İnsanların can güvenliğini hiçe sayıyor
Kahramanmaraş'ta yetkililerin asansör bakımı konusunda duyarsız olduğunu belirten, Makine Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Başkanı Hacı Ali Özal, şehirde şuana kadar hiç kontrol edilmeyen bin 500 asansörün olduğunu söyledi.
Şehirde ortalama olarak 5 bin 500 asansörün olduğunu ve
bunun 4 bin adetini kontrol ettiklerini kaydeden Başkan Özal, “Kontroller
sırasında bin 646 asansöre kırmızı etiket yapıştırılmıştır. Yani bunlar hiçbir
şekilde kullanılamaz. Sarı etiketli olan 16, mavi etiketli olan 262, yeşil etiketli
olan ise 1537 tane asansör var. İnsanların can güvenliği için asansör
bakımlarının düzenli bir şekilde yapılması gerekiyor” dedi.
“Önemli Olan Kaza Olmadan Önlemleri Almak”
Önemli olanın kaza olmadan ihmalleri ortadan kaldırmak olduğunu vurgulayan Özal konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şehrimizdeki insanlarımız asansör bakımı konusunda duyarlı olduğunu söyleyemeyiz. Şehrimiz gelişiyor, çok katlı binalar yapılıyor. Bu binalara ister ister istemez asansör ihtiyacı doğuyor. Asansörlerin bakımlarının düzenli bir şekilde yapılması lazım. Sorunsuz sağlıklı bir şekilde bu asansörleri kullanmamız lazım. Çok şükür şehrimizde öyle çok büyük asansör kazaları olmadı. Bu olmayacağı anlamına gelmiyor. Tabi ki bu konuda tedbirli olmak lazım. Bu denetimler belediyelerin kontrolünde. Belediyeler 2 yıllığına denetim firmalara yaptırıyor. Bu ay itibarıyla bizim anlaşmamız sona eriyor. Şehrimizde ortalama olarak 5 bin 500 asansör var. Biz bunun 4 binini kontrol etmiş durumdayız. Geriye kalan asansörler ise hiçbir şekilde bakımları için müracaat edilmeyen asansörler. Asıl bunlara bakım yapmak gerekiyor. Eski asansörler ile yeni asansörler arasında çok farklar var. 2005 yılından önce yapılanlar ayrı bir şekilde inceleniyor. 2005’ten sonrakiler ise ayrı bir şekilde inceleniyor. Eylül ayından itibaren asansöre yönelik bir çalışma oldu. Artık asansörlerde fazla özellik aranıyor. Engellilere uygun olması gerekiyor. Belli bir kişi sayısının altında olmaması gerekiyor.”
“İnsanların Canı Bu Kadar Ucuz Değil”
Asansörlerde sorun yaşanmadan yetkililerin kontrol ettirmediklerini ve birçok apartman yöneticisinin vatandaşların canını hiçe saydığına dikkat çeken Hacı Ali Özal şunları söyledi: “Makine odasında mühendis sayımız 2 kişiydi, bu sayıyı biz 5 kişiye çıkarttık. Bu sayıyı daha da arttırmayı düşünüyoruz. Biz işimizin doğrusunu yapmak zorundayız. Biz vatandaşlarımızın zarar görmemesi için çalışıyoruz. Asansörlerin her yıl kontrol edilmesi gerekiyor. Bu kontrollerden sonra mavi, yeşil, sarı, kırmızı diye renkler veriyoruz. Yeşil asansör etiketi sorunsuz çalışan asansör. Mavi etiketli asansör az kusurlu asansör. Sarı etiketli asansör 2 ay içerisinde eksikliklerin tamamlanması gerekiyor. Kırmızı etiket ise kullanılamaz anlamına geliyor. Binalardaki asansörlerden yöneticiler sorumludur. Asansörü kullanan kişilerin, yöneticilere baskı uygulaması lazım. Bizim görevli arkadaşlar müracaat üzerine giderek asansörleri denetim yaparlar. İnsanlarımız nasıl araçlarına bakıyorsa asansörlerine de öyle bakmaları gerekiyor. Asansör bakımlarının yapılabilmesi için insanların talep etmesi gerekiyor. Asansörle bir sorun olmazsa ise kimse ilgilenmek istemiyor. Ne zaman bir sorun oluyor o süreçten sonra kişiler asansörlerine bakım yaptırıyor. Burada önemli olan kazanın başa gelmeden önce engellenmesidir. Toplamda 1646 kırmızı etiketli asansör var. Sarı etiketli olan 16, mavi etiketli olan 262 tane, yeşiletiketli olan 1537 tane asansör var. Bizim bu kırmızı etiketli olan asansörlerimizi biran önce yeşil etikete dönüştürmemiz lazım. Burada yöneticilere ve vatandaşlarımıza çok iş düşüyor.”