"İnsanlar araçlarına bilmeden kötülük yapıyor"
Kahramanmaraş'ta Sanayici esnaflarından kaportacı Zülfü Akansel, araçlara çok fazla pasta yapmanın kaportaya zarar vereceğini söyledi.
Kış aylarında aracın çamurluk altlarına periyodik olarak
tazyikli su ile yıkamak gerektiğini belirten Akansel, “Elinize bir büyüteç alın
ve otonuzun boyasına bakın. Boyanın üzerinde saç kılları gibi çatlaklar
göreceksiniz. Bu çatlakları cila dolduraktır ve nem ve suyun saca ulaşmasını
önleyecektir. Boyaya güç katıp canlandıracaktır.” dedi.
“Vatandaşlar Araç Bakımlarını Nasıl Yapacağını Bilmiyor”
İşlerinin kış mevsimlerinde bir yoğunluk olduğunu kaydeden sanayici esnafı Zülfü Akansel konuşmasını şöyle sürdürdü: “İşlerimiz her geçen gün değişiyor. Hareketli olduğu dönemlerde oluyor, sakin geçtiği dönemlerde oluyor. Ama şuan için biraz sakinlik var. Bizim işlerimiz kaza ile bağlantılı olduğu için kış aylarında kaza oranları biraz daha fazla oluyor. Araç kayması, gizli buzlanma gibi olaylar bizim işlerimizi etkiliyor. Çalışmalarımız araçların almış olduğu hasara göre değişiyor. Genelde ufak çaplı kaza yapanlar bizlere geliyor. Biz hiçbir zaman için kazaların olması istemeyiz. Sürücülerimizin dikkatli olmasını istiyoruz. Sürücülerimiz ehliyet kemerlerini taksınlar, burada dikkat çok önemli dikkatli olunması gerekiyor. Sürücüler karşıdakinin dikkatsizliğini kendilerinin tecrübeleriyle bir nebze olsun çözmeleri gerekiyor. Kaportanın altını, çamurluk altlarını ve aracın altını çok çamurlu bırakmamak gerekir. Çamur geç kuruduğu için nemli durur ve kaportada alttan çürümelere yol açar. Kışın çamurluk altlarını periyodik olarak tazyikli su ile yıkamak gerekir. Elinize bir büyüteç alın ve otonuzun boyasına bakın. Boyanın üzerinde saç kılları gibi çatlaklar göreceksiniz. Bu çatlakları cila dolduraktır ve nem ve suyun saca ulaşmasını önleyecektir. Boyaya güç katıp canlandıracaktır. Pasta ise her zaman yapılmaz. Çünkü pasta demek bir nevi temizleyici görev yapar. Pasta kaportanın üzerinde çıkmayan lekeler var ise bunları çıkarmaktadır. Çok pasta yapmak arabanın boyasını inceltir. Cila eğer arzu edilirse ayda birde yapılabilir. Şuan piyasada çok güçlü cilalar bulunmaktadır ve de maliyeti yüksektir.”
“Aracınızı Hava Şartlarına Göre Ayarlayın”
Kara kışa esir olduğumuz şu günler de, vatandaşların araçlarını bilinçsiz ve gelişi güzle kullandığını ve gerekli bakımları yapmaktan kaçındıklarını vurgulayan Akansel şunları söyledi: “ Soğuk kış günlerini problem yaşamadan atlamak için en önemli adım, aracınızın motor aksamları için tedbir alınmasıdır. Tedbir alınmamış bir araçta Radyatör kış aylarında genellikle en çok sorun çıkaran kısımdır, içerisindeki su ve antifriz oranın dengesiz olması durumunda radyatör de donma oluşabilir. Elbette bu durumun çözümü antifriz miktarının arttırılmasıdır. Radyatör içerisinde ki antifriz miktarının ölçülmesi ve kaç derece sıcaklığa kadar donmadan kalabildiği ölçülmelidir. Yeterli miktarda ki antifriz-su oranı radyatörünüzü zorlu kış koşullarına karşı koruyacaktır. 0 derece ve altına inen hava sıcaklığında suyun donmaması için radyatör suyuna katılarak donmaları önleyen antifriz, aynı zamanda soğutma sistemini kireçlenme, aşınma, pas gibi olumsuz etkilere karşı korur. Antifriz pas ve tıkanıkları önlediği için yaz mevsiminde de kullanmanız gereken, otomobiliniz için faydalı bir ürün. Düzenli antifriz kullanımı ile soğutma sıvısı motor içerisinde daha rahat dolaşır ve daha düzgün bir soğutma işlemi gerçekleşir. Aracınızın periyodik bakımları sırasında antifriz değişimi de mutlaka yapılmalı.”