’.  Yine sizler uzun vadeli faizsiz kredi istediniz biz yine Başbakanımıza bu talebinizi ilettik onlarda derhal bunu hayata geçirdiler.

 

SİCİL AFFINI İSTEDİNİZ HAYATA GEÇİRDİK

Örneğin siz 'Biz beyaz bir sayfa açmak istiyoruz, sicil affı istiyoruz' dediniz, biz bunu hayata geçirdik hem de bankalarla konuşarak ama bugün bazı bankaların yan çizdiğini duyuyoruz, görüyoruz. Allah'ın izniyle biz o bankaların da üzerine gideceğiz çünkü biz bu yasayı çıkartırken uygulanmasın diye çıkartmadık. Oturduk, Bankalar Birliğiyle 14 bankanın genel müdürleriyle yetkilileriyle oturduk konuştuk. 'Nasıl bir düzenleme yaparsak siz bunu uygularsınız?' dedik ve onlar da şu anki metni önerdiler.

Biz onlardan haklı olarak şu veya bu mazeret bulmadan geçmişte çeki senedi şu veya bu şekilde ödenmeyen, kredisi ödenmeyen arkadaşlarımızın süreci içerisinde o çekleri senetleri ödediklerinde görülmemesi lazım. Yeniden yapılandırma getirdik. Bankalara falan borcunuz olabilir, bunu yapılandırdığınızda, şartlarınız tuttuğunda hem yeni kredi verebilmelerini hem de o sicillerini bahane ederek yeni kredi imkanlarından esnafımızı, tüccarımızı men etmemeleri lazım.” Diye konuştu

 

ESNAFIMIZA 295 MİLYON TL KREDİ DAĞITTIK

Kahramanmaraş’ta esnaflara Şubat ayı sonu itibariyle 6 bin 701 esnaf ve sanatkarlara yaklaşık 295 milyon TL devlet destekli kredi kullandırdıklarını da anımsatan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci şöyle konuştu; “Kahramanmaraş’ta esnafa verilen desteğe baktığımızda Şubat sonu itibariyle 6 bin 701 esnaf ve sanatkarımıza yaklaşık 295 Milyon TL’lik devlet destekli kredi kullandırdık. 30 Bin TL destekli faizsiz kredide 2016 yılında Kahramanmaraş’ta 851 esnaf ve sanatkar kardeşimiz faydalanmış. Bu çerçevede 24.3 Milyon TL’lik kredi kullandırılmıştır. Sizlerin istekleri tamamen haklı biz bu talepleri Başbakanımıza aktaracağız onlarında talebini aldıktan sonra gerekli çalışmayı yapacağız.  Bazı kriterler koyarak büyük işletmeler karşısında küçük esnafımızı ezici rekabette korumamız gerektiğini bende ifade ediyorum. Son olarak şunu söylemek istiyorum: ‘ Artık kamu kurumları bakkalcılık, otelcilik yapmasın bununla ilgili inşallah bakanlar kurulunda önemli kararlar alınır.”

 

KILIÇDAROĞLU’NA YÜKLENDİ

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise konuşmasının büyük bir bölümünde CHP lideri Kılıçdaroğlu’na yüklendi. Kaynak; “"Kılıçdaroğlu, gerçekten Genel Merkezimiz çok doğru yapmış, sana bizim anayasayla ilgili yaptığımız düzenlemeyi anlatan kitapçıklar, broşürler göndermekle. Allah'ını seversen sen bu metinleri Meclis'te görüşülürken önüne getirilip konulduğunda hangi kafayla okuyorsun? O metinleri biz de görmek isteriz. Biz de okur yazarız." dedi.

