Güvenlik İş Sendikası kendini aştı

Güvenlik İş Sendikası, Çalışma Bakanlığı'nın 2015 yılı Temmuz ayı istatistiklerine göre; 21 bin 842 üyesi ile en hızlı büyüyen sendika oldu. Yüzde 100 oranında büyüyen tek sendika olan Güvenlik İş Sendikası'nın, Kahramanmaraş Şubesi de 10 ayda yaptığı 500 üye ile dikkatleri üzerine çekti.

Çalışma Bakanlığı’nın 2015 yılı Temmuz ayı istatistiklerine göre; 21 bin 842 üyesi ile Güvenlik İş Sendikası’nın en hızlı büyüyen sendika olduğunu belirten Güvenlik İş Sendikası Kahramanmaraş İl Başkanı Bekir Sönmez, “Çalışma bakanlığı ocak ile temmuz aylarında istatistikler yayınlıyor. Bu istatistiklere göre sendikamız, yüzde 100 oranında büyüyen tek sendika. Sendikamız, Savunma ve Güvenlik İş Kolunda en çok talep edilen sendika. 2014 yılının ekim ayında ilk defa Kahramanmaraş’ta üyelik çalışmalarımıza başladık başladı. 10 ayda 500 üye yaptık” dedi. Türkiye'nin en büyük işçi konfederasyonu olan Türk İş Konfederasyonuna bağlı olan Güvenlik İş Sendikası’nın 2011 yılından beri savunma ve güvenlik iş kolunda faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Kahramanmaraş İl Başkanı Bekir Sönmez, şöyle konuştu: “Ayrıca Güvenlik İş Sendikası, Küresel Sendikalar Birliği (UNI IKEA) Unı Global üyesi ilk sendikadır. 6356 sayılı sendikalar ve toplu iş sözleşmeleri kanununa göre 4187 sayılı iş kanununa göre çalışan tüm işçiler kendi iş kollarında faaliyet gösteren sendikalara üye olabilirler. Dolayısıyla özlük hakları bakımından 4187 sayılı iş kanununa göre çalışan tüm özel güvenlik görevlisi arkadaşlarımız 19. İş kolu olan savunma ve güvenlik iş kolunda faaliyet gösteren sendikalara üye olabilmektedirler. Özel güvenlik görevlileri sahipsiz değildir. Bu bağlamda tüm özel güvenlik görevlisi meslektaşlarıma bunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Değerli meslektaşlarım Sendika üyesi olmak anayasal bir haktır ve engellenemez. Sendika üyeleri 6356, 4187 sayılı kanunlar ve Türk Ceza Kanunu ile güvence altına alınmıştır. Türk Ceza Kanunu 117 ve 118. maddeleri gereği sendika üyeliğini engellemek ya da üye olmaya zorlamak suçtur ve bu fiili gerçekleştirenler 1 ile 3 yıl arası hapis cezası ile cezalandırılmaktadırlar. Böylece tüm meslektaşlarımızın kafasındaki sendikalı olursam işten çıkarılır mıyım sorusunun cevabını vermiş olalım.”

 

SÖNMEZ: KAHRAMANMARAŞ’TA 500 ÜYEMİZ VAR

Güvenlik İş Sendikası’nın Kahramanmaraş’ta 2014 yılının Kasım ayında faaliyet göstermeye başladığını ifade eden Başkan Sönmez,  halen 500’e yakın üyesiyle çalışmalarına süratle devam ettiklerine aktararak, şu ifadeleri paylaştı: “An itibariyle ilimizde Kredi Yurtlar Kurumu, Sütçü İmam Üniversitesi, Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi, HES Menzelet Barajı ve Kahramanmaraş Havaalanı'nda yetki tespitimizi yapmış olup, toplu sözleşme sürecini başlatmış bulunmaktayız. Toplu sözleşmeler ile birlikte sendikamız üyelerine maaş artışı, ikramiye, resmi tatil mesailerinde artış, fazla mesai ücretlerinde artış, gibi maddi kazanımların yanı sıra evlenme yardımı, doğum yardımı, ölüm yardımı, çocuk yardımı, bayram yardımı, eğitim yardımı gibi sosyal kazanımlar hak etmekteyiz. Ayrıca sendikamız savunma ve güvenlik iş kolunda ilk toplu sözleşme yine ilk defa silahlı çalışan meslektaşlarımıza fiilen çalıştıkları gün üzerinden silah tazminatı ve yine ilk defa banka promosyonları hak ederek ilklerin sendikası olmuştur.”

