''İkinci el piyasası durgun''
İkinci el araç piyasasındaki son durumu, Kahramanmaraşlı Galerici esnafı Mustafa Başkonuş'a sorduk. Başkonuş yaptığı açıklamalarda, geçtiğimiz yıllara oranla, ikinci el piyasasının bu dönemlerde durgun olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş'ta galerici esnafı olan Mustafa Başkonuş, ikinci
el oto pazarında genellikle kuru yoğunluk yaşandığını ve ikinci el araçlarda fiyatların
yükselmesinin satıcı ile alıcıları endişelendirdiğini belirtti.
2016 yılına göre 2017 yılında satışların daha hızlı ve güzel yaşandığını belirten Başkonuş, Özellikle alt segment, küçük otomatik arabalarda ve dizel yakıtlı araçlarda istenilen satışlara ulaştıklarını belirtirken, şehrimizde bu konuda dürüst esnaflarımızın olduğunu belirtti.
İkinci el araç piyasasının komşu iller, Gaziantep, Kayseri’ye veya Ankara’ya baktığımızda ikinci el galericiler sitelerinin daha da gelişmiş olduğunu söyleyen Başkonuş, ''Şehir içinde bir sürü adı galeri altında faaliyet gösteren bir sürü galerilerin olduğunu görmekteyiz maalesef buralarda araba satışı değil, para satışı olduğu gözlerden kaçmamaktadır. Adamlar müşteri gibi araba almaya gidiyor. 100 bin liralık arabaya pazarlık yapıyorlar, alıyorlar, hayırlaşıyorlar sonra araba ile bir tür atıp galerici denilen şahsa 1 dakika sonra geri getirip 80 bin liraya satıyorlar.''
Bu durum ile parasını tekrar alarak bir nevi arabayı bozdurduğunu belirten Başkonuş, ''Biz böyle bir ticarete karşıyız. Ticaretinde bir haysiyeti, Şeref’i var. Yetkililerin bu konuda çalışmalar yapacağına inanıyorum. Biz konforlu, yeni denetlemeci sistemle yolumuza devam etmek istiyoruz. Son 2 aydır seçim dolayısıyla ve Afrika operasyonu ve doların altının artmasıyla işlerdeki ani düşüşü göz ardı edemeyeceğimizi de belirtmek isteriz.'' dedi.
Vatandaşların mağdur duruma düşmemeleri için araç alırken mutlaka expertize sokmaları gerektiğini belirten Başkonuş, ''Araç plakasını 5664 atarak aracın hasar kayıt bilgilerini öğrenmelerini ve ayrıca aracın takside çalışıp çalışmadığının öğrenilmesi gerekiyor. Kimse arabasını noterde parayı almadan teslim etmesin. Ayrıca aldığınız paranın sahte olup olmadığını mutlaka kontrol ettin'' dedi.
Geçtiğimiz günlerde, İkinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin usul ve esasları yeniden düzenlendi ve kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, yönetmelik; ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların ikinci el motorlu kara taşıtı alım satım faaliyetlerini, yetki belgesinin verilmesi, yenilenmesi ve iptaline ilişkin usul ve esasları, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletme, toplu işyeri ve pazarlarda aranan şartları, ikinci el motorlu kara taşıtı alım satımında ödeme yöntemlerini, noterlerin ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin yükümlülüklerini ve Bakanlık, yetkili idare ve diğer ilgili kurum ve kuruluşların ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin görev, yetki ve sorumlulukları belirlendi.
