İstişareden ağırlıklı turizm çıktı

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun ile Meclis Başkanı Hanifi Öksüz 24 Temmuz Basın Bayramı kutlama etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen 1. Basın istişare toplantısında kentte görev yapan basın kuruluşlarıyla bir araya geldi.

Mado evinde düzenlenen istişare toplantısının ana gündem maddesi bacasız sanayi olarak adlandırılan Turizm oldu. Kentin gelişimi noktasında basın mensuplarıyla fikir alışverişinde bulunan KMTSO Başkanı Serdar Zabun bu tür istişare toplantılarını diğer meslek kuruluşlarıyla da yaptıklarını hatırlattı.

Kentte görev yapan basın mensuplarının fikirlerinin kendileri açısından önemli olduğuna vurgu yapan KMTSO Başkanı Serdar Zabun basın mensuplarının her zaman fikirlerine ihtiyaç duyduklarını belirterek kentin gelişimi noktasında basının desteğinin çok önemli olduğunu ifade etti.


Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun toplantıda yaptığı konuşmasında basın mensuplarının fikirlerine her zaman ve her konuda ihtiyaç olduğunu ve Kahramanmaraş’ın gelişimi noktasında basının desteğinin çok önemli olduğunu vurguladı. Kahramanmaraş’ın kalkınması için çaba sarf ettiklerini belirten Zabun, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim Büyükşehir Belediyemizi, Valiliğimizi yanımıza alarak Kahramanmaraş için daha geniş bir katılımla ‘ne yapabilirizi’ konuşmamız lazım. Bundan 10 sene evvel biz başlatmıştık. Bir komisyon kurmuştuk, turizm komisyonu. Bizimki sadece komisyondu, gönüllü olarak kurmuştuk, offshore yapmıştık, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy’u Kahramanmaraş’a davet etmiştik, hayran kalmıştı. Karadeniz’de bir güzellik var ama sizde dört güzellik var demişti. Kışı var, yazı var, her şeyi var diye bunları anlattı. Biz acentalarımızı o zaman davet etmiştik gerçekten çok güzel girişimler yaptık. Özellikle Offshore da büyük bir külfetin altına girmiştik maddi manevi. Ancak bu iki senenin de sonunda döndüğümüzde kimsenin olmadığını gördük. Yani burada hepimizin bir birlik olması lazım. Biz burada yine öne çıkıyoruz.




TURİZMDE ARTIK SIRA KAHRAMANMARAŞ’A GELMİŞTİR

Turizmde artık Kahramanmaraş’a sıra gelmiştir. Önümüzdeki beş sene, on sene bundan sonra turizmle anılacaktır. Hatta şu sıra Kültür ve Turizm Bakanlığımızda beş ilin birlikte olduğu bir mozaik kentleri var. Bununla ilgili bir düzenleme, bir rota çalışması yapılıyor. Ş.Urfa, Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep. Daha güzel çalışmalarımız olacak.  Bir diğer konu da turizmle ilgili senaryolar. Bir şey bulduğunuzda senaryoyu, hikayeyi yazmak zorundasınız. Bu çok önemli. Baksanız hiçbir şey anlamazsınız gelir geçersiniz yanından ama güzel bir hikaye yazılmışsa oraya o zaman turistik kıymeti oluyor. Biz soruyoruz Kahramanmaraş’ta neresi gezilir, biraz önce bahsetti bir arkadaşımız Kale, Ulucami, Taş medrese, Eshabil Kehf.

 



TURİZMDE KALE DEDİĞİNİZ ZAMAN HİKAYESİNİ ANLATMANIZ LAZIM

Bu böyle anlatılmaz turizmde. Turizmde Kale dediğiniz zaman kale ne zaman yapılmaya başlanmıştır, dolmuştur, ne zaman neler geçirmiştir buraya nasıl gelinmiştir. Ulu camiyi anlatıyorsanız Ulu caminin doğduğundan bugüne kadar olan revizyonlarından, ulu camiden kaleye nasıl hareket edildiğinden bunun hepsini anlatmanız lazım. Bunların hepsini anlatırsanız turizmi anlatmış olursunuz satmış olursunuz. O zaman ilimize herkes gelir.

 



TUR OTOBÜSLERİ İÇİN PARK ALANI OLUŞTURMALIYIZ

Kıbrıs Meydanında yeni yapılan çarşıda, Büyükşehir Belediyelerimiz çok büyük emek harcadı. Buralarda mutlaka araçların konaklayabileceği, bir saat, iki saat, üç saat ne kadar duracaksa, gelecek aracın o çarşıdaki insanları indirip tekrar alışveriş yaptıktan sonra bindirebileceği sürede park yapması lazım.  Bunlara iyi dikkat etmek lazım. Onun için Büyükşehir Belediyelerimiz çok önemli.

 



HERKES TURİZMİN BİR TARAFINDAN TUTMAYA ÇALIŞIYOR, ASLINDA HİÇBİRİMİZ TUTAMIYORUZ

Kahramanmaraş’taki en büyük sıkıntımız turizmle ilgili olarak Belediyemizin birimleri var, Ticaret ve Sanayi Odası’nın birimleri var, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü var, herkes turizmin bir tarafından tutmaya çalışıyor aslında hiçbirimiz tutamıyoruz. Turizm ortada kalıyor. Onun için buna hep birlikte sahip çıkmamız lazım. Bu bir değerimiz bizim. Bizim uçak seferlerini arttırmamız lazım turizme destek verebilmek için. Bugün finans merkezi İstanbul’a taşınmışsa Anadolu yakasındaysa mutlaka sesimizi gür çıkarmalıyız. Sabiha Gökçen’den Kahramanmaraş’a Anadolu Jet seferlerinin başlaması lazım. Bugün Ankara’nın uçağı gece gelip sabah erkenden gidebiliyorsa demek ki Sabiha Gökçen’den de akşam gelip akşam gidebilir. Ama sesimizi gür çıkarmamız lazım, bunu her ortamda dillendirmemiz ve istememiz lazım. İzmir’den buraya mutlaka sefer yapılması lazım. Bunu ama İz Air’le ama Sun Express’le mutlaka gerçekleştirmemiz lazım.

 



KAHRAMANMARAŞ SANAYİSİ GELİŞİYOR

Turizm sektöründe Kahramanmaraş ekonomisi için büyük emekler harcadık. Tüm sektörlere hep bir elden destek vererek Kahramanmaraş ekonomisini canlandırmamız gerekiyor. Kahramanmaraş sanayisinin gelişimini verileri ile günden güne takip ediyoruz. Dün itibariyle açıklanan verilere göre ilk 1000 şirket içerisinde yer alan 24 tesisimiz var. Bu sayı geçen yıl 22 olarak açıklanmıştı. Bu konuda bütün yatırımcılarımıza teşekkür ediyorum. Bu durum ilimizde istihdamın arttığını gösterir. Bu durum aynı zamanda ihracatın arttığını ve Kahramanmaraş ekonomisinin bir adım daha geliştiğini gösterir. Bu başarılar hafife alınamaz. Bu değerlerimize hep birlikte sahip çıkacağız. El ele vererek Kahramanmaraş’ı kalkındıracağız ve daha ileri hedeflere taşıyacağız. Turizm olarak kalkınmış ve sanayi anlamında çok gelişmiş bir kent olabilmek adına daha çok çalışmamız gerekiyor.