Halk Sağlığı Müdürlüğünde 5 yılda neler değişti?

Kahramanmaraş'ın en aktif kurumlarından birisi olan Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün 2012-2017 yılları arasında Kahramanmaraş'ta gerçekleştirdikleri faaliyetler ve şehre kazandırdıkları yatırımları derledik.

2012 yılında 104 olan Aile Sağlığı Merkezinin sayısı 2017 yılında 121 oldu.

06 Mart 2014, 04 Ağustos 2014, 15 Eylül 2014 ve 04 Kasım 2014 tarihinde anne ve bebek ölümlerini azaltmak için öngörülen sorunlar değerlendirilerek çözüm arandı ve uygun bir planlama için kararlar alındı. 04 Mart 2015 tarihinde Ramada otelde yapılan sempozyumda anne ve bebek ölümlerini önlemek amacıyla sorunlar konularında alanlarında uzman hekimler tarafından eğitim verildi. 13-14 Nisan 2016 tarihinde Elbistan ilçesinde 214 kişiye Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanına Anne ve Yenidoğan Sağlığı Sempozyumu düzenlendi. 15-18 Mart 2016 tarihinde Ramada Otelde 523 kişiye Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Çalışanına Anne ve Yenidoğan Sağlığı Sempozyumu düzenlendi. 24 Mart 2016 tarihinde Ramada Otel’de 94 kişi çocuk uzmanları, kadın doğum uzmanları, çocuk cerrahisi, çocuk nefrolojisi, çocuk psikiyatrisi, genel sekreter, KSÜ Dekanı, KSÜ başhekimi ve yardımcılarına sempozyum düzenlendi. 26 Temmuz 2017 tarihinde Necip Fazıl Kültür Merkezinde Bebek Ölümlerinin Önlenmesi Vaka Sunumu Sempozyumu 207 kişiye yapıldı.

2013 yılından itibaren İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte oluşturulan komisyon tarafından Beyaz Bayrak protokolü kapsamında toplam 307 okula Beyaz Bayrak verildi.

Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından karbonmonoksit zehirlenmelerini önlemeye yönelik ilçelere gidilerek afiş ve broşürler dağıtılmış halkı bilgilendirme çalışmaları yapıldı.

Karbonmonoksit zehirlenmelerini önlemeye yönelik yapılan çalışmalar kapsamında ev ziyaretlerinde bulunularak binlerce vatandaşa soba kurulumu ve yakılması konusunda bilgi verildi.

Kahramanmaraş’ın izinli tek doğal kaynak suyu tesisi olan Marsu doğal kaynak suyu üretim izni Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan denetim ve incelemeler sonucunda verildi. Tesisin rutin kontrolleri devam ediyor.

İlimiz genelinde faaliyet gösteren tüm açık ve kapalı yüzme havuzlarındaki ihtiyaca yönelik olarak havuz suyu operatörlüğü eğitimi düzenleniyor ve katılımcılara sertifika veriliyor.

Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından Biyosidal Ürün Uygulayıcı Eğitimi düzenlenerek Katılımcılara sertifika verildi.

Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından ilçe toplum sağlığı merkezlerinde görevli personellere su uygunsuzluğu ve kontrolü eğitimi verildi.

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı Dulkadiroğlu TSM İSG Birimi oluşturuldu. Bu birimde Sertifikalı olarak 2 İşyeri Hekimi 1 İş Güvenliği Uzmanı, 2 Diğer Sağlık Personeli ile hizmet veriyor. TSM İSG Birimi, Kahramanmaraş Yeni Sanayi Sitesinde Yetkilendirilmiş TSM İSGB olarak hizmet vermeye devam ediyor.

Tarımsal Sulama Faaliyetinde bulunan Kılavuzlu Sulama Birliği’ne hizmet sunumu yapılmaktadır.

DSİ Bölge Müdürlüğü ile yapılan sözleşme ile 2017 yılı itibari ile Diğer Sağlık Personeli(DSP) hizmetleri verilmektedir.

Halk Sağlığı Verimlilik karnesi hedef sözleşme sayısı olan 90 işyeri ile anlaşma yapılabilmesi amacıyla Eczacılar ile görüşmeler yapılmaktadır.

TCDD Yolları İle İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personeli hizmet sunumu için görüşmeler yapılmaktadır.

