Kaçak işçi çalıştıran iş yerine büyük yaptırım uygulanıyor!
Çalışma Ve İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, yabancı uyruklu kaçak işçi çalıştıran iş yerlerine büyük yaptırım uygulandığını belirterek, 'Denetimler ve ihbarlar sonucu iş yerinin kaçak işçi çalıştırdığı tespit edilirse, kişi başı aylık 6 bin 229 TL ceza uyguluyoruz. Ve izinsiz işçi çalıştırdıkları için iş yerinin faydalandığı tüm teşvikler iptal oluyor' dedi.
Kahramanmaraş’ta insanların iş yönünden çaresiz
kaldıklarında son çare olarak tekstil fabrikalarına başvuru yaptıklarını
kaydeden Yüce, Her ay fabrikalardan 2 bine yakın işçi talebi olduğunu ve
kendilerinin kurum olarak bunun 600 tanesini zor karşıladıklarını söyledi.
“Resmi Olarak Çalışan Bin 508 Suriyeli Var”
İşverenlerin normalde 10 işçide 1 yabancı uyruklu işçi çalıştırma hakları olduğunu hatırlatan Yüce konuşmasını şöyle sürdürdü; “Tekstil ve çelik mutfak eşyalarında marka konumundayız. Şehrimizde işsizlik sorunu yok denecek kadar az. Her ay fabrikalardan 2 bine yakın işçi talepleri oluyor. Biz kurum olarak bunun 600 tanesini zor karşılıyoruz. İnsanlarımız çaresiz kalırsa fabrikalara gidiyor. Tekstil sektöründe kimse çalışmak istemiyor. İnsanlar daha rahat daha kolay iş arıyorlar. Sekreter, güvenlik, şoför park ve bahçelerde çalışmayı tercih ediyorlar. Suriyeli kardeşlerimiz istihdamı daraltıyor gibi söyleniyor ama işin aslı böyle değil. Şehrimizde Suriyeli istihdamı işverene ilaç gibi gelmiştir. Bizden izin alıp Suriyeli çalıştıran işçi sayısı şuan için bin 508 kişi. Tabi ki kayıt dışı çalışan bunun kat ve kat üzerinde. Yani izin alıp Suriyeli vatandaşları istihdam yapılabilir. Bu işim zor bir yönü yok. İşverenlerin normalde 10 işçide 1 yabancı uyruklu çalıştırma hakları var. 10 ve üzeri iş yerleri ise yüzde 30’unun yabancı uyruklu kişileri istihdam yapabilirler. Tabi ki izin almak şartıyla istihdam sağlanabilir. Fabrikaların işçi taleplerini karşılamadığımız zaman yüzde 30’lu kontenjanda kalkıyor. Yani biz Türk işçilerinden talep edilen işçiyi karşılayamadığımız zaman yabancılara yönelik yüzde 30 kontenjanda ortadan kaldırılıyor. Ve istediği kadar yabancı işçi çalıştırıyorlar.”
“İşçi İzinleri E-Devlet Üzerinden Yapılıyor”
İş yerlerinde çalışacak yabancı uyruklu kişilerin en az 6 aydır Kahramanmaraş’ta ikamet ediyor olması gerektiğine dikkat çeken Ali Yüce şunları söyledi: “Yabancı uyruklu İşçi için izin alınma yöntemi E- devlet şifresi ile çalışacak kişilerin belgelerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığının yabancılar şubesine internet ortamında gönderiliyor. Yine izin internet ortamında veriliyor. Burada izinsiz yabancı uyruklu çalıştırmanın çok büyük cezai işlemleri var. Aylık 6 bin 229 TL kişi başı cezası var. Ve izinsiz işçi çalıştırdıkları için faydalanılan tüm teşvikler iptal oluyor. Geriye dönük teşviklerde işverenden talep ediliyor. İşverenlerin cezai işleme yakalanmaması için kaçak işçi çalıştırmamaları gerekiyor. Denetimler ve ihbarlar sonucu iş yerinin kaçak işçi çalıştırdığı tespit edilirse büyük yaptırımlar uyguluyoruz. Biz her zaman işverenlerin yardımına hazırız. Tabi ki iş yerlerinde çalışacak yabancı uyruklu kişilerin 6 aydır şehrimizde ikamet ediyor olması gerekiyor. Yani dün Gaziantep’ten gelen kişi burada bir işe giremez. Göç idaresi bu çalışacak vatandaşlara geçici TC kimlik numara veriyor. Bu geçici TC kimlik numaralarıyla işlemlerini yaptırıyorlar.”