Genel Müdür Mehmet Nezir Gül, Kahramanmaraş'ta Kütüphane açılışı gerçekleştirdi
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, 'Kütüphanesiz Okul Kalmasın' projesi kapsamında 41 kütüphane açılışına ve bir dizi etkinliklere katılmak üzere Kahramanmaraş'ta ziyaretler gerçekleştirdi. Gül, edebiyat şehri Kahramanmaraş'ta bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade ederek, 'Kütüphanesiz Okul Kalmasın projesi sayesinde şair ve yazarların artmasını ümit ediyoruz.' diye konuştu.
İlk ziyaretini Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğü’ne gerçekleştiren Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman’ı makamında ziyaret etti. Ardından Sait Kırmacı Toplantı Salonu’nda İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcıları, İl Millî Eğitim Şube Müdürleri, Onikişubat İlçe Millî Eğitim Müdürü Enver Gökşen, Onikişubat İlçe Millî Eğitim Şube Müdürleri, Dulkadiroğlu İlçe Millî Eğitim Müdürü Harun Kurt ve Dulkadiroğlu İlçe Millî Eğitim Şube Müdürleri ile toplantı gerçekleştirdi.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül’e ziyareti dolayısıyla teşekkür ederek, “Bakanlığımızın 81 ilde Kütüphanesiz Okul Kalmasın projesi kapsamında Ekim ayından itibaren kütüphanelerimizi kurma çalışmalarını başlattık. Bu kapsamda sayın genel müdürümüz ilimize teşrif buyurdular. Bugün de şu ana kadar hazır hale getirilen 41 tane kütüphanemizi hizmete alacağız.” dedi.
Ardından konuşan Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül ise edebiyat şehri Kahramanmaraş’ta bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade ederek, “Kahramanmaraş’ın bizim için hakikaten hem kültür dünyamız hem de eğitim dünyamız açısından apayrı bir yerinin olduğunu ifade etmek lazım. Kültür insanları ile ön planda olmanın apayrı bir güzelliği var. Bu benim gıpta ettiğim bir husustur. Kahramanmaraş'ın bu zenginliğinin Kütüphanesiz Okul Kalmasın projesi ile artacağını düşünüyor, şair ve yazarların artmasını ümit ediyoruz.” diye konuştu.
“Kütüphanesiz Okul Kalmasın” projesi ile gençlerimizi kültür ve kitapla buluşturmayı amaçladıklarını ifade eden Gül, “Bu projenin önemini bir kere daha vurgulamak istiyorum. Bizler genel müdürler olarak 81 ile dağıldık. Projenin gerçekleştirilme düzeylerini inceleyeceğiz.” dedi.
Eğitimde fırsat eşitliği adı altında gerçekleştirilen 20.Eğitim Şûrası’nda öğretmen yetiştirme, meslekî eğitim, temel eğitim ve özel eğitimle ilgili alt komisyonlarda çalışmalar yapıldığını belirten Gül, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in şûrada alınan tavsiye kararlar ile ilgili sürecin takipçisi olma noktasında ifadelerde bulunduğunu, sırf konuşmuş olmak ve karar almış olmak için şûrayı yapmadıklarını kaydetti.
Özel eğitim kapsamında iki zıt kutbun olduğunu ifade eden Gül, konu ile ilgili şunları söyledi: “Özel eğitime gereksinimi olan çocuklar dediğimiz zaman bizim aklımıza ilk anda engeller gelse bile özel yetenekli çocuklar da en az onlar kadar desteğe, yardıma, ilgiye ve rehberliğe ihtiyaç duyan insanlardır. Ama onların sınıf ortamındaki tavırları, hareketleri bizi çok rahatsız etmiştir. Biz de bu çocuklara hep ‘ahlaksızlık yapıyor, terbiyesizlik yapıyor veya yaramazlık yapıyor’ diye yaklaştık. Oysa onların da özel ilgiye ve rehberliğe ihtiyaç duyduklarını yeni yeni anlıyoruz açıkçası. Bu yeni anlayış ile Bilim ve Sanat Merkezlerimizi (BİLSEM) devreye soktuk. Türkiye genelinde 1523 tane özel eğitim okulumuz var; burada eğitime devam eden 60 bini aşkın, özel eğitim sınıflarında eğitime devam eden 70 bin civarında çocuğumuz var. 318 bin civarında kaynaştırma öğrencisi var. Özel eğitim bağlamında hedefimiz şu; 1523 tane özel eğitim okulumuzu ne kadar azaltabilirsek o kadar iyi olacak. Yani amacımız okul açmak değil, özel eğitim ihtiyacı olan çocuklarımızın eğitim ortamından yeri ve zamanınca yeteri kadar faydalanmasıdır.”
