"İlgiyi genç kuşaklara göstermeliyiz"
Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kahramanmaraş Şubesi'nin Kitapevi ve Kitap Kıraathane hizmet binası, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu'nun katıldığı törenle hizmete açıldı. Açılışta, Türkiye Diyanet Vakfı Yayın ve Matbaacılık İşletme Genel Müdürü Yasin Uğraş da hazır bulundu.
Gerçekleşen açılışa Diyanet İşleri başkan Yardımcısı
Prof. Dr. Ramazan Muslu’nun yanı sıra Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran
Kılıç, Onikişubat belediye Başkanı, Hanefi Mahçiçek, İl Müftüsü Celal Sürgeç,
İl Müftü yardımcıları, Daire amirleri, İlçe Müftüleri, TDV temsilcileri yanında
İl Müftülüğü Bayan koordinatörleri ve kalabalık bir kitap okurları katıldı.
Diyanet yayınevi ve Diyanet Kitap Kıraathanede geçen yıl yaklaşık 5000 civarı lise ve üniversite öğrencilerinin yanında birçok okurun burada kitapla buluştuğu belirtildi.
Açılışta konuşan Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Sürgeç fikri mücadele olmadan fiziki mücadele olamaz düşüncesiyle hareket ettiklerinin altını çizdi. Müftü Sürgeç konuşmasında Şöyle dedi: “Öncelikle bu açılışımızın hayırlara, güzelliklere vesile olmasını yüce rabbimden temenni ve niyaz ediyorum. Kahramanmaraş denilince 2 şey aklımıza geliyor. Birisi istiklal mücadelesidir. Fiziki işgal...fiziken işgal edilmiş bu topraklardan düşmanın bertaraf edilmesi. İkincisi de fikri işgal. fikirlerin işgal edilmesi karşısında 7 güzel insanla başlayan fikri bağımsızlık mücadelesi..işte bu şehirle bu iki mücadele akla geliyor. bu vesileyle fikri mücadele olmadan fiziki mücadele olamaz düşüncesiyle önce fikirlerimizin işgalden kurtulması gerekir düşüncesiyle burada insanımıza fikir verecek zihnini olgunlaştıracak kalbini temizleyecek en güzel değerin kitap olduğu noktasından hareketle bu kıraathanemizi açtık. Sayın cumhurbaşkanımız burayı 2017 Mart ayında ziyaret ettiğinde 50-60 metrekarelik bir mekândı ve sadece kitap satış merkeziydi. Yan tarafımız TMSF'ye devredilmişti. Sayın cumhurbaşkanımız bizi ziyaret ettiğinde dedik ki; inşallah bu mekân TMSF'den bir an önce bize devredilirse biz burada bir diyanet kitap kafe açmayı düşünüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımiz çok güzel olur dedi, yalnız ona kitap kafe değil de kıraathane diyelim demişti. Biz bu kıraathanede Kahramanmaraş'ın bugünkü şairleri, edipleri, okuyucuları ile bir araya gelerek kitapla buluşuyoruz. Burada aynı zamanda hocalarımız öğrencilerimize yönelik çok güzel faaliyetler yapıyoruz Geçen yıl yaklaşık 4000 civarı lise ve üniversite öğrencilerimiz burada kitapla buluştular. Kitapları önceden alıyorlar, okuyorlar, hocalarımızın nezaretinde kitap kritiği yapıyorlar. Ayrıca burada cuma günleri Adrb koordinatörümüz başkanlığında bayanlara yönelik huzur dersleri yapılıyor. Salı günleri benim başkanlığımda ilimizin idarecilerine yönelik huzur derslerini burada yapıyoruz. Yani her şeyiyle huzurun, sükûnun, okumanın, ilmin, edebin bir mekânı haline geldi. Ben tekrar bu mekânımızın hayırlara, güzelliklere, esenliğe, okumaya vesile olmasını yüce Allah'tan temenni ve niyaz ediyorum.”