''İKİNCİ EL YASASINDAKİ DÜZENLEMELERİ BEKLİYORUZ''
13 Şubat 2018'de İkinci el motorlu ve kara taşıtı ticaretine ilişkin yapılan yeni yasal düzenlemeleri Kahramanmaraş Galerici Esnaflarından Mustafa Başkonuş, gazetemize değerlendirerek bu kapsamda ayaklı galerilerin önünün kesileceğini ifade etmişti. İkinci el yönetmeliğinde kişilerin kendi aralarındaki satışlar, haciz nedeniyle yapılan satışlar kapsam dışı bırakılarak, ikinci el satacak kişilerin yetki belgesi alması gerekliliği hükmü getirildi. Galerici Esnafı Mustafa Başkonuş, gelişmeleri gazetemize değerlendirerek, ''Ayaklı galericilerin önü kesilmiş olacak. Vergi kaçakçılığının önüne geçilecek. En önemlisi dolandırıcılığın önüne geçilmiş olacak'' değerlendirmelerinde bulundu. Başkonuş, bahsi geçen konuların resmi gazetede yayımlandığını belirterek tamamen uygulamaya geçtiğinde galericiler olarak memnun olacaklarını belirtti.
İkinci araç satımları ile ilgili yapılan düzenleme ile ilgili yapılan açıklamaya göre, Satış yapacakların esnaf ve sanatkârlar odasına, ticaret ve sanayi odasına veya ticaret ve sanayi odalarının ayrı kurulduğu yerlerde ticaret odasına kayıtlı olması gerekecek. En az lise mezuniyetinin arandığı konuda, ikinci el satış yapacak kişinin iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması gerekiyor. Bunun yanında kişilerin kasten işlenen bir suçtan dolayı affa uğramış olsalar dahi devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması şartı var.
İkinci el otomobil ve motosikletin motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemi, satış tarihinden itibaren üç ay veya beş bin kilometre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmenin garantisi altında olacak. İşletme, garanti kapsamına giren hususları sigorta yaptırmak suretiyle karşılayabilecek.
Garanti süresi veya kilometresi içinde arızalanan otomobil veya motosikletin işletmeye teslim edilmesi halinde işletme tarafından arızalı ikinci el otomobil veya motosikletin teslim alındığına dair bir belge düzenlenecek.
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmelerde bazı şartlar aranacak. Satış yerlerinin imar mevzuatı çerçevesinde belirlenen ticaret alanlarında, çevreye ve trafiğe yük getirmeyen yerlerde ve içinde ikamet amaçlı kullanılan bağımsız bölüm bulunmayan yapılarda açılması gerekecek. Açık ve kapalı alan toplamının en az dört taşıtın kapladığı alan büyüklüğünde olması; bir taşıtın kapladığı alan büyüklüğü olarak otomobil için en az yirmi beş metrekare, motosiklet için en az beş metrekare ve diğer taşıtlar için en az elli metrekarenin esas alınması gerekiyor. LPG’li, CNG’li veya LNG’li ikinci el motorlu kara taşıtlarının teşhirine yönelik açık alana sahip olması şartı da var. Taşıtların giriş ve çıkış yapmalarına uygun olarak düzenlenmiş giriş ve çıkış kapılarının bulunması, çıkış kapısının tehlikeli durumlarda kolay tahliyeye imkân verecek nitelikte olması gerekiyor.
Satış yerleri çevreye ve trafiğe yük getirmeyen, ikamet amacıyla kullanılan yerlere uzaklığı yeterli olan ve uygun ulaşım imkânı bulunan alanlarda kurulacak. Ortak kullanım alanlarının engelliler de dikkate alınarak tasarlanmış olması gerekecek. Ziyaretçilerin ihtiyacını karşılayacak şekilde ücretsiz otopark alanına sahip olması şartı olacak.
Yönetmeliğin açıklanmasının ardından 3 ile 6 ay arasında yürürlüğe gireceği ifade edilmişti. Açıklamaların ardından 3 ay geçtiğini belirten Başkonuş, Kahramanmaraş'ta galericiliği ilk yapan insanlardan birisinin babası olduğunu ve baba mesleği olarak devam ettirdiklerini söyleyerek ''Yapılan yeni düzenlemeler ile vatandaşlarında artık kafası daha rahat olacak. Özellikle internet üzerinden yapılan hayali araç satışlarında dönen dolandırıcılıkların önüne geçilecek. Vatandaşlar garanti altına alınmış olacak. Kimse ayaklı galericilik yapamayacak. Bu sayede vergi kaçakçılığının da önüne geçilmiş olacak'' dedi ve yönetmeliğin yürürlüğe girmesini beklediklerini söyledi.