Geleceğin girişimcileri yetişiyor

Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Kahramanmaraş İl Müdürü Ali Yüce, her ay en az 100 kişiye verdikleri girişimcilik kurslarına ilginin büyük olduğunu söyledi.

Her yıl yaklaşık bin 500 kişiye bu eğitimleri vermeyi amaçladıklarını belirten Yüce, Mart ayında 100 kişiye verilecek girişimcilik eğitimleri için 349 kişinin başvurduğunu söyledi. KOSGEB’in verdiği girişimcilik eğitimlerini KOSGEB işbirliğinde İŞKUR ile esnaf odaları ve belediyelerin de düzenlediğini ancak çok ciddi talep olduğunu ifade eden Yüce, “Bize başvuran 349 kişiden ancak 100’ünü bu eğitime alacağız. Ayın 24’ünde de eğitimimiz başlayacak. Bugün mülakat günü akşama kadar da sonuçları açıklarız” dedi.


Yüce, şöyle konuştu: “Bildiğiniz gibi devletin kendi işini kuranlara KOSGEB aracılığıyla 50 bin TL’ye verdiği, 2 yıl ödemesiz 5 yılda ödemeli bir hibe kredisi var. Şimdi 50 bin TL hibeden sonra bir de 100 bin TL kredi var. Bu da işletmenin kapasitesine göre değişiyor.”

Kendilerine yapılan başvuruları ince eleyip sık dokuduklarını kaydeden İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, istihdama katkı sağlayacak proje sahiplerine öncelik verdiklerini söyledi.


Bu desteklerden yararlanması için ilgili kişilerin mutlaka girişimcilik belgesine, sertifikasına sahip olması lazım. Bu işle bizim doğrudan bir alakamız yok ama biz şunu çok önemsiyoruz: Bunların hepsi işsiz. Kendi işini kurmak isteyen işsiz kişiler. Yarın bu kişilerin kendi işini kurarak bir de işçi çalıştırması, yani iş arayan konumundan iş veren pozisyonuna geçmesi bizi çok mutlu eder. Dolayısıyla şimdi biz bunları çok önemsiyoruz.” Her sene yaklaşık bin 500 kişiye girişimcilik eğitimi vermeyi hedeflediklerini vurgulayan İl Müdürü Ali Yüce, şu açıklamalarda bulundu: “Her sene hedefimiz bin 500, aylık ise 100 kişiye girişimcilik eğitimi vermek. Tabii bu eğitimi üniversitedeki belli hocalarımız veriyor.


Bu girişimcilik eğitimlerini herkes veremiyor. KOSGEB ile birlikte düzenliyoruz. Yine KOSGEB de işin içinde! Çünkü yeterlilik belgesini onlarla birlikte onaylıyoruz. Ortalama aylık 100 kişiye bu eğitimi sağlıyoruz. Tabi ihtiyaca göre talebe göre bu sayıyı Hal böyle olunca bunu önemsediğimizden dolayı iş arayanların iş sahibi olması ve istihdama katkı sunmaları yaptığımız iş noktasında bizi ziyadesiyle motive ediyor. Yeni eğitim programımız başvurular sona erdi. 349 kişi başvurdu. Bunların içinden yine 100 kişiyi alacağız. Tabi mülakat yöntemiyle alıyoruz. Burada mülakatta arkadaşlarımız gelen kişilere çeşitli sorular soruyorlar. Yani projelerini soruyorlar. Ayağı yere basan, öncelikli konuma geliyor. Bu işi yapmayı ciddiyete almış kişilere öncelik tanıyoruz. Çünkü genelde şöyle bir yanlış algılama var: Bu girişimcilik belgesini, biz aldığınız zaman KOSGEB’e gidiyoruz. Aha benim belgem diyoruz ve 50 bin TL’yi cebe koyuyorlar, git işini kur diyorlar. Böyle bir şey yok.”  (ZEKİ DEMİR)