Çalışan Sağlığı Faaliyetleri ile ilgili aylık İSG Kurul Toplantıları Yapılmaktadır.

Meslek Hastalıkları Bildirimi ve Farkındalığı ile ilgili Aile Hekimlerine, Kurum personellerine ve diğer kurumlara eğitimler verilmektedir.

Meslek Hastalıkları Farkındalık Faaliyetleri Kapsamında afişler hazırlanarak eğitim çalışmaları yapılmaktadır.

Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda Müdürlüğümüz personeli, TSM, AH ve ASE’na toplam olarak bin 368 kişiye eğitim verilmiştir.

Müdürlüğümüz bünyesinde ki tüm binaların saha ziyaretleri yapılarak problemler tespit edilmiştir. 6 ilçemizin tüm binaların risk analiz raporlarının yazılmış, 3 ilçenin rapor yazımı son aşamaya gelmiştir. En kısa zamanda teslim edilecektir.

12 Nisan 2016 tarihinde Halk Sağlığı Müdürlüğü Eğitim Salonunda İlimizdeki diğer kurum yöneticileri ve iş güvenliği uzmanlarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya 58 kişi katılmıştır.

2017 Haziran ayında Milli Eğitim Bakanlığı Dulkadiroğlu Mesleki Eğitim Merkezinde kurs gören Usta ve Kalfa adaylarına İş Sağlığı ve Güvenliği Farkındalık Eğitimi verilmiştir.

2013-2017 yılları arasında KETEM merkezlerinde 35 bin 914 kişiye mamografi, 12 bin 995 kişiye GGK, 37 bin 283 kişiye HPV-DNA taraması yapıldı. 98 bin 995 kişiye halk eğitimi, 12 bin 859 kişiye hizmet içi eğitim verildi.

Daha çok farkındalık oluşturabilmek adına KETEM otobüs durağı yapıldı. Yıl boyunca kurumlarla iş birliği çerçevesinde sürekli tarama ve eğitim programları düzenleniyor.

Yıl içerisinde özel gün ve haftalarda halka yönelik kanserde farkındalık oluşturabilecek çeşitli yarışmalar ve eğlence programları düzenlenmektedir.

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü 2014 yılında ulusal kanser taramalarında (10752 mamografi), (10981 smear hpv-dna), (4168 ggk ) sayısı ile 2-4 Nisan Ulusal Kanser Haftası Programında Türkiye birincilik ödülü aldı.

Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi; Kronik Hastalıklar Yaşlı Sağlığı ve Özürlüler Birimi tarafından düzenlenen 1500 kişinin katılımı sağlanarak Engelsiz Yaşam ödüllü proje yarışması ödül töreni, Necip Fazıl Şehir Hastanesi Şirikçioğlu TRSM Müzik Korosu, Büyükşehir Belediye Başkanlığı Konservatuarı Türk Halk Oyunları ekiplerinin gösterisi ve sunumu ile, Mehmet Akif ERSOY Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlenmiştir.

KAHRAMANMARAŞ Halk Sağlığı Müdürlüğümüz ce Kalp sağlığı ve tütün ürünlerinin zararları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla tarafımızca uygun görülen ve halkımızın katılımlarının yoğun olduğu Aliya İzzetbegoviç Rekreasyon Alanına peyzaj uygulaması yaptırılarak Kalp sağlığı ve tütün ürünlerinin zararları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla sigarayı bırak kalbini koru konulu kalp sağlığının önemi ve dumansız hava sahası logosu oluşturulmuştur.

Kronik Hastalıklar Yaşlı Sağlığı Ve Engelliler Birimi olarak 2012-2017 yılları arası 76 hizmet içi eğitim, 92 halk eğitimi verilmiştir. ASM personellerine yönelik 9 eğitime; bin 360 AH, bin 180 ASE katılmıştır.

Kronik Hastalıklar Yaşlı Sağlığı Ve Engelliler Birimi olarak okullara böbrek taraması yapılmış olup; 165 okul, 40 bin 100 öğrenci tarandı. Taramalar neticesinde 6 bin 765 öğrenci çocuk nefroloji bölümüne, 2 bin 805 öğrenci çocuk hastalıkları bölümüne yönlendirildi.

