İddialıyız fakat markamız yok
Bayan ayakkabı üretiminde İzmir'den sonra Türkiye'de ikinci sıraya gelen Kahramanmaraş, marka çıkaramamaktan şikayetçi. Günlük ortalama 30 bin çiftin üzerinde imalat yapan Kahramanmaraşlı bayan ayakkabı üreticileri teknolojiye ve personel eğitimine hız verdi.
Tekstilde
yaşadığı marka sıkıntısını kadın ayakkabı üretiminde de yaşayan Kahramanmaraş
Ar-Ge’ye yaptığı yatırımların dönüşünü sağlamaya başladı. Merdiven altından
kurtulamayan fakat makine üretimiyle günlük 30 bin çift bayan ayakkabı üreten
Kahramanmaraş’ta sektörün nabzını Kunduracılar Odası Başkanı Ali Köfte tuttu.
BAYANLAR ÇOK GEZTİĞİ İÇİN ÇOK AYAKKABI HARCIYOR
Bundan 20 yıl önce erkek ayakkabısı üretimi yaparken, çevre illerin makineli üretime geçmesi nedeniyle Kahramanmaraş’taki firmaların rekabet edemediklerini belirten Köfte, rotalarını çok gezmeleri nedeniyle en çok ayakkabı eskiten bayanlara çevirdiklerini belirtti. Köfte; “Erkekler 1-2 çift ayakkabı tüketimi yapıyor. Ama bayan ayakkabısı denince, bayanlarımızın ev ayakkabısı, gezme ayakkabısı, günlük terliği, gezme terliği, günlük ayakkabısı ayrı. Bayanlar daha çok ayakkabı tüketiyor. O yüzden Kahramanmaraş’ta bayan ayakkabısı üretiyoruz. Her geçen gün sektörümüzü geliştiriyoruz. İki yıl öncesine kadar ellerimizle yaptığımız bayan ayakkabılarını iki yıldır makinelerle yapıyoruz. Böylece seri üretimle üretim sayısını kat kat artırıyoruz. İşini geliştirmek isteyen firmalarımıza devletimiz verdiği teşvik ve hibe kredilerle destek oluyor. Ayakkabı esnafı olarak biz de bu desteklerden yararlandık. Şimdi parçayı makineye girdiriyoruz diğer taraftan ayakkabı olarak çıkıyor. Üretimimiz artınca istihdamı da artırdık, hedefimiz Türkiye’de üretimde birinci olmak” dedi.
ŞİMDİ İŞİ ÖĞRENMEK DAHA KOLAY
Kahramanmaraş’ta en çok kalfa ve kalifiye personeli bulamamaktan yakınan Kahramanmaraş Kunduracılar Odası Başkanı Ali Köfte istihdam sorununu İş-Kur İl Müdürlüğü ile çözeceklerini belirterek sektörleriyle ilgili iş kursları düzenleyin sektöre kalifiye personel kazandırmaya gayret ettiklerini belirtti.
Ayakkabı üretimini elle yaptıklarında bir kişinin kalfalık yapması için en az 4 yıl iş tecrübesi gerektiğini şimdi ise makineli üretimle bu süreyi daha kısa zamanda alındığına da değinen Köfte, hiç vasfı olmayan birinin bile makinenin başına geçerek kısa sürede işi öğrendiğine dikkat çekti.
YENİ YERİMİZDE MARKAYA AĞIRLIK VERECEĞİZ
Tekstildeki gibi marka konusunda da bir türlü başarılı olamayan Kahramanmaraş’ta ünlü markalara fason çalışmaların da yapıldığının altını çizen Köfte hedeflerinin bir marka oluşturmak olduğunu belirtti. Bir taraftan marka olmak için altyapılarını oluştururken diğer taraftan da yer sıkıntısı nedeniyle merdiven altı üretimden seri üretime geçmek için yer sıkıntılarının olduğuna da vurgu yapan Köfte şöyle konuştu; “Biz oda başkanı olduktan sonra ilk önce mevcut ayakkabı üretim merkezlerini Selçuk sitesindeydi. Merdiven altı üretim yapılıyordu. Biz burayı Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ile görüşerek, aşağı toptancılar sitesinin o kısmına taşıdık. Markalaşmak için önce insanın mekâna ihtiyacı vardır. Sonra bir kooperatif kurarak, Doğukent’in altında bulanan yerden arsa satın aldık. 2 yıldan bu yana bunun parselizasyon işlemleri ile uğraşıyoruz. Bu parselizasyon bittiği zaman sanayi sitesi yapmayı planlıyoruz. Sanayi sitesi yaptığımız zaman Kahramanmaraş’ta istihdam artacak. Üretim artacak, çalışan sayımız artacak. Orada da bir marka çıkaracağımızı düşünüyorum” diye konuştu