Her gün 5 bin kişi iş kazasında hayatını kaybediyor!
Tes- İş Sendikası Kahramanmaraş Şube Başkanı Ömer Lütfi Ergin, Her yıl ortalama 270 milyon iş kazası meydana geldiğini, her gün ortalama 5 bin, yılda ise 2 milyon işçi hayatını kaybettiğini ve bu hayatını kaybeden kişilerin yüzde 82'sinin küçük ölçekli işletmelerde çalıştığını söyledi.
Her yıl 160 milyon işçinin meslek hastalığına yakalandığına dikkat çeken
Başkan Ergin, “İş kazası sayısının büyük ölçekli işletmelerde yüksek çıkarken,
ölümlü iş kazaları küçük işletmelerde daha yüksektir. Yeteri kadar iş
kazalarıyla ilgili seminerlerin verilmesine rağmen, ölümlü kazaların ve iş
kazalarının sayısının düşmemesi, küçük ölçekli iş yerlerinin yapısının
incelenmesi gerekmektedir.” Dedi.
“Küçük İşletmelerde Denetim Mekanizması Zayıf Kalıyor”
2017 yılı Temmuz ayı istatistiklerine göre, Türkiye de çalışan işçinin yüzde 11’i sendikalı olduğunu ve sendikalı olan işçilerin iş kazası konusunda aldıkları eğitimler doğrultusunda daha bilinçli olduğunu vurgulayan Ergin şunları söyledi: “Türkiye’de sendikalı işçi sayısı bakımından Türk-iş en büyük konferadasyondur. Türk-iş’e bağlı işçi sayısı 907 binin üzerindedir. Temmuz 2017 yılı istatistik bilgilerine göre Tüm iş kollarında çalışan içi sayısı 13 milyon 581 bin 557 kişidir. Bu 13 milyondan 1 milyon 623 bin 638 işçi sendikalı olarak çalışıyor. Baktığımız zaman 1 ile 250 kişi arasında çalışan iş yerlerinde kaza oranı çok daha yüksek. Ve küçük işletmelerde kaza miktarı daha fazla oluyor. İş kazaların yüzde 82’si ise ölümcül kazalar küçük işletmelerde oluyor. İş kazaları incelendiğinde özellikle ölümlü iş kazalarının küçük ve orta dereceli işletmelerde gerçekleştirildiği gözlemlenmektedir. 250 ve daha fazla işçi çalıştıran iletmelere göre sendikalı örgütü yoğun olduğu kurumsallaşmış iş sağlığı ve iş güvenliği kurulu bulunduran ve bunun yanı sıra iş sağlığı ve iş güvenliği profesyonellerinin usulüne uygun istihdam edildiği işletmelerde, küçük kazaların dahi resmi kurumlara bildirildiği ve yasal prosedürün uygulandığı bilinmektedir. Küçük ölçekli işletmelerde sendikalı örgütlünün zayıf ve devletin denetim mekanizmasının yetersiz olması iş kazası bildiriminde ciddi sıkıntılara neden olmaktadır.”
“Çalışanların Kendilerine Aşırı Güvenleri Kazayı Tetikliyor”
İş yerlerinde düzenlenen eğitim seminerlerine rağmen işçi kazalarının önlenemediğini ve iş kazalarının genel olarak işçinin kendine aşırı güven sonrası çıktığını kaydeden Ömer Lütfi Ergin konuşmasını şöyle sürdürdü: “İş kazası sayısının büyük ölçekli işletmelerde yüksek çıkarken, ölümlü iş kazaları küçük işletmelerde yüksektir.Yeteri kadar iş kazalarıyla ilgili seminerlerin verilmesine rağmen, ölümlü kazaların ve iş kazalarının sayısının düşmemesi, küçük ölçekte iş yerlerin yapısının incelenmesi gerekmektedir. Avrupa standartlarında düşünüldüğü zaman burada rakamlar çok daha farklılık gösterilmektedir. İş yeri denetimleri sürekli yapılıyor. En ufak bir şekilde ihmalsizlik yaptırılmıyor. Özellikle inşaatta çalışan işçiler de sıkı denetleniyor. Bu denetimlere rağmen işçi kazalarının önüne geçilemiyor. Buradaki sebep çalışanlar kendilerine aşırı güveniyorlar. Yani kazalara baktığımızda bu işte yıllarca emek vermiş kişilerde kaza yapıyor. İskelede çalışan işçi herhangi bir şekilde güvenliğin almadan çalışıyor. İşverenin alacağı tekbirlerin yanında işçinin alacağı tedbirlerde var. Bizim sendikamız ağır iş yapan işçilere yönelik hizmet vermektedir. Baktığımızda bizim sendikamızda çok az işçi kazaları meydana gelmektedir. Buda örgütlenmenin sendikalı olmanın ve üyelerimize vermiş olduğu iş güvenliği seminerleri bu işi tetiklemektedir.İş güvenliği önlemini almayan iş yerleri denetimler sırasında ağır yaptırımlar uygulanıyor. Bu iş yerinin kapatılmasına kadar yaptırım uygulanıyor. İşçilerimiz bana bir şey olmaz düşüncesi içerinde oluyor. Bu ise iş kazasının en büyük sebebidir.”
“Taşeron İşçide Aksaklıklar Oluyor”
Taşeron işçilerin yüzde 90’ının sendikasız çalıştığını söyleyen Ergin, “Son zamanlarda taşeron marifetiyle işler yürütülmektedir. Bu taşeron marifetiyle yürütülen işlerde de büyük aksaklıklar meydanda geliyor. Bu yüzden iş güvenliği tedbirlerini alma konusunda bir zafiyet söz konusu olabiliyor.Dünya’da iş kazaları da sürekli meydana geliyor. Her yıl ortalama 270 milyon iş kazası meydana gelmektedir. Her gün ortalama 5 bin yılda ise 2 milyon işçi hayatını kaybediyor. 160 milyon işçi meslek hastalığına yakalanıyor.” Diye konuştu.