 

Obezite polikliniğinde takip edilen hasta sayısı toplam 19 bin 163’tür. 2017 yılında 162 kişinin BKİ’si 25’in altına düştü. Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı, hareketli yaşam, yeterli ve dengeli beslenme, fiziksel aktivitenin önemi konusunda verilen eğitimlerde 112 bin 892 öğrenci, 3 bin 325 öğretmen, 47 bin 307 yetişkin ve 1394 sağlık personeline ulaşılmıştır. Toplamda 164 bin 918 kişiye ulaşılmıştır. Diyabet ile mücadele kapsamında 51 bin 508 kişiye eğitim verildi. Sağlıklı Yaşam ve Obezite ile Mücadele Programı kapsamında 140 sağlıklı yaşam yürüyüşü yapılmıştır. Hareketli yaşamı teşvik projesi kapsamında 3 bin 350 Adet bisiklet törenlerle beraber dağıtıldı. Okullarda sağlıklı beslenme alışkanlıklarını yaymak için çalışmalar yapıldı ve 83 okulumuz beslenme dostu okulumuz Beslenme Dostu okul olmaya hak kazandı. Bu okullarımız için okulda kullanılmak üzere spora teşvik ve sağlıklı beslenme konularında özverilerini ödüllendirmek diğer okulları teşvik etmek için özel malzemeler yaptırıldı. Okullarda örnek kahvaltı programları düzenlendi. Her yıl gelenekselleştirilerek 14 Mart Tıp Bayramında, Masa Tenisi Turnuvası düzenlendi. Aile hekimlerine yönelik Diyabet sempozyumu yapıldı ve 300 aile hekimine Birinci basamaklarda Diyabet tanı tedavi konusunda eğitim verildi.

6 bin 500 kişiye kadına yönelik şiddetle mücadele, 8 bin kişiye Otizm/Down sendromu, 19 bin 500 kişiye madde bağımlılığı, 4 bin kişiye iletişim, 5 bin kişiye çocuk ihmal ve istismarı, 4 bin 500 kişiye stresle baş etme yöntemleri eğitimi verildi.

İl genelinde 2012 yılında 129 sağlık evi var, ancak 39 tanesinde ebe mevcut iken ile çalışmalarımız neticesinde; 2017 yılında 146 sağlık evi ile hizmete devam etmekteyiz. Sağlık evlerimizin 132’si dolu 9 tanesinin ataması yapılmış süreç devam etmektedir.

Sağlık evlerimizde 2016 yılında 33 bin 818 enjeksiyon, 117 bin 078 pansuman, 32 bin 970 tansiyon ölçümü, 4 bin 314 kan şekeri ölçümü, 4 bin 035 obezite taraması, 3 bin 524 flor jel/vernik uygulaması yapılmıştır.

Mevsimlik tarım işçilerimiz nisan- ekim ayları arasında ilimize gelerek tarım sektöründe ciddi anlamda hizmet vermektedir. Her yıl yaklaşık 9500 kişi İlimize çalışmaya gelmektedir. Türkoğlu, Göksun, Pazarcık, Afşin ve Elbistan ilçelerimizde çalışmak için konaklamaktadırlar. Mevsimlik tarım işçilerimize 1. basamak sağlık hizmetleri sunulmaktadır. Gebe, Bebek, Çocuk, Lohusa izlemleri yapılmaktadır. Eksik aşıları varsa tamamlanmaktadır. Muayene, tarama ve Hijyen eğitimleri verilmektedir. Ayrıca tarım işçilerimizin daha sağlıklı ortamlarda çalışabilmeleri için ilgili kurumlarla yazılı ve sözlü diyaloglarımız devam etmektedir.

İlimizde bulunan Suriyeli misafirlerimize birinci basamak sağlık hizmetini Göçmen sağlığı merkezinde ve Konteynerkentteki sağlık tesisimizde vermekteyiz. Ayrıca Onikişubat ve Dulkadiroğlu ilçemizde sağlık çalışanları Suriyeli olan 2 tane daha göçmen sağlığı merkezi 1 ay içerisinde faaliyete geçecektir. Tüm Suriyeli misafirlere yönelik muayene, bağışıklama programı, bebek, çocuk, gebe, lohusa izlemleri gibi Birinci Basamak Sağlık hizmetinin sunumu sağlanmaktadır.

2 bin 038 Suriyeli çocuğa 150 Mevsimlik tarım işçisi çocuğa; çeşitli Koruyucu Diş Uygulamaları yapılmıştır. 271 bin 569 diş fırçası, 136 bin 240 diş macunu, 276 CD, 54 bin 202 Afiş broşür dağıtılmıştır. Bin 1743 Bebeğe Flor Vernik uygulanmış ve Annelerine ağız sağlığı eğitimi verilmiştir.

