İlk defa Kahramanmaraş'ta yapıldı
Türkiye'de ilk kez 'Kuru ürünlerde iyi tarım uygulamaları Çalıştayı Kahramanmaraş'ta yapıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bitkisel Üretim
Genel Müdürlüğü Öncülüğünde, Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl
Müdürlüğü koordinesinde, Ramada Otel’ de Türkiye’de ilk defa Kuru Ürünlerde İyi
Tarım Uygulamaları Çalıştayı 20 ilin İyi tarım uygulamaları ile ilgili teknik
personellerinin katılımıyla Kahramanmaraş’ta Gerçekleştirildi.
İyi tarımın her yönüyle ele alındığı çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, 2013’te 400 dekar alanda bir üreticiyle başladıkları iyi tarımda bugün bin 600 üreticiyle alanın 100 bin dekarın üzerine çıktığını belirten Emiralioğlu, Kahramanmaraş’ın zengin ürün çeşitliliği ile Türkiye’nin özet şehri olduğuna da vurgu yaptı. Kentin her ilçesinin bir meyve ile özdeşleştiğine dikkat çeken Emiralioğlu “Kahramanmaraş bizim çok sevdiğimiz bir Anadolu şehri ve gerçekten tarımsal anlamda da Türkiye’nin özeti olan bir şehir. Birkaç ürün dışında tüm ürünleri kentte yetiştirme imkânına sahibiz. Meyvecilik anlamında kentte çok fazla ürün yetişiyor. Her ilçemizin neredeyse kendisi ile özdeşleşmiş bir ürünü var. İyi Tarım Uygulamaları son dönemde bakanlığımızın üzerinde durduğu çokta iyi yaptığımız önemli faaliyet alanlarımızdan bir tanesi. Çevreye ve doğaya duyarlı bir üretim. Biz ise iyi tarım neticesinde nihai tüketiciye sağlıklı ürün sunmayı garanti ediyoruz. Dedi.
Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz ise, Tarım insan hayatının olmazsa olmaz faaliyeti ve insanın varoluşundan bu yana süre gelen bir faaliyet olduğunu söyledi. Çalıştayda ki amacın ürünleri daha kolay pazarlamak olduğuna dikkat çeken Durmaz, “İyi tarımın 3 ayağı vardır bakanlık, üretici ve kuruluşlardır. Üreticiler ise bu işin esas ana unsurudur. Kuruluşlar ise üretici ile bakanlıklar arasında ki bağı sağlar. Kahramanmaraş’ta tarımsal faaliyetlerin 3 ayağını da oluşturmaktadır. Çalıştayımızın ise esas amacı bugüne kadar süre gelen çalışmalarımızın ve mevcut mevzuatımızın daha rasyonel bir şekilde uygulanmasını sağlamak amacıyla ürünlerin çok daha kolay pazarlanması amacıyla düzenlenmiştir” ifadelerini kullandı.
İlimizde Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü talimatları ile 4 gün süre ile “Kuru Ürünlerde İyi Tarım Uygulamaları Çalıştayı” ile iyi tarım sertifikasyonu Kapsamında üretilen ürünlerin ve kuru meyve olarakta ticarette söz konusu olan incir, üzüm ve kayısı gibi meyve ürünlerinde “İyi Tarım Uygulamaları” sertifikasyonları kapsamında en uygun kurutma ve işleme yöntemlerinin belirlenmesi ile uygulamaya girebilmesi için üretimin tüm aşamalarını kontrol altına alacak şekilde gerekli prosedür ve kritik kontrol noktalarını tespit kayıt altına alınması ve hayata geçirilmesi için sektörün ulusal düzeydeki tüm temsilcilerin katılımı ile çalıştay gerçekleştirildi.