'Haber ağlarına erişebilirlik, gazetecilik mesleğini daha değerli hale getirmiştir'

Bilginin günümüzde çok hızlı yayıldığını, bununla birlikte doğruluk derecesinin ise eskisinden daha riskli hale geldiğini ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, 'İnternet haberciliği, sosyal medya ağları gazetecilik mesleğinin önemini daha da artırmıştır. Bu zor ortamda görev yapan gazetecileri tebrik ediyor, çalışmalarında kolaylıklar diliyorum' dedi.

Gazete, dergi, radyo ve televizyondan sonra internetin de devre girmesi ile birlikte iletişim imkanlarının arttığını, habere ve bilgiye ulaşmanın kolaylaştığını belirten Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “20. Yüzyılın sonlarında ortaya çıkan internetin, bir iletişim aracı olarak tüm dünyayı çevrelediği, hayatımızın hemen her alanına girecek şekilde yaygınlaştığı ve geliştiği bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır. İnternetin akıllı telefonlar aracılığı ile cebimize kadar inmesi olayın geldiği noktayı daha net olarak özetlemektedir. Özellikle de son yıllarda, bilgiye ulaşma, yayma, kısaca iletişim konusunda sağladığı imkânlar ve getirdiği kolaylıklar, bu yeni teknolojiyi habercilik sektörü için de vazgeçilmez bir araç haline getirmiştir. Fakat burada en önemlisi bu bilgiyi üreten, edinen ve bizlere ulaştıran gazetecilerin durumudur. Bu gazetecilik mesleğini icra eden emektarlar çoğu zaman imkânsızlıklar içerisinde çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Savaşlarda hedef olan, darbe dönemlerinde tutuklanan, suç örgütlerinin hedef tahtası haline gelen gazetecileri bu zor işlerinden dolayı kutlamak gerekiyor” dedi. Pakdil açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İnternetle birlikte ortaya çıkan yeni gelişmelerle etkileşimli olarak ses, hareketli görüntü, metin ve resim gibi içerikler taşınabilir duruma geldi. Bu durum aynı zamanda kişilerin kendi aralarındaki iletişimi de kolaylaştırdığı gibi, sosyal ağlar aracılığı ile kendi medyasını da kurma imkanı verdi. Bu durum gazetelerin tirajlarını etkiledi, dergilerin okunurluğunu azalttı. Yeni ve alternatif medya olarak internetin en büyük avantajı, özgür bilgi edinimi için yeni kapılar aralamasıdır. Fakat bu gelişmeler gazetecileri ekonomik olarak daha iyi bir noktaya getirmemiştir. Bu hususun da üzerinde hassasiyetle durulması gerekmektedir. İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla, alternatif medya olarak da takdim edilen internet üzerinden yapılan yayınlara ücretsiz olarak ulaşılması bilgiyi üreten ve yayanların emekleri çoğu zaman boşa çıkartmıştır.”

 

“SOSYAL MEDYADAKİ DENETİMSİZLİK, DOĞRU HABERLERİ GÖLGELİYOR”

Sosyal medyada kaynağı belli olmadan ortaya atılan iletilerin bilgi kirliliğine sebep olduğunu belirten TPB Genel Başkanı Nevzat Pakdil, “İnternet, kendine özgü yapısından dolayı, sadece mevcut kitle iletişim araçlarından çıkan enformasyonun yayılmasına imkan veren bir araç olarak kalmamış, aynı zamanda enformasyonun yeniden üretildiği ve yeni biçimlerde sunulduğu bir yapı haline gelmiştir. Böyle bir yapıda gazetecilik mesleğini icra edenlerin değeri bir kez daha anlaşılmıştır. Çünkü gazeteciler bir disiplin içerisinde haberin kaynağına, bilgiye ulaşmakta ve haber servisleri yapmaktadırlar. Toplumu bilgilendiren gazetecilerimizin gününü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” diyerek açıklamasını tamamladı.