İşçiler önce arabuluculara gidecek

Resmi gazeteye yayımlanarak yürürlüğe giren işçi ve işverene dava açmadan önce arabuluculuğu zorunlu hale getiren yasayla ilgili konuşan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Serdal Temizyürek; 'bu işi zaten biz muhasebeciler örfi olarak yerine getiriyorduk. Arabuluculuğun bize verilmesi gerekirdi.' Dedi.

Dün, resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yasanın detaylarıyla ilgili Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesine bilgiler veren Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Serdal Temizyürek artık iş mahkemelerinin arabulucuya başvurulmadan açılan davaları her hangi bir gerekçe göstermeden reddedebileceğini ifade ederek işçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle arabuluculuğa müracaatın sorunlu hale geldiğini dile getirdi.

İş mahkemelerinin tek hakimli ve asliye mahkemesi derecesinde Adalet Bakanlığınca gerekli görülen yerlerde kurulacağını vurgulayan Temizyürek, işçi sayısının çok olduğu Kahramanmaraş’a da mutlaka kurulması gerektiğini belirtti.

Temizyürek; “Bu kapsamda kanuna veya bireysel ya da toplu iş sözleşmesine dayanan işçi, işveren alacağı, tazminatı ve işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulması dava şartı olarak aranacak. Arabulucuya başvurma zorunluluğu için alacak veya tazminat talebinin iş ilişkisinden kaynaklanması gerekecek. İşçi kıdem, ihbar gibi tazminat ve fazla mesai, yıllık izin gibi ücret; işveren de alacak ve tazminat kalemleri için dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. İşçi veya işverenin iş ilişkisi kapsamında birbirlerine hakaret etmekten kaynaklanan ya da işçinin iş yerindeki işverene ait mal ve malzemelere zarar vermesinden doğan tazminat talepleri de dava açılmadan önce arabulucuya götürülecek.” Diye konuştu.

İşçi ile işveren arasındaki anlaşmazlıklar için arabulucuya gitmeden açılan davaların kabul edilmeyeceğinin de altını çizen Temizyürek şöyle konuştu; “Ancak iş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi, manevi tazminat davaları ve bunlarla ilgili rücu davalarında, arabuluculuk şartı aranmayacak. Arabuluculuk Daire Başkanlığı, sicile kayıtlı arabuluculardan, arabuluculuk yapmak isteyenleri, varsa uzmanlık alanlarını da belirterek görev yapmak istedikleri adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonlarına göre listeleyerek, komisyon başkanlıklarına bildirecek. Arabulucu, komisyon başkanlıklarına bildirilen listeden belirlenecek. Taraflar, listede yer alan herhangi bir arabulucu üzerinde anlaşırsa bu arabulucu görevlendirilecek.”

Daha önceden olduğu gibi kanun çıkmasının ardından da muhasebecilerin bu işi örfi olarak yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerine de dikkat çeken Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Serdal Temizyürek; “Biz daha önceden zaten bu işi yapıyorduk. İşçi ile işvereni bir araya getirip sorunu örfi olarak çözüyorduk. Aslında arabuluculuk bize verilecekti fakat verilmedi. Zaten bu yasa çıktıktan sonra da yine biz ilk muhatap olacağız. Örfi olarak işçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıklarda bir orta yol bulup iki tarafın da memnun olacağı şeklinde olayı çözmeye devam edeceğiz.” Diye konuştu