İşten atılana 12 maaş

İşten çıkartılanların işe iade davası açma hakkı bulunuyor. Haksız nedenle işinden olan işçi, dava ile 12 maaş kazanabilir. Ancak bunun bazı şartları var

Çalışma hayatını düzenleyen yasalar, işten çıkartılanlara da önemli güvenceler sağlıyor. Tazminat ve işsizlik maaşının yanı sıra işe geri dönebilme imkanı da var. Haksız nedenle işten çıkartılanların, işe iade davası açarak 12 maaş kazanması mümkün... Ancak bunun için gerekli şart ve sürelere dikkat etmek gerekiyor.

1 AY SÜRE
Öncelikle iş sözleşmesinin belirsiz süreli olması gerekiyor. İkinci şart ise 30 ve daha fazla işçi çalıştırılan işyerinde en az 6 ay kıdemi olmak. (Maden işçilerinde ise 6 ay çalışmış olma koşulu aranmıyor. En az 30 işçinin bulunduğu işyerinde çalışmak yeterli sayılıyor.) İşyerindeki 30 işçinin hesabında o firmanın tüm şubelerindeki işçi sayısına bakılıyor. Diğer şart ise süresinde dava açmak. İşten çıkartılanların işe iade davası açmak için 1 aylık süresi bulunuyor. Bu 1 aylık süre, işçiye işten çıkartıldığının bildirildiği an başlıyor. 1 aylık süreyi kaçıranların işe iade talebi kabul görmüyor.

TAZMİNAT VE MAAŞ
İşçinin açtığı davada, işveren işten çıkarma nedeninin, geçerli bir sebep olduğunu ispat etmekle yükümlü. Mahkeme işverenin nedeninin geçerli bulmazsa, işçiyi işe iade eder. İşçinin ise 10 gün içinde işverene yazılı başvurması gerekiyor. Takvim'in haberine göre, başvuru zamanında yapılmışsa, işveren işçiyi 1 ay içinde işe başlatmak zorunda. Başlatmama ihtimaline karşı mahkemeler tazminatı da belirliyor. İşveren işçiyi işe başlatmazsa, en az 4, en fazla da 8 aylık brüt ücret ödüyor. İşçinin işe iade kararı ile birlikte dava sürdüğü müddetçe işinden ayrı kaldığı dönemdeki ücret alacağı da doğuyor. Burada süre sınırı bulunuyor. Dava uzasa bile işçi, en fazla 4 aylık süre için ücretini alabiliyor.

İŞSİZLİK PARASI DA VAR
İşçi eğer gerekli prim ödeme şartlarını sağlayarak işten çıkartılmış ve işe iade davası açmışsa, işsizlik maaşı da alabiliyor. İşe iade davası açan işçiye işsizlik maaşı, işe iade davası nedeniyle yatırılan primlerin son günü esas alınarak bağlanıyor. Dolayısıyla işsiz kalan kişiye işsizlik maaşı, işveren işçiyi başlatmaz ise kendisi adına prim yatırılmış son günden sonra başlatılıyor.