İSTİKLAL'İZ İş Zirvesi İş Dünyası ve Öğrencileri Buluşturdu
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) tarafından düzenlenen 'İSTİKLAL'İZ İş Zirvesi' iş dünyası temsilcileri ve öğrencileri bir araya getirdi.
KİÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Konferans Salonu’ndaki zirvede Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer, KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Barbaros Sezal, Element Proje AŞ Kurucusu Merve Çelebi ve GYMBOREE Kahramanmaraş Kurucusu ve Başkonuş Yaylası İşletmecisi Aslı Erdoğanyılmaz iş hayatındaki tecrübelerini öğrencilerle paylaştı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan KİÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan, KİÜ olarak çok önemli bir programa ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Sektörün önemli isimlerinin tecrübelerinin bu iş zirvesi ile öğrencilere aktarılacağını belirten Prof. Dr. Bakan, “Gerçekten çok şeyler öğreneceğimizden emin olarak buraya geldim. Anlatacaklarını çok kıymetli buluyorum. Bende Yönetim ve Organizasyon alanında çalışan bir akademisyen olarak şunu ifade etmeliyim ki, elbette kitaplarda yazan bilgiler doğrudur ve çok değerlidir. Ama bu bilgilerin iş hayatında da tam anlamıyla uygulanması lazım. Bunun sağlanabilmesi için de sektör temsilcilerinin ve öğrencilerin bu buluşması verimliliği daha da artıracaktır” diye konuştu.
KİÜ’de hayata geçirmek istedikleri yönetim anlayışı hakkında da bilgiler veren Rektör Bakan, “Son olarak şunu da söylemeliyim ki, İstiklal Üniversitesi yani biz, sadece kürsüye çıkıp ders anlatılan bir üniversite olmayacak. Her zaman kent için önemli olan odalar, borsalar, sivil toplum kuruluşları ve diğer paydaşlarla yol yürüyeceğiz. Ortak akıl ile yeni nesiller yetiştirerek, kentin ekonomik ve sosyal yaşamına kazandıracağız” ifadelerini kullandı.
Ardından KİÜ Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Dr. Emre Emrullah Boğazlıyan’ın yönetiminde panele geçildi. Panelin açılışında konuşan Boğazlıyan, katılımcıların kendi kariyer yolculuklarına dair anlatacakları anekdotların ve önerecekleri tavsiyelerin öğrencilere büyük katkı sağlayacağını dile getirerek, ”Panelimizde, iş dünyasının dinamiklerini daha iyi anlayacak, kariyerinizde nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda fikir sahibi olacaksınız. Aynı zamanda, iş dünyasında başarılı olmanın sadece teknik bilgiyle sınırlı olmadığını, aynı zamanda kişisel gelişim ve sosyal becerilerin de ne kadar önemli olduğunu göreceksiniz.” İfadelerini kullandı.
“Siz Zamanı Yönetemezseniz Zaman Sizi Yönetir”
Panelin ilk konuşmasını ise KMTSO Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer yaptı. Kurumsal hayata dair deneyimlerini anlatan Gümüşer, çok çalışanlı bir şirkette görev almanın, yükselmenin yol ve yöntemlerini anlattı. İş hayatında birlikte çalışma kültürünün önemi, uyum ve aidiyet gibi konularda bilgiler veren Gümüşer, öğrencilerden teknolojik gelişmeleri de yakinen takip etmelerini istedi. Gümüşer, şöyle konuştu:
“Size vereceğim en önemli tavsiyelerden birisi planlı yaşamak ve zamanı iyi yönetmek. Bunu ben kendi hayatımda tam anlamıyla uygulamaya gayret ediyorum. Örneğin günde ne kadar bilgisayar kullanacağınızı, haftada, ayda ne kadar kitap okuyacağınızı, ne kadar süre televizyon izleyeceğinizi planlamanız gerekiyor. Günümüz dünyasının en kıymetli şeyi olan zamanı iyi yönetebilmek için de teknolojik okur-yazarlığı öğrenmeniz gerekiyor. Teknolojiyi takip ettiğinizde, yenilikleri bildiğinizde bu sizlere zaman kazandırıyor. Dolayısıyla zamanı yönetebilme becerisi kazanın. Artık dünyada Endüstri 5.0 konuşuluyor. Japonya’da yaşlı bakım hizmeti veren robotlar üretiliyor. Dolayısıyla zamandan tasarruf ettirecek gelişmeleri takip etmek gerekiyor. Çünkü Hz. Mevlana’nın da söylediği gibi, ‘Siz zamanı yönetemezseniz, zaman sizi yönetir.’ Son olarak şunu ifade etmeliyim ki, bir alanda uzmanlaşın ve o alanda hedefe doğru yönelin. Bu sizleri o konuda geliştirecek ve aranan kişi yapacaktır.”
KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Barbaros Sezal’da, hizmet sektöründe teknolojide yaşanan gelişmelerin önemine değindi. Bu değişimin en çok yaşandığı alanlardan birinin de akaryakıt sektörü olduğunu kaydeden Sezal, “Ben, 1927’de kurulmuş bir işletmenin dördüncü kuşağıyım. Değişim gösteren sektörlerden biri olan akaryakıt sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Bildiğiniz gibi bu sektörde de geçmişten günümüze gelişmeler yaşandı. Her zaman kendimizi yenilememiz gerekiyor. Geçmişte, bu hizmet mekanik cihazlarla veriliyordu bugün otomasyon sistemine geçtik. Bu sistemle ilgili de her ay eğitimler vermemiz gerekiyor. Dolayısıyla yaşanan teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek zorundayız” şeklinde konuştu.
Kurumsal aidiyet konusuna da değinen Sezal, bunun en çarpıcı örneğini 6 Şubat Asrın Felaketinde gördüklerini söyleyen Sezal, “O gün istasyonumuzda çalışan arkadaşlarımız evlerine dahi gitmeden insanlarımıza hizmet verdiler. Ailelerini işyerlerine getirdiler. O felaket anında bile insanlarımıza hizmet vermeye gayret gösterdiler. Gerçekten bu özveriyi, bu fedakarlığı hiçbir zaman unutmayacağım” ifadelerini kullandı.
Element Proje A.Ş. Kurucusu Merve Çelebi de çalışma hayatına ilk adımı atarken dikkat edilmesi gereken hususlar ve iş başvuruları gibi konularda deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Sosyal sorumluluk konularında iş dünyasının rolüne de vurgu yapan Çelebi, şu ifadeleri kullandı:
“Elbette iş dünyası kurumsal sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etmeli. Bildiğiniz gibi Türkiye, ihracatının yüzde 42’sini Avrupa Birliği ülkelerine yapmakta. Çok yakın bir gelecekte karbon salınımı dolayısıyla ihracat kısıtlamaları gündemde. Dolayısıyla iklim değişikliğine vakıf iş gücüne ihtiyaç her geçen gün artacak. Sizlere tavsiyem bu konuya eğilin. Çevresel ve Sosyal sorumluluk projeleri üretin. Diğer yandan proje üreten, bu alanda adımlar atan topluluklarda yerinizi alın.”
GYMBOREE Kahramanmaraş Kurucusu ve Başkonuş Yaylası İşletmecisi Aslı Erdoğanyılmaz da teknolojinin iş hayatındaki önemine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Öğrencilerden yapay zeka ve teknolojik gelişmelere yönelik kendilerini geliştirmeleri tavsiyesinde bulunan Erdoğanyılmaz, “İlla bir yazılımcı olmanız gerekmiyor. Ancak sizi farklı kılacak olan şey fikir üretebilme yeteneğiniz. Bu yeteneğiniz olduğunda, proje üretebilir ve bunu hayata geçirebilirsiniz. Mesela 6 Şubat sonrasında kentimizin gelişimi için çok ciddi projeler var. Sizlerde bu projelere yönelik yeni fikirler ortaya koyabilir, projeler üretebilirsiniz. Bunu gerçekleştirdiğinizde aranan kişiler olacaksınız” şeklinde konuştu.
Soru-cevap bölümü ile son bulan zirvenin ardından panelistlere ve konuklara plaket verildi. KMTSO Başkan Yardımcısı Hikmet Gümüşer ve KMTSO Genel Sekreteri Yunus Atmalı’nın plaketleri KİÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan tarafından verilirken, KMTSO Yönetim Kurulu Üyesi Barbaros Sezal’ın plaketi KİÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burcu Erşahan tarafından takdim edildi. Element Proje A.Ş. Kurucusu Merve Çelebi’nin plaketi, KİÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Prof. Dr. Süleyman Kerli, GYMBOREE Kahramanmaraş Kurucusu ve Başkonuş Yaylası İşletmecisi Aslı Erdoğanyılmaz’ın plaketi ise KİÜ Genel Sekreteri Ferat Karataşlı ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Koordinatör Müdür Yardımcısı Ebru Bozdoğan’ın plaketi ise İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yasin Demir tarafından verildi.