Gizemli sır Germanicia'nın adım adım yok oluşu
Her sayısıyla Kahramanmaraş'ta gündem oluşturan Kahramanmaraş Mimarlar Odasının yayın organı Tavernaküler Bülten yeni sayısında Germanicia antik kentinin bulunduğu alanın 1948 yılı fotoğraflarını yayınladı. 73 yıl önce çekilen fotoğraflarda hiçbir yapı yer almazken, antik kent kalıntılarının yer aldığı görüldü.
Kahramanmaraş Mimarlar Odası tarafından yayımlanan Tavernaküler Bülten’in 6’ıncı sayısı okuyucularıyla buluştu. Her sayısıyla gündem oluşturan Tavernaküler Bülten yeni sayısında Germenicia antik kenti ve kent turizmini ele aldı. Birbirinden önemli konu ve konuk yazarların yer aldığı Tavernaküler Bültende, Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz mimarların sorunları ve mimar mezunların sektöre verdiği etki ile ilgili, editör Dilara Yönder Baltacı ise kent turizmi konusunda merak uyandırıcı makaleler kaleme aldı.
Birbirinden önemli isimler birbirinden önemli konuları Tavernaküler Okuyucuları için derledi. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu Germanicia, Kültür Köy ve Expo 2023 ile ilgili düşüncelerini aktardı. Kahramanmaraş Müze Müdiresi Safinaz Acıpayam Anadolu’nun saklı hazinesi Kahramanmaraş’ta bir gece vakti defineciler tarafından yapılan kaçak kazı sonucu ortaya çıkan Germanicia Antik kentinin figürlerini, kazı çalışmalarını, mozaiklerdeki renk cümbüşünün nasıl oluştuğunu tüm gizemini mercek altına aldı.
Kahramanmaraş’ın yeni yüzü Türkoğlu’nun Belediye Başkanı Osman Okumuş’un başarılı hizmetlerden kesitlerin sunulduğu bültende, Kültür Turizm Otelciler ve Gastronomi Derneği Genel Başkanı Gökhan Büyükdereli, “Germanicia’yı gezmeye gidelim mi?” başlığıyla antik kentle ilgili önerilerini sıraladı. Kahramanmaraş İnşaat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran Kahramanmaraş’ın tarihsel deprem geçmişini, DSİ İçmesuyu ve Atıksu Şube Müdürü Mustafa Gözükara su kullanımın yanlışlığını yazdı. Chef Ayşe Nazlı ise Kahramanmaraş’ın yöresel ürünleri ile turistik mekânlardan kesitler sundu.
Şuana kadar hiçbir medya kuruluşu tarafından yayımlanmayan bölgenin 1948 yılı fotoğraflarına da Tavernaküler Bülten ulaştı. Kahramanmaraş’ın tarihi eser envanterinin yükselmesi için elini taşın altına koyan Germanicia Antik Kenti Arkeolojik Kazıları Bilimsel Danışmanı KSÜ Arkeoloji Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oktay Dumankaya’nın Tavernaküler Bülten’e açtığı arşivinde yer alan Kahramanmaraş’ın en erken hava fotoğrafında antik kent kalıntılarının da yer aldığı görüldü.
Germanicia Antik Kentin tüm sırlarını, şuana kadar hiçbir medya kuruluşunda yayınlanmayan 1948-1975-2016 yıllarındaki hava fotoğraflarını, bölgenin gizemini, yapılarla ilgili merak edilenleri Tavernaküler Bültene yazdığı makale ile anlatan Doç. Dr. Dumankaya; “1948 yılı hava fotoğrafı üzerinden 17 adet yapı kalıntısı ve bir höyük tespit edilmiştir. Hava fotoğrafı üzerinde belirlenen arkeolojik kültür varlıklarının dördü bölgede tescillenen mozaik tabanlı yapı kalıntılarının koordinatları ile birebir örtüşmektedir. Bu durum yapmış olduğumuz çalışmayı destekleyen önemli kanıtlar arasındadır.” Dedi.