Muhalefetin "tek adam" sözlerini eleştiren Kaynak, "krallık" kuranların kimler olduğunu 1950 yılına kadar tek parti döneminde gördüklerini, Milli Şef'in istediğini başbakan istediğini de milletvekili yaptığını, istemediğini ise azlettiğini söyledi. TBMM'nin en kıdemli milletvekiline de eleştirilerde bulunan Kaynak, "Deniz Baykal, tam 44 yıldan beri Meclis'te. Allah'tan kork. Bir yandan getirilen sistem Cumhurbaşkanının görev süresini iki dönemle sınırlıyor sen ona 'Tek adam sistemi getiriyorsun diktatör olacaksın' diyorsun ama sen 1974'te bu ülkenin Maliye Bakanıydın. Şimdi yıl 2017; 44 yıldan beri parlamentodasın." ifadelerini kullandı. Kaynak, Baykal'ın "gaf" denilerek geçiştirilemeyecek bir cümle sarf ettiğini dile getirdi. Bu sözün milletin inancına da asla sığmayacağını vurgulayan Kaynak, "Bu kadar yetki peygamberlere de verilse, haşa, azar diye. Sayın Baykal, şunu bilmeniz gerekir. Peygamberleri Yaratıcımız 'ismet' sıfatıyla korumuştur. Sadece peygamberler hata yapmaz. Biz hata yaparız. Cumhurbaşkanı da hata yapabilir. Getirdiğimiz sistem hata yaptığımızda düzeltecek mekanizmaları ortaya koymaktır. Cumhurbaşkanı Meclis'i feshedebilecekmiş. Bu 18 maddelik anayasa metninin hiçbir yerinde Meclis'i feshi yoktur." değerlendirmesini yaptı. - "Hangi kafayla okuyorsun?" Başbakan Yardımcısı Kaynak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "yalanlarını" bir saat, iki saat anlatacağını ancak 18 yaşla ilgili söylediğinin de bambaşka düpedüz bir "yalan" olduğunu belirtti. Bununla ilgili Kılıçdaroğlu'nun söylemini aktaran Kaynak, "Niye 18 yaşına seçilme imkanı getiriyormuşuz? 18 yaşında kendi çocuklarımız askere gitmesin diye milletvekili seçilme imkanı getiriyormuşuz. Sayın Kılıçdaroğlu, AK Parti ailesi bir iki kişi değildir. AK Parti ailesinin sadece 10 milyon üyesi var. AK Parti ailesinin 27 milyon seçmeni var. Evet 18 yaşında milletvekili olma şansını getiriyoruz. Maraş'ın ilk kurşununu atan Sütçü İmam'dır ama ilk şehidi 13-14 yaşında Çakmakçı Sait'dir. Antep'in de 13-14 yaşında ilk şehidi Şehit Kamil'dir." diye konuştu. Kaynak, Kılıçdaroğlu'nun "Cumhurbaşkanı isterse Türkiye'nin herhangi bir yerinde 5-6 vilayeti bir araya getirip bir bölgesel yönetim kurabilir." sözünü de anımsattı. Bunun da doğru olmadığına dikkati çeken Kaynak, "Kılıçdaroğlu, gerçekten Genel Merkezimiz çok doğru yapmış, sana bizim anayasayla ilgili yaptığımız düzenlemeyi anlatan kitapçıklar, broşürler göndermekle. Allah'ını seversen sen bu metinleri Meclis'te görüşülürken önüne getirilip konulduğunda hangi kafayla okuyorsun? O metinleri biz de görmek isteriz. Biz de okuryazarız. Okuryazar olarak biz de okumak isteriz; bu nerede yazıyor?" yorumunu aktardı. Veysi Kaynak, ana muhalefet partisinin düştüğü bu durumun Türkiye için acı verici olduğunu, bu yalanların çok benzerlerini gördüklerini anlattı. Avrupa'nın Türk bakanlara ilişkin uygulamasına da tepki gösteren Kaynak, "Bize ağızlarını açıp 'basın özgürlüğü' diyenler, 'ifade özgürlüğü' diyenler, bize ağızlarını açıp 'Terörle mücadele yasanızı gevşetmelisiniz' diyenler, en büyük terörü kendileri işliyorlar. Avrupa, bakanımıza yaptığı bu hakaretle Ortaçağ karanlığına gidişin ilk adımlarını attı. Avrupa o gün kendisi için asla kapatamayacağı bir utanç sayfası yapmıştır." açıklamasında bulundu.