Fıstığa zam, tatlı tercihini değiştirdi
Ramazan ayı ile birlikte 5 gün içerisinde 70 TL'den 210 TL'ye çıkan baklavalık fıstıkta boykot işe yaradı. Fıstığın kilosu 50 TL birden geriledi. Bu durumu Kahramanmaraş'ta tatlıcı esnafı Ömer Faruk Günay gazetemize değerlendirdi. Günay vatandaşların tatlı tercihinin değiştiğini söyledi.
Ramazan ayı ile birlikte 70 TL’den 210 TL’ye fırlayan
baklavalık fıstığın fiyatı baklavacıların boykotu ve Bakan Fakıbaba’nın
açıklamalarıyla 1 haftada 50 TL birden geriledi. Ramazan ayıyla birlikte
baklavalık fıstığın fiyatı 5 gün içinde 70 TL’den 210 TL’ye çıkınca sektörün
önde gelen baklava üreticileri BAKTAD öncülüğünde fiyat artışını protesto
ederek fıstıklı baklava üretmeme kararı amacına ulaştı. Gıda Tarım ve
Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba’nın da desteğini alan Baklava üreticileri 1
hafta boyunca fıstıklı baklava üretmeyince fiyatlar kilo bazında 50 TL birden
geriledi. 210 TL’ye satılan baklavalık fıstık 160 TL’ye kadar geriledi.
Fıstık fiyatlarının 210 TL’de kalsaydı vatandaşların bu bayramda baklavayı kilosu 100 liradan yiyeceği tahmin edilirken, Şu anda kaliteli bir baklavanın kilosu 60-70 liraya kadar geriledi. Tatlıcıların Protesto kararı sayesinde 40 lira vatandaşın cebinde kalırken, fıstık fiyatları gerilese de hala çok yüksek bir rakamda olarak görülüyor.
Kahramanmaraş'ta tatlıcılık yapan esnaf Ömer Faruk Günay 70 TL’den 210 TL’ye çıkan fıstığın fiyatlarını Kahramanmaraş'ta Bugün Gazetesine değerlendirdi. Fıstık pahalandığı için müşterilerden çok şikayet oldu. Fıstık koyduğumuzda doğal olarak tatlıların fiyatları artıyor, vatandaşta almak istemiyordu. Bizde çözüm olarak tatlılara fıstık yerine ceviz koymaya başladık. Fıstık düşene kadar da bu yola devam edeceğiz'' dedi.
70 TL’den 210 TL’ye çıkan fıstık dolayısıyla baklavanın fiyatı 30 TL iken şimdi 50-60 TL olduğuna değinen Günay, ''Bu tam fiyatlarımız değil, baklavanın içersine koyduğumuz fıstık gramajı kadar baklavanın da fiyatı değişmeye devam ediyor'' dedi.
Fıstık fiyatı arttığı için fıstıklı tatlılar genellikle satılmıyor diyen Günay, Onların yerine en çok lokma tatlısı ve tulumba tatlısı satıldığını ifade etti.