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr Ramazan Muslu, Türkiye Diyanet Vakfının bu yöndeki çalışmalarını giderek artırdığını belirtti. Muslu konuşmasında; “İnşallah bugün ve yarın açılışı yapılacak olan müesseselerimizin Kahramanmaraş'ımıza ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum. İlk emri oku olan bir dinin mensuplarıyız. Tarih boyunca ilimden, kitaptan, kültürden, medeniyetten hiçbir zaman kopmamışız. Bu anlamda dünyaya pek çok güzel örnekler sunmuşuz. Kahramanmaraş'ımızda değerli il müftümüzün ifade ettiği gibi gerçekten Türkiye'mizde ayrı bir yeri olan ilimizdir. Gerek şiirin gerek edebiyatın gerçekten neşv ü nema olduğu çok değerli insanların yetiştiği ve halen yetişmeye devam ettiği bir şehrimizdir. Müftülüğümüzün yanında Türkiye Diyanet Vakfımıza bağlı bir kitap satış yerinin bir kıraathanenin açılmış olması önemlidir ve inşallah önemli bir ihtiyacı karşılayacaktır diye düşünüyorum. Bu anlamda mutlaka diğer illerimizde de benzer örnekler var. En son Van, Malatya, Edirne şehirlerindeki kıraathaneleri görmüştüm. Bugünde burada Kahramanmaraş'ımızda yeni bir kıraathanenin açılışına hep birlikte şahitlik ediyoruz. Türkiye Diyanet Vakfı bizim bu çalışmaları giderek artıyor. Sağ olsun Yasin beyin liderliğinde bu çalışmalar diğer illerimizde de gerçekleşiyor. İzmir'de 5 yıl görev yaptım. İnşallah İzmir'e de böyle bir kitap satış yerinin var ama en azından bu şekilde modernize edilmiş kıraathaneye dönüştürülmüş haliyle en kısa süre açılmasını ümit ediyorum.
Bizim özellikle çocuklarımızdan başlayarak gençlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Bugün gençliğin karşı karşıya olduğu pek çok tehlike ve sorunlar var. Bunların aşılmasında mutlaka hem kurumlar arası işbirliğine ihtiyaç var hem de her bir vatandaşımızın her bir aile reisimizin bu konuda çok dikkatli olması gereken ilgi ve alakayı genç kuşaklara genç neslimize göstermemiz gerekiyor. Bu anlamda inşallah buradaki kitap satış müessesemiz, kıraathanemiz belki bu anlamda mevcut duruma daha iyi hale gelmesi adına bir katkı sunacaktır diye düşünüyorum. Bu müessesenin bu hale gelmesinde emeği geçen başta Türkiye Diyanet Vakfı yetkilileri Yasin Bey ve diğer yetkililerimiz olmak üzere, İl Müftümüze, Sayın Cumhurbaşkanımızın da buranın bu hale gelmesinde talimatları olmuş kendilerine de şükranlarımızı ve saygılarımızı arz ediyoruz. İnşallah olmayan açısından diğer illerimizin de başına diyelim. Cenabı Hak emeği geçen herkesten razı olsun. Bu güzel hizmetler devam ettiği sürece biraz Sadak-i Cariye olacağını düşünüyorum. İnşallah bu Sadak-i Cariyeler bu şekilde devam eder.”şeklinde konuştu.
Kahramanmaraş Ak Parti Milletvekili İmran Kılıç yaptığı selamlama konuşmasında:” Bu açılışın hayırlı olmasını ve hayırlara vesile olmasını yüce rabbimden niyaz ediyorum. Bu müessesenin yapımında bugüne gelişinde, donanımında emeği geçen geçmişteki hocalarımız, büyüklerimiz ve günümüzdeki herkesten Allah razı olsun. Medeniyetimizin temeli kitaba dayanıyor. İlk emri oku olan bir dinin mensuplarıyız. Tarihte büyük hizmetler yaptık, büyük medeniyetler kurduk. Medeniyet krizleri de yaşadık. Haçlı seferlerini, Moğol istilalarını, Endülüs'ün yıkılışının arkasından gelen inkırazı atlattık. Ama Osmanlı'nın yıkılışının sıkıntıları medeniyet krizini hala aşabildiğimiz söylenemez. İşte eskiden her bir ortamda kitaplar okunurken günümüzde kahve kültürü dediğimizin şeyin temelinde de kıraathane kültürümüz yatarken bu kıraathanelerde çok temel eserler okunurdu. Buhari, Mesnevi, Müslim, Satuk Buğra Han, Battal Gazi gibi destanlar okunurdu ve bu okunan destanlar milletimizde bir kültür halini alırdı. Sonra yavaş yavaş bu kitaplar ortadan kalktı ve kitabın yerini kağıt aldı ve kağıtlar kumara yol açtı. Sonra bundan millet olarak çok zararlar gördük. Ama zararın neresinden dönersek kârdır. Şimdi elhamdülillah görmüş olduğumuz zararların ne hasarlara yol açtığını görüp zararımızdan dönüyoruz, döndük, yeniden bu ve buna benzer müesseseler güzel bir başlangıç. Başlamak bitirmenin tamamıdır. İnşallah bu başlangıcın bu açılışların ilimiz genelinde ülkemiz genelinde devamı gelir. Rabbim tamamına erdirsin.”dedi.
Program daha sonra İl Müftü Yardımcısı Süleyman Yavuz duası eşliğinde kesilen kurdeleyle açılmış oldu. Heyet daha sonra TDV Kitap evi ve Kitap Kıraathanede incelemelerde bulundu.
HABER-KAMERA: HACI ALİ GÜNEÇIKAN