Gül, son olarak şunları ifade etti: “Kahramanmaraş’ta okul öncesi düzeyde bağımsız bir adet özel eğitim anaokulumuz var. Halbuki özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerimiz için de okul öncesi eğitim çok önemlidir. Bu nedenle buradaki okul sayısını artırmamız gerekli. BİLSEM’ler genel olarak günün çoğu vakti boş kalıyor; öğleden sonra bu okullarımız daha çok hizmet veriyor. Bu okullarımızı günün her vaktinde işler duruma getirmek için meslek liselerimiz ile koordineli bir planlama ve projelemele çalışmaları yapılması faydalı olur. Meslek lisesi öğrencilerimiz üzerinde akademik anlamda oluşan umutsuzluk sorunlarını aşmak için, eğitimin sadece akademik çalışmalardan ibaret olmadığını göstermemiz lazım. Bu anlamda BİLSEM’lerin kapılarını meslek liseli öğrencilerimize açmamız gerekli. BİLSEM’ler, Bakanlığımızca kendilerine 2021 yılında hedef olarak konulan 750 tescil sayısını aşarak 1200’den daha fazla tescil sayısına ulaşmıştır. Bu sayıyı meslek liseleri ile koordineli yürütülen çalışmalar ile daha fazla artıracağımıza inanıyorum.”
Genel Müdür Mehmet Nezir Gül, İl Millî Eğitim Müdürlüğü’ndeki toplantının ardından Mimar Sinan İlkokulu’na geçti. "Kütüphanesiz Okul Kalmasın" projesi kapsamında Mimar Sinan İlkokulu kütüphanesi temsilinde il genelindeki tüm ilçelerle birlikte eş zamanlı olarak 41 kütüphanenin açılışını gerçekleştiren Gül, burada öğrenciler ile birlikte kitap okudu.
Kütüphane açılışının ardından verdiği röportajda Bakan Mahmut Özer’in "Kütüphanesiz Okul Kalmasın" projesine çok önem verdiğini belirten Gül, şunları ifade etti: “Bakanlığımıza bağlı bütün okullarımızda biz istiyoruz ki kütüphanesiz bir okul kalmasın. Aslında okullarımızın büyük bir kısmında kütüphane mevcut ama eksik olan okullarımızı belirleyerek 31 Aralık’a kadar bu çalışmalarımızı tamamlayacağız. Sayın bakanımız da bunu kamuoyuna zaten açıklamıştı. Çocuklarımızın kitapla büyümelerini sağlamak, hayal dünyalarını genişletmek istiyoruz. Hele de dijital çağın çocuklarımızı böyle sarıp sarmaladığı başka deyimle adeta esir aldığı bir ortamda onların kitaplar ile büyümelerini sağlamak, bizler için de çok anlamlı olacak. Bu açıdan Türkiye genelinde kütüphanesi olmayan bütün okullarımızda bu çalışmalarımız başladı. Bugün de Kahramanmaraşımız için an itibariyle 41 tane okulumuzda kütüphane açılışını gerçekleştirmiş olduk. Tabiki Kahramanmaraşımız bir kültür şehri, bir medeniyet şehri ve şairlerin, yazarların, edebiyatçıların bol, yoğun ve güçlü olduğu, sadece Türkiye'ye değil, dünyaya hitap eden çok güçlü yazarlarımız ve şairlerimizin var olduğu bir şehir. Kahramanmaraşlı, bu anlamda kitabın kıymetini biliyordur diye düşünüyorum. Gördük ki çocuklarımız okumaya karşı çok ilgili ve meraklı. Zaten ilk sordukları, ‘kütüphane açık olacak mı, teneffüslerde gelip kitap alabilirler mi’ bunlar oldu. Bu sorular çocuklarımızın kitaba karşı olan ilgisini gösteriyor. Hakikaten bu anlamda yani Maraş’a yakışan bir tavır sergilemiş oldular. O yüzden kütüphanelerimizin hayırlı olmasını diliyorum. Burada ailelere de tabi ki büyük bir sorumluluk düşüyor.”
Son olarak konuşan İl Millî Eğitim Müdürü Yusuf Kahraman ise Kahramanmaraş'ta 426 okulda kütüphane çalışmalarını başlattıklarını belirterek, “Bugün burada Genel Müdürümüzün katılımı ile 41 okulumuzun kütüphanesini hizmete başlattık. Kütüphanesiz Okul Kalmasın projesi kapsamında tüm kütüphanelerimizi 31 Aralık tarihi itibariyle tamamlamış olacağız ve öğrencilerimizin hizmetine sunacağız. Bu kütüphanelerimizin tüm araç gereçleri ve masrafları, tamamen bakanlığımızın gönderdiği ödenekler ile yapılmaktadır. Yine kendi öz kaynaklarımızla meslek liselerimizdeki öğrencilerimizin çabalarıyla yapılmış hizmetler de var. Yani kendi içimizde kendi öz kaynaklarımızla birçok güzellik ortaya koyuyoruz. Tabi bunların tamamı öğrencilerimizin iyi, güzel insan olarak yetişmeleri için yapılan çabalardır.” ifadelerini kullandı.
Genel Müdür Gül’ün belirttiği şekliyle dijital dünyanın tamamen öğrencileri etkisi altına aldığını kaydeden Kahraman, sözlerine şöyle son verdi: “Özellikle salgın süreci de bunun belki zirveye çıkmasına sebep oldu. Ama yeniden yüz yüze eğitime başladığımız bu günlerde kitaplarla, kitap kokularıyla birlikte olmak çok önemli. Bundan dolayı da emek veren herkese, katılımlarıyla ilimize teşrif buyuran sayın genel müdürümüze gönülden teşekkür ediyorum. Öğrencilerimize, okullarımıza ve ilimize hayırlı olmasını diliyorum.”
Genel Müdür Gül, kütüphane açılışının ardından okul öğretmenleri ile bir araya gelerek şûra ile ilgili bilgilendirmede bulundu.