Grip'e özel önlem alınmalı

Havaların son üç gündür bir anda soğuması sebebiyle Kahramanmaraş merkezde yaşayan 2 bin hasta devlet hastanelerine, 1 bin 500 hasta ise özel hastanelere başvurarak tedavi altına alındı. Halk Sağlığı ise vatandaşları uyararak ciddi bir hastalık olan grip için özel önlem almalarını istedi.

Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi, Yörük Selim Devlet Hastanesi ek binası, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Ek binasının acil servisine başvuran hasta sayısı 1 bin 300’lerden 2 bin’e çıktı. Özel hastanelere başvuralar ise 700’lerden 1 bin 500 seviyelerine dayandı.

Aralık ayının sonlarına doğru mevsim normallerinin altında seyir eden kış mevsiminin bir anda bastırmasıyla Kahramanmaraş’ta hastanelere başvuran hasta sayısında rekor yaşandı.

Edinilen bilgiye göre Kahramanmaraş Devlet hastaneleri ve özel hastanelerle birlikte 24 saatte 3 bin 500 hastanın çeşitli şikayetler sebebiyle hastanelerin acil servisine başvurduğu öğrenildi. Bu rakamın ilçelerle birlikte 6 bin seviyelerde olduğu tahmin ediliyor. Bu arada özellikle hafta sonlarında nöbetçi eczanelerin önünde de uzun kuyruklar oluştu.

Başvuruların büyük bir çoğunluğunu grip vakası oluştururken, Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Yener griple ilgili vatandaşların özel önlem alması gerektiğini söyledi.

Mevsimsel olarak grip hastalığının görülme sıklığının arttığını belirten Kahramanmaraş Halkı Sağlığı Müdürü Ahmet Yener son günlerde Türkiye’nin bazı bölgelerinde görülen Domuz Gribi sebebiyle Kahramanmaraş’ta bir ölümlü vakanın meydana gelmediğini gerekli tedavi ve tetkiklerin devam ettiğini söyledi.

 

GRİP CİDDİYE ALINMALI

Yener; “Grip; Influenza virüsünün neden olduğu mevsimsel (özellikle Kasım – Aralık aylarından Nisan – Mayıs ayları arası dönemde görülen), yaygın ve bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Çok sayıda kişiyi etkilemesi ve hayati sonuçlar doğurması nedeniyle ciddi bir hastalıktır. Soğuk algınlığı ile karıştırılmamalıdır. Soğuk algınlığı, influenza virüsü dışında; iki yüze yakın virüsün sebep olduğu, çok daha hafif seyirli, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve halsizlik ile seyreden üst solunum yolu enfeksiyonuna verilen isimdir. Soğuk algınlığında şikayetler, daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığı seklindedir; gripte görülen çok yüksek ateş, kas ağrısı gibi daha şiddetli tüm vücudu etkileyen şikâyetler görülmez ve genel olarak ciddi sağlık sorunları oluşturmaz.” Diye konuştu

 

BULAŞMA ŞEKLİ

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Yener Grupin bulaşma şeklini de belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü; “Gripte; genellikle şikâyetler 7 gün sürer, ilk 2-3 gün içerisinde semptomlar şiddetlenir ve sonrasında düzelme baslar, ancak iyileşme süresi 1- 2 haftaya kadar da uzayabilir. Özellikle risk gruplarında (hamileler, akciğer hastalığı, astımı,  seker hastalığı ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkları olanlarda) daha ağır seyredebilir ya da zatürre,  bronşit ve kulak enfeksiyonları gibi ikincil bakteriyel enfeksiyonlar meydana gelebilir. Grip, genellikle bahar ve kıs aylarında görülür;  Bu şekilde belirli dönemde hastalığın görülmesi nedeni ile her yıl görülen grip, mevsimsel grip hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Ortaya çıkan bu durum hafif seyredebileceği gibi hayati tehlike oluşturabilir, hatta ölümle sonuçlanacak kadar şiddetli olabilir.

 

HASTALIKTAN KORUNMAK ELİMİZDE

Hastalığın yaygın olduğu bu dönemlerde bulaşma yolları olan, konuşma, öksürme ve hapşırma esnasında etrafa yayılan damlacıklardan korunabilmek için hasta olmuş kişiyle temas ( tokalaşma, yakın konuşma, öpüşme vs.)’tan sakınmalı veya bu kişinin dokunduğu eşyalara yakın süre içerisinde temas edildiği takdirde elleri yıkamalıyız.

 

GRİP BELİRTİLERİ

Ateş (koltuk altından ölçülen 38 C ve üzeri),  Öksürük, Boğaz ağrısı, Burun akıntısı ve tıkanıklığı, Bas ağrısı,  Vücut ağrıları, Titreme,  Nadiren kusma ve ishal, Hastalığın Tedavisi,  Gribin genellikle belirtilerine yönelik, hastanın konforunu sağlayıcı tedavi verilmektedir.

 

HEKİM TAVSİYESİ DIŞINDA İLAÇ KULLANILMAMALIDIR

Antibiyotikler; gribi tedavi etmezler, Risk grubundakiler, hamileler, kronik hastalığı bulunanlar ve belirtilerin ağır seyrettiği hastalar (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç  bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük) kesinlikle hekime başvurmalıdır.

 

GRİP HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Gribin genellikle belirtilerine yönelik, hastanın rahatlamasını sağlayıcı tedavi verilmektedir.  Hekim tavsiyesi dışında ilaç kullanılmamalıdır. Antibiyotikler; gribi tedavi etmezler. Risk grubundakiler, hamileler, kronik hastalığı bulunanlar ve hastalık belirtilerinin ağır seyrettiği vakalar (nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük) kesinlikle hekime başvurmalı ve hekim gerekli görürse ilaç kullanmalıdır.”

KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN GAZETESİ