İkinci el otomobil satışlarında yaprak kıpırdamıyor
Kahramanmaraş'ta ikinci el araçların satışı, yeni yıla durgun başladı. Özel Tüketim Vergisindeki (ÖTV) artış nedeniyle gözlerin yeniden çevrildiği ikinci el araçlar, bu yıl da alıcısını bekliyor. Galerideki ikinci el araç fiyatların ucuzladığı hale alıcı bulamaması, esnafı git gide tedirgin ediyor.
Önceki yıl da ikinci el araçların satışlarında durgunluk
yaşandığını hatırlatan Kahramanmaraş Galericiler Sitesi esnaflarından Mustafa
Süt, sektörün her geçen yıl daha durgunlaştığına dikkat çekti. İkinci el araç
satışlarındaki durgunluğu Kahramanmaraş'ta Bugün Gazetesine anlatan Süt, "İşlerimiz
geçen yıl daha iyiydi. Fakat her geçen yıl biraz daha durgunlaşıyor. Bunun en
belirgin sebebi piyasada nakit sıkıntı söz konusudur. Bu piyasadaki inşaat
sektöründeki durgunluğun, bizim işlere çok büyük etkisi var. Örneğin, adamın
elinde bir aracı var. Bu adam bir daire alacağı zaman müteahhite veriyor. Müteahhitte
bu aracı paraya çevirmek için, galericiler sitesine getiriyor. Biz de alıyoruz,
tekrar binicisine satıyoruz. Piyasada darlık olduğundan, bir nakit
alışverişinin durgunluğundan alım satım da örneğin 10 iken 2'ye düşmüş oluyor
dedi. Yeni yılın girmesiyle işlerin durgun başladığını ifade eden Süt,
"Bizim işlerimiz Ocak ayında Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) nedeniyle durgun
geçmektedir. Ama biz yine de şükrediyoruz. Geçen yıla nazaran elbette biraz
hareketlilik oldu diyebilirim. Geçen senenin sonundan daha hayırlı oldu da
diyebilirim" dedi.
ŞİMDİ AL YARISINI SONRA ÖDE
Özel Tüketim Vergisindeki (ÖTV) artışın imkanı olanları etkilemediğini hatırlatan Süt, konuşmasına şöyle devam etti, "Parası olan vatandaşımız ÖTV artmış olsa da, bayilere gidip yine sıfır arabasını alabiliyor. İmkanı yalnızca ikinci araba almaya yeten vatandaşlarımıza da biz esnaflar elinden gelen kolaylığı sağlıyoruz. Buna da örnek vermek gerekirse, bir esnafta bir aracın değeri 20 bin TL'dir. Bu araca talipli olan alıcının sadece 10 bin TL nakiti olabiliyor. Kendileri bize, geri kalanı da bir ay sonra, iki ay sonra vereyim, müsaade et diyebiliyor. Bu müsaadeli konularda esnaf idare ettiği için, ikinci el oto satışlarında biraz hareketlilik oluyor" dedi.
KAYIT DIŞI SATIŞLAR BELİMİZİ BÜKTÜ
Hemen her sektörde karşımıza çıkan kayıt dışılık, ikinci el araç satışlarında da kendini gösterdi. Kayıt dışı araç satışlarının esnafın belini büktüğünü söyleyen Süt, "Maalesef bizim de kayıt dışı yapılan satışlarla ilgi büyük sıkıntılarımız var. Biz esnaflar, otomotiv alım, satımı yaptığımızdan dolayı devletimize vergimizi veriyoruz. Araç alırken, araç alım faturasını kesiyoruz. Şu bedelde aracı, şu fiyata satın aldık. Satarken de devletimize aldığımız araçta eğer yüzde 18'lik KDV oranı yoksa, yüzde 1 olarak çıkış yapıyoruz. Diyelim ki yüzde 18'lik bir şirket aracı, tekrar satarken biz yine bu yüzde 18'lik KDV'yi devletimize veriyoruz. Ama bireyselden aldığımız araçlara, araç faturası, alış faturası düzenliyoruz" dedi. Kayıt dışı araçların satışlarıyla alakalı da konuşan Süt, bunun önlenmesinin neredeyse zor olduğunu ifade ederek, "Devletimiz üç araçtan fazla araç alım satım yapana ceza yağdırdı. Belki bu kayıt dışılığın önüne geçer dedik. Fakat bu kez 3 aracı kendi üzerine, diğer 3 aracı eşinin, dostunun üzerine alıyor" dedi.
ESNAFLAR ARASINDA "GÜN" DÜZENLENMELİ
Kahramanmaraş Galericiler Sitesi içerisinde yer alan yaklaşık 86 esnafla alakalı, yeni bir uygulamanın hayata geçirilmesini öneren Süt, bu uygulama hakkındaki detayları şu şekilde ifade etti, "Bildiğiniz üzere evlerde günler düzenlenir. Bu günler sayesinde ihtiyacı olanlara ciddi anlamda maddi destek sağlanmış olunur. Biz otomotiv esnafları da buna benzer bir uygulama yaparak durgun geçen işlerimize bir nebze olsun katkı sağlamış olabiliriz. Örneğin esnaflarımız kendi aralarında 500 TL ila bin TL arasında para toplayarak her hafta bir esnafa verebilir. Böylelikle esnafımızda ödemeler konusunda yardımcı olmuş oluruz" dedi.