Kahramanmaraş Emniyeti Uyardı!
Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü, son günlerde dolandırıcılık suçlarının artması nedeniyle vatandaşları uyardı.
Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklama da; “Dolandırıcılık suçu en genel anlamıyla, bir kişiyi çeşitli hilelerle aldatarak, kendisine ya da başkasına menfaat sağlamak amacıyla yapılan kasıtlı eylemlerdir.
Dolandırıcılık suçu, türlerine göre farklılık göstermektedir. İlimiz genelinde en yaygın olarak karşılaşılan dolandırıcılık yöntemi “İletişim Yoluyla Dolandırıcılık” şeklinde gerçekleştirilen ve telefon yoluyla yapılan dolandırıcılıktır.
Telefon yoluyla dolandırıcılık olaylarında; şüpheliler, gelişen teknolojik imkânları kullanarak, mağdurları telefon ile arayarak kendilerini polis, asker veya savcı olarak tanıtmaktadırlar. Bu kişiler bir takım gerçek dışı vaatler ile kurgu olaylar inşa edip, vatandaşlarımızın iyi niyetleri ve yardımseverlik duygularını istismar ederek dolandırmaktadırlar.
Bu yöntemler dışında, vatandaşlarımızın telefon numaralarına “hediye kazandınız” ya da “çekiliş kazandınız” gibi SMS’ler atarak, vergi veya kargo ücreti adı altında para talep etmektedirler. Ayrıca dolandırıcılar telefonla sizi arayarak sağlık veya hayat sigortanızın yenilenmesi için para yatırmanızı isteyerek de dolandırabilmektedirler.
Telefon yoluyla dolandırıcılık suçunun mağduru olmamak için;
-Polis, Jandarma, Cumhuriyet Savcısı veya herhangi bir kamu personeli, hiçbir şekilde vatandaşlarımızdan elden ziynet eşyası, para teslimi veya havale-EFT yapılmasını katiyen talep etmez. Sizi telefonla arayarak kendisini Polis, Savcı, Asker olarak tanıtıp, bankaya para yatırmanızı veya bir yere para, altın bırakmanızı isteyenlere asla inanmayın.
-Kendisini Banka müşteri temsilcisi olarak tanıtan ve sizden kişisel bilgilerinizi, onay kodunuzu ve hesap bilgilerinizi isteyen dolandırıcılar ile paylaşmayınız, böyle bir durumla karşılaşmanız halinde bankanız ile irtibat kurunuz ve lütfen hemen 112 Acil Çağrı hattını arayın ya da en yakın Emniyet Birimine müracaat edin.
-Bir tanıdığınızın sosyal medya hesabından size gelen “Az Para yatırıp, çok para kazandım, sen de yatır sen de Kazan” gibi söylemler ile yine sosyal medya aracılığı ile tanıştığınız şüpheli kişilere fotoğraflarınızı paylaşmayınız.
-İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde ürünü almadan verilen hesaplara para yatırmayın ve telefonunuza gelen şüpheli linkleri açmayınız.
Toplum farkındalığının artırılması ve vatandaşlarımızın dolandırıcılık olaylarına karşı bilgilendirmek, Dolandırıcılık olaylarını önlemek amacıyla Asayiş Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan Afiş ve Broşürlerin dağıtımına başlanılmıştır.”