Genleriniz Besin Seçiminizi Etkiliyor mu?

Türkiye'nin sağlıklı yaşam ve beslenme alanında ilk dijital bilimsel bilgi platformu 'Bilim Bunu Konuşuyor' ile en güncel bilgileri kamuoyuyla paylaşan Sabri Ülker Vakfı, 'Genlerimiz beslenmemizde ne kadar söz sahibi?' sorusunun yanıtını arıyor. Genetik farklılıklarımızın tükettiğimiz besinlerin sağlığımız üzerine yaratacağı etkiyi de değiştireceğini hatırlatan Vakıf, bu nedenle beslenmenin mutlaka kişiye özel olması gerektiğinin altını çiziyor.

Sabri Ülker Vakfı kurulduğu 2009 yılından bugüne, gıda, beslenme ve sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak, topluma bu konulardaki en doğru, güncel ve bilimsel bilgiyi aktarmak hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Vakıf bu çerçevede hayata geçirdiği Türkiye’nin sağlıklı yaşam ve beslenme alanında ilk dijital bilimsel bilgi platformu “Bilim Bunu Konuşuyor” ile sağlık ve beslenmeyle ilgili gündemdeki konuları, bilimsel ve en güncel bilgileri tarafsız bir yorum ve anlaşılır bir dille kamuoyuna aktarıyor. Sabri Ülker Vakfı, Bilim Bunu Konuşuyor’da genlerimizin besin tüketimi ve besin öğelerinin kullanımı üzerine etkilerini masaya yatırıyor.

Bireye özgü beslenme hastalıklardan koruyor!

Genetik özelliklerimiz anne ve babamızdan gelir. Ancak atalarımızdan bize miras kalan özelliklerimiz de vardır ve buna kalıtım denir. Genlerimiz, dış görünümüşümüzün yanı sıra beslenme alışkanlıklarımız, yaşam tarzımız ve hastalıklara olan yatkınlığımızın da birbirimizden farklı olmasına yol açar. Yani bir restoranda seçeceğiniz yemek bile genetiğinizden etkilenebilir. Beslenmeyle ilgili bazı genler ve bu genlerde görülen farklılıklar; bireylerde görülen şeker, kalp-hastalığı gibi kronik hastalıkların görülme riski, hastalığın gelişmesi, ilerlemesi ve şiddetini de etkileyebilir. Beslenmenin bireye özgü olması, hem sağlığın sürdürülmesi hem de yetersiz ya da yanlış beslenme veya hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için önemlidir.

Genlerimiz Sağlığımızı Nasıl Etkiliyor?

Tükettiğimiz besinlerin sağlığımızı nasıl etkileyeceği genetik özelliklerimize göre farklılık gösterebilir. Örneğin; aynı besinleri aynı miktarda tüketen bireylerin bazılarının kan kolesterolü, kan yağları veya ürik asit seviyeleri normal aralıklardayken bazılarınınki yüksek olabilir. Beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite yoğunlukları benzer, aynı yaştaki iki kişiden biri ideal vücut ağırlığındayken diğeri şişman olabilir. Bu farklılıkların tümü bireyin genetik özellikleri ile beslenme durumu ve yaşam tarzı arasındaki ilişkiden kaynaklanır.

Genetik farklılıklar besin gereksinimi de etkiliyor

Her insan birtakım hastalıklara genetik olarak yatkınlık gösterir. Bazı hastalıklarda genetik yatkınlık söz konusu olsa da, savunma sistemimiz bu hastalıkların ortaya çıkmasına engel olabilir. Örneğin ailesinde kronik hastalık öyküsü bulunan bireylerde, bağışıklık sistemindeki zayıflık sonucu vücuttaki denetimin azalmasıyla ilerleyen yaşlarda hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu hastalıkların ortaya çıkma riskini azaltmada bağışıklıkla ilişkili olarak beslenme etkin rol oynar. Bireyler arasında genetik farklılıklar ve çeşitlilik bulunması onların besin gereksinimlerini, beslenme durumlarını ve dolayısıyla sağlık durumlarını etkiler. Az bir miktar besin alımı bazı bireyler için riskliyken diğerleri için olmayabilir; tersine bazıları için yarar sağlarken bazıları için zararlı olabilir. Bütün bu nedenlerden dolayı genetik özelliklerimiz ve yaşam tarzımız ve sağlığımızı etkilediği için beslenme bireye özgü olmalıdır.