2 bin 500 Çocukla Toplu Diş Fırçalama Dünya Çocuk Rekoru kırıldı.

KETEM, Evlilik, aile planlaması, sigara, obezite vs konularda 52 bin 369 kişiye danışmanlık hizmeti verilmiştir. Birinci basamak sağlık hizmeti sunulmaktadır. Gebe, bebek, çocuk, lohusa izlemleri yapılmaktadır. Eksik aşılar varsa tamamlanmaktadır. Muayene, tarama ve sağlık eğitimleri yapılmaktadır.

2012, 2013, 2014 yılları arasında 5 yaş altı Göçmen çocuklara yönelik aşı kampanyaları yürütülmüş olup, bu kampanyalar kapsamında toplam 28834 doz KKK, Hepatit A ve Polio aşıları uygulanmıştır.

Ayrıca içinde bulunduğumuz 2017 yılı içerisinde yürütülen «Geçici Koruma Altındaki 0-59 ay arası nüfusa yönelik eksik aşı tamamlama ve aşı hızlandırma çalışmaları» kapsamında da toplamda 18.669 doz aşı (Hepatit B, Beşli karma ve KKK) yapılmıştır.

2014 yılında; 2 bin 378 öğrenciye eğitim, 887 kamu çalışanına bilgilendirme eğitimi, 920 Cami cemaatine bilgilendirme çalışması, 73 kişiye hizmet içi eğitim verilmiştir.

2015 yılında; 37 okulda 4 bin 751 öğrenciye eğitim, 755 kişiye konferans şeklinde eğitim, bin 251 cami cemaatine bilgilendirme çalışması, 536 kişiye hizmet içi eğitim, 158 fabrika çalışanına eğitim ve 288 kamu çalışanına eğitim verildi.

2016 yılında; 47 okulda 4 bin 939 öğrenciye, 55 rehber öğretmene eğitim verildi. 28 öğrenci velisine yönelik bilgilendirme çalışması, 195 kamu personeline yönelik eğitim, 158 fabrika çalışanına eğitim, 2 bin 843 cami cemaatine yönelik bilgilendirme çalışması, 87 Mahkum ve Denetimli serbestlik gören kişilere yönelik eğitim ve bilgilendirme yapıldı. 467 Aile Hek. – ASE, Sağ. Evi Ebeleri, DHSDS ve Müdürlük çalışanlarına yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışması yapıldı.

2017 yılında; 4 okulda 532 öğrenciye, 263 Kamu personeline, 145 fabrika çalışanına eğitim verildi. Bin 213 cami cemaatine yönelik bilgilendirme çalışması, 65 denetimli serbestlik gören kişilere yönelik eğitim ve bilgilendirme, 129 Aile Hek. Ve Müdürlük çalışanlarına yönelik eğitim ve bilgilendirme çalışması yapıldı.

Cuma Namazlarında İl genelinde, Halkımıza Yönelik olarak, Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararları konulu bilgilendirme çalışmalarımız aralıksız olarak devam etmektedir. Bunun yanısıra,9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü ve 31 Mayıs Dünya Tütünsüzlük Günü Etkinlikleri Kapsamında, geniş Halk Kitlesine ulaşmak amacı ile farkındalık çalışmaları yapılarak, gerek görsel, gerekse yazılı medyada yayınlanması sağlanmıştır. 31 Mayıs 2013 tarihinde, Dünya Tütünsüzlük Günü etkinlikleri kapsamında ilimiz tarafından yapılmış olan çalışmalar neticesinde, İl olarak Bakanlığımız tarafından ödül almaya hak kazanılmıştır. Mevzuata uygunluk çerçevesinde teşvik edici Çeşitli Kampanyalar başlatılarak, esnaflarımıza yönelik ödül dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca Kurumsal işbirliği çerçevesinde Kamu Kurum ve kuruluşlarında çalışan personellere yönelik Tütün ve Tütün Ürünlerinin zararları konulu, bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır. Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi ekipleri tarafından sahada yapılan çalışmaların ve denetimlerin yanı sıra, Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararları konulu işyeri yetkililerine  yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır.  Çalışmalarımız aralıksız olarak devam etmektedir.