 

ÖZEL GÜVENLİK ‘TAŞERON’DAN ÇOK ÇEKTİ

Özel güvenlik görevlilerinin yıllardır taşeron sistemin boyunduruğunda insanlık dışı muameleler gördüğünü hatırlatan Sönmez, “Özel güvenlik görevlisi meslektaşlarımıza işten çıkartma tehdidi ile peşin istifalar imzalatıldı, boş kâğıtlar imzalatıldı, boş senetler imzalatıldı, verilmesi zorunlu olan teçhizatlar karşılığında binlerce liralık senetler imzalatıldı, sürekli; ‘iki dudak arasındasın bak akıllı ol sen taşeronsun haddini bil’ gibi telaffuzlarla mobing uyguladılar, hakaret ettiler, şahsi işlerini yaptırdılar ya da işi dışında çalıştırdılar, aylarca maaş vermediler, haksız yere işten çıkarttılar, tazminatlarını vermediler ve daha neler... Gerçekten acı bir durum değil mi? Bu insanlıktan uzak acı olayların devam etmemesi için bir olmalıyız beraber olmalıyız ve mücadele etmeliyiz. Bu birlikteliği örgütlenerek, sendikalı olarak Güvenlik İş sendikasına üye olarak sağlamalı ve tek yumruk olmalı hakkımızı bilmeli ve hakkımızı yedirtmemeliyiz” şeklinde konuştu.

 

"BİZİ ANCAK BİZ ANLARIZ"

Güvenlik İş sendikası olarak, yönetim kurulu üyeleri, tüm bölge başkanları, tüm il ve ilçe temsilcilerinin fiilen çalışan özel güvenlik görevlisi olduğuna dikkat çeken Güvenlik İş Sendikası Kahramanmaraş İl Başkanı Sönmez, içinde bulundukları durumlarını, "Bizi ancak biz anlarız" diye özetledi. "Güvenli İş için Güvenlik İş" sloganıyla yola çıktıklarını kaydeden Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Bu hak davasında haksızlıklara, işçi kıyımlarına, baskılara, kanun dışı fazla çalışmalara, hepimizin ortak derdi taşeron denilen kölelik sistemine hayır demek için Kahramanmaraş'ta çalışan tüm özel güvenlik görevlisi meslektaşlarımı Güvenlik İş Sendikamız çatısı altında toplanmaya davet ediyor, yoğun ilgi gösteren, tüm baskı ve yıldırmalara karşın bizi tercih eden tüm üyelerimize teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş'ta çalışan tüm meslektaşlarımızın soru ve sorunlarına her zaman açık olduğumuzu aşağıdaki irtibatlardan bize ulaşabileceklerini bildirir saygılar sunarım.”

 

SÖNMEZ: TERÖR OLAYLARINI ŞİDDETLE KINIYORUM

Açıklamasında ülkede yaşanan terör olaylarına da değinen Başkan Bekir Sönmez, ülkemizin birliğini bozmaya yönelik yapılan terör olaylarını şiddetle kınadığını söyledi. Sönmez, sözlerini şöyle noktaladı: “Güvenlik İş Sendikası Kahramanmaraş İl Temsilciliği olarak, ülkemizin dirliğini birliğini bozmaya yönelik terör olaylarını şiddetle kınıyor, Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet acılı ailelerine sabırlar diliyorum. Ülkemizin birlik ve bütünlüğüne ihtiyaç duyduğu bu günlerde siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin duyarlı bir davranış içinde bulunarak, haince saldırıların nereden gelirse gelsin her türlü şiddete karşı durulması gerektiğini hatırlatmak istiyorum.” (KENAN ONARAN)