GTO''da yenilenebilir enerji konusu ele alındı
Gaziantep Ticaret Odasının (GTO) öncülüğünde başlatılan Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu'nun dördüncü toplantısı, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının (ŞUTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Toplantıya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kilis, Adıyaman, Hatay ve Şanlıurfa illerinin ticaret ve sanayi odalarının yönetim kurulu başkanları ve genel sekreterlerinin yanı sıra, kalkınma ajanslarının genel sekreterleri ile uzmanları katıldı.
Yenilenebilir enerjinin ele alındığı toplantıda konuşan GTO Başkanı Eyüp Bartık, enerji yatırımcısının enerjiye yatırım yapmaktan korktuğunu belirtti. Bartık, “Enerji yatırımcısı enerjiye yatırım yapmaktan korkuyor, bu alana yatırım için bürokratik engellerin azaltılması gerekiyor. Süreç yaklaşık 2 yıl sürüyor, bu sürenin azaltılmasını istiyoruz” dedi.
Bölge odalarıyla “Bölgesel kalkınmada kültür yolu” projesi kapsamında yaptıkları ilk toplantının ardından çeşitli konuları ele aldıklarını anlatan Bartık, şöyle devam etti:
“Bölge illerimizin sorunları ortak, bu sorunların çözümü de ortak. Bölge illerimizle kültür yolu oluşturmaya çalışıyoruz. Bölgemiz tarih zengini, gastronomiden, turizme kadar birçok alanda var olan zenginliğimizi anlatmaya çalışıyoruz. Artık turistlerin ülkemizin belli kesimlerine gelip oradan ülkelerine gitmelerini istemiyoruz. Turizmle ilgili yapacağımız tanıtımlarla bölgemize daha fazla turist çekmeyi hedefliyoruz. Her toplantıda farklı konulara değindik, bugün de yenilenebilir enerjiyi masaya yatırıyoruz.”
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sabri Ertekin de, bölge toplantılarının dördüncüsünü Şanlıurfa’da yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Toplantıların “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” felsefesiyle başladığını hatırlatan Ertekin, bu çalışmanın başlamasına Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık’ın öncülük ettiğini belirterek, beraber bölge illerini harekete geçirmek için çalıştıklarını dile getirdi.
Ertekin, “Ülkemizin geleceğine katkı sağlamanın hesaplarını yapıyoruz. Suriyeli göçmenlerle ilgili ortak sorunlarımız var, bu sorunlara ortak çözümler arıyoruz. Önceki toplantıda suyun önemi ve kuraklığı konuştuk, bugün de yenilenebilir enerjiyi ele aldık. Hem Türkiye’nin hem de bölgemizin ihtiyacı yenilebilir enerjidir. Bu konu üzerinde detaylı konuşup neler yapabileceğimize karar veriyoruz” diye konuştu.
Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu da konuşulan konuları sadece tartışmakla kalmayacaklarını, sorunları çözmek için hükümete ileteceklerini ifade etti. Bu toplantılarla birlikteliği yakaladıklarını anlatan Uslu, çalışmanın Türkiye’ye örnek olacağını kaydetti.
Konuşmaların ardından Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr Azmi Aktacir, başkanlara “yenilenebilir enerji” konusunda sunum yaptı. (İHA)