"Et fiyatlarının düşmesi sunidir"

Özel marketlerde satılan ithal et satışını eleştiren Kahramanmaraş Kasaplar Odası Başkanı Abdulkadir Arifoğlu vatandaşlara seslenerek: '1 kilo Sırbistan ithal et yerine 750 gram et alın, hem kendi kasabına hem de kendi çiftçine sahip çık. Sağlıklı et mutlaka kasaplardan alınır' dedi.

Et fiyatlarındaki düşüşün suni olduğuna dikkat çeken Başkan Arifoğlu, “İstanbul’un et tüketimi karşılansın şehrimizde et fiyatları düşer.  Bizim kendi ürettiklerimiz kendi vatandaşlarımıza yeter, bu sayede vatandaşlarımızda etlerini daha ucuz tüketmiş olurlar. Burada fiyatlarda en az 10 TL kadar bir düşme söz konusu olur. Şuan için düşen et fiyatları önümüzdeki günlerde piyasanın canlanmasıyla tekrar yükselecektir” diye konuştu.

 

“Kasap Esnafı Çıkmaza Doğru Sürükleniyor”

Et fiyatlarındaki artışın kesin çözümü için ortak akıl ile hareket edilmesi gerektiğine dikkat çeken Abdulkadir Arifoğlu şunları söyledi: “Et fiyatlarının pahalılığı söz konusuydu. Hükümetimizde bu et fiyatlarını düşürmek adına bir takım çalışmalar yaptı. Biz kasap esnafı olarak bu et fiyatlarının yüksek olmasından şikayetçiydik. Biz ithal etin girmesini istiyorduk, ama ucuz etlerin marketlerde satılsın da kasaplar ile rekabet edilsin düşüncesinde değildik. Büyük illerimiz et ihtiyaçlarını karşılamış olsaydı, bu et fiyatları şehrimizde düşerdi. Şuan itibarıyla yapılan çalışmalarla birlikte artık kasap esnafının yavaş yavaş yok olmaya başladığını söyleyebiliriz.  Burada kasap esnaflarının da düşünülmesi gerekiyor. Biz bu ithal ete karşı çıkarız. Biz diyoruz ki üreticide, tüketicide mutlu olsun. Biz bu üretici ve tüketici arasında köprü vazifesi görüyoruz. Bu marketlerde et satılır ise kasap esnafına buna rekabet edemez. Dolayısıyla burada üreticinin yem fiyatlarına çözüm bulunması gerekiyor. Bu etin yükselmesine neden olmaktadır. Dolaylı yollardan çeşitli vergiler üreticiyi mağdur ediyor. Temel gıda maddelerinden KDV alınmaması gerekiyor.  Bu lüks bir tüketim değildir. Hiç olmaz ise boğaza giden lokma’dan vergi alınmasın istiyoruz.  Bunlardan bir bakıma et fiyatlarının düşmesi için bir etkendir. Bu bir takım destekler ise çözülebilir.”

 

“Kasap Esnafları Mağdur Edilerek Bu Sorun Çözülemez”

Şuan için evlerine et götüremeyen kasap esnafı olduğunu ve esnafların borç batağında olduğuna değinen Arifoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Tabi ki şuan için ithal et girsin, biz ithal etten kaçmıyoruz. Ama büyükşehirlerin et tüketimi karşılanmadığı takdirde bu et fiyatları düşmesi mümkün değildir. Önümüzdeki günlerde piyasa biraz canlandığında et fiyatlarının eski fiyatlara tekrardan geleceğini düşünüyorum. Özel marketlerde satılan etlerin çok iyi olduğunu söyleyemeyiz. Bazı kasaplar vardır evine yarım kilo et götüremez. Çoğu esnafımız kirada oturuyor. Evi olanlar ise evini satsalar borçlarını karşılamaz. Et fiyatlarının yükselmesinden dolayı en büyük sorunu kasaplar çekmiştir. Bizim istediğimiz gerçek anlamda bu et fiyat artışının araştırılması ve ona göre bir yol haritası çıkarılması gerekiyor. Biz 40 yıldır idareci olarak vatandaşlarımıza hizmet ediyorum. Bizimde deneyim ve tecrübelerimiz var. Yani bu et artışının nedenini bizlere sorduklarında biz cevaplarını veririz. İstanbul’un et tüketimi karşılansın şehrimizde et fiyatları düşer.  Bizim kendi ürettiklerimiz kendi vatandaşlarımıza yeter, vatandaşlarımızda etlerini daha ucuz tüketmiş olurlar. Burada fiyatlarda en az 10 TL kadar bir düşme söz konusu olur. Marketlerde satılan ithal et ile birlikte bizim et fiyatlarımızda düştü. Yani bu satışın olmadığı için fiyatlar düşüyor. Biz şimdi federasyon başkanımızın da söylediği gibi 1 kilo Sırbistan ithal et yerine 750 gram et al. Hem kendi kasabın hem de kendi çiftçine sahip çık diyoruz. Sağlıklı et mutlaka kasaplardan alınır.”