Gıda da hile yapanlar yanacak

Türkiye genelinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan denetimler sonucu taklit veya tağşiş yaptığı tespit edilerek yaptırım uygulanan ve hatalarını tekrarlayan firmalar kapanmayla karşı karşıya kaldı. Kahramanmaraş'taki markalar denetimi hasarsız atlattı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapılan denetimler sonucu taklit ve tağşiş (İçine başka bir şey karıştırma) yaptığı firmalara, cezai işlem uygulamasına rağmen firmalar aynı hatayı tekrarlayınca radikal kararlar almaya gidiyor.

Bakanlık, 2012-2015 yılları içerisinde Kahramanmaraş’tan bir firmanın da bulunduğu 377 işletmenin 751 parti ürününü teşhir ederek kamuoyuna duyurdu. Bakanlığın taklit ve tağşiş yapan firmaların ürünlerini kamuoyuna duyurmasına rağmen birçok firma yaptığı hatadan geri dönmedi. Bir firmanın 18 defa aynı hatayı tekrarladığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik cezai işlemlerde katlanarak artırıma gideceklerini en sonunda ise bu firmaların üretimlerini durdurtabileceklerini dile getirdi.

2014 yılından bir firmayı tağşiş yaptığı gerekçesiyle tüm kamuoyuna duyuran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2015 yılında Kahramanmaraş’ta yaptığı denetimlerde tağşişe rastlayamadı. Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre üretim yapan 932 işletmeden 260 numune alınarak analiz yapıldı. Yapılan analizler sonucunda tağşiş ve taklit ürün bulunamadı.

Kahramanmaraş’ta halkın daha güvenilir ve kaliteli gıdalardan yararlanması için denetimlerini sıklaştıran Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri 2015 yılı içerisinde numune aldıkları 260 parti ürünün çoğunluğunu süt ve süt ürünleri üreten firmalardan oluşturdu. Süt ürünleri üretin firmaların ardından ikinci sırayı ise pasta yapan firmalar olurken dondurma ve yenilebilir buz üreten firmalar ise üçüncü oldu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Kahramanmaraş İl Müdürlüğü denetimlerinin çoğunu kendi yıllık kontrol planına göre uyguladı. Bimer ve Alo 174 hattından gelen şikâyetlerin azlığı ise vatandaşların bu konuda hala eksik bilgi sahibi olduğuna yorumlandı.

2015 yılı içerisinde Bakanlığın ilk yıllığı kontrol planı çerçevesinde 22 firma denetlenerek 316 bin 898 TL, riske dayalı rutin denetimlerde ise denetlenen 12 firmaya 59 bin 209 TL cezai işlem uygulandı.

Kahramanmaraşlı Alo 174 şikayet hattına 11 firma hakkında şikayette bulundu. Şikayetleri anında değerlendiren İl Müdürlüğü ise 11 firmaya toplam 84 bin 952 TL para cezası uyguladı. Diğer taraftan tüm sorunların şikâyet edildiği ‘BİMER’e ise 2015 yılı içerisinde tek şikayet yapıldı. Kahramanmaraş’ta sade pide üretimiyle ilgili bir firmanın şikayet edildiği Kahramanmaraş’ta, şikayet edilen firmaya 2 bin 928 TL para cezası yazıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kahramanmaraş’ta rutin, planlanan ve şikayet edilen 78 firmayı denetleyerek 763 bin TL cezai işlem uyguladı.

KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN GAZETESİ / ZEKİ DEMİR