"Kahramanmaraş-Göksun yolu bu yıl bitiyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müftülük Meydanı'nda düzenlenen mitinge katılarak, vatandaşlara hitap etti. Bölünmüş yol uzunluğunu, 73 kilometreden 319 kilometreye ulaştırdıklarını kaydeden Erdoğan, "Maliyeti 4,2 milyar lira olan içinde 13 tünel, 3 viyadük, 3 farklı seviyeli kavşak ve 3 köprünün olduğu Kahramanmaraş-Göksun yolunun önemli bir bölümü açıldı, kalan kısmını da inşallah bu yıl tamamlıyoruz" dedi.

Konuşmasına tüm Kahramanmaraşlıları selamlayarak başlayan Erdoğan, Necip Fazıl Kısakürek'in "Övünecek tek şeyim varsa o da Maraşlı olmamdır," ifadelerini, Erdem Bayazıt'ın "Müslüman yürekler bilirim, kızdı mı cehennem kesilir, sevdi mi cennet, eller bilirim haşin, hoyrat, mert, alınlar görmüşüm ki vatanımın coğrafyasıdır." sözlerini aktardı.


Erdoğan, Kahramanmaraşlılara şöyle seslendi: "Maraşlı bir başka şair Abdürrahim Karakoç da hepimizin gençliğinde ezbere bildiği o güzel şiirinde 'Kör dünyanın göbeğine, kuşların göz bebeğine, yola, ağaca, pınara, esen yele, yağan kara, yağmur yüklü bulutlara, bebeklerin avucuna, minarelerin burcuna, kara taşa kör ateşe' yazacağı davasını anlatıyordu. Şairlerin, yazarların, mütefekkirlerin iftihar şehri Maraş seni yürekten selamlıyorum, Maraş." 


Arif Nihat Asya'nın, "Maraş Türkiye'nin kalem kaşıdır, Maraş Türkiye'nin köşe taşıdır, Maraş tarihler inşa ettiren Koca Sinanlar'ın ustabaşıdır." sözlerini aktaran Erdoğan, gelecek yılın Kahramanmaraş'ın kurtuluşunun 100. yıl dönümü olduğunu hatırlattı.


"Bir on iki şubat, bir yıldan büyük, kalmadı çok şükür ne zincir, ne yük, Berit'ten Ilgaz'a bir alageyik seker taştan taşa, selam götürür" okuyan Erdoğan, "Maraş'ın istiklali demek Türkiye'nin istiklali demektir. Maraş'ı kahraman kılan şehitlerimizi, gazilerimizi, koç yiğitleri Müftülük Meydanı'ndan selamlıyorum. Bu vesileyle yine bir seçim arifesinde Kahramanmaraş dağlarında hala aydınlanmamış yönleri olan elim bir kazada hayatını kaybeden değerli kardeşim Muhsin Yazıcıoğlu'nu rahmetle yad ediyorum." dedi.


Maraş'ın tarih boyunca hep yaptığı gibi 31 Mart'ta da mili iradeye sahip çıkacağını vurgulayarak, "Kahramanmaraş, 31 Mart'ta tevazu, samimiyet ve gayretle 'memleket işi gönül işi' diyor muyuz? Kahramanmaraş, 31 Mart'ta gönül belediyeciliğine 'evet' diyor muyuz? Kahramanmaraş, 31 Mart'ta büyükşehirde ve ilçelerimizde Cumhur İttifakı'nı destekliyor muyuz? Kahramanmaraş, 31 Mart'ta bir kez daha milli iradeye sahip çıkıyor muyuz?" diye soran Erdoğan, vatandaşlardan olumlu yanıt almasının ardından, "Rabbim hepinizden razı olsun." karşılığını verdi.


Kahramanmaraş'ı gönülden sevmekle kalmadıklarını ve şehri tarihinin en güzel hizmetleriyle buluşturduklarını belirten Erdoğan, "Bugüne kadar Kahramanmaraş'a ne kadar yatırım yaptık biliyor musunuz? Söyleyim, 30 katrilyon yatırım yaptık. Niye? Kahramanmaraş'a biz aşığız, durmayacağız, yapmaya da devam edeceğiz." dedi.


Kahramanmaraş'a yaptıkları derslik sayıları hakkında bilgi veren Erdoğan, ikinci devlet üniversitesi olan Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesini kurduklarını, yüksek öğrenim öğrencileri için 2 bin 245 kişi kapasiteli yurt binalarını yaptıklarını kaydetti.


Bu yıl içerisinde Afşin'de 500 kişi gelecek birkaç yıl içinde Kahramanmaraş ve Pazarcık'ta toplam bin 900 kişi kapasiteli yüksek öğrenim yurt binalarını da hizmete açacaklarını bildiren Erdoğan, Kahramanmaraş'a,  Elbistan'a, Afşin'e gençlik merkezleri inşa ettiklerini vurguladı.


Kahramanmaraş kamp eğitim merkezi, Dulkadiroğlu gençlik merkezi, Elbistan ve Çağlayancerit'te de spor salonu inşaatlarının sürdüğünü aktaran Erdoğan, Büyükşehir Belediyesinin Elbistan'a içinde millet kıraathanesinin de bulunduğu bir millet bahçesi yaptığını bildirdi.


Elbistanlılara millet bahçesinden memnun olup olmadıklarını soran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kahramanmaraş için de inşallah bir millet bahçemiz var. Toplam 1 milyon metrekarelik bir alana yapılacak millet bahçemizin proje çalışmaları devam ediyor." dedi.


Kahramanmaraş'ta ihtiyaç sahiplerine, şehit yakınlarına ve engellilere toplam 3,2 katrilyon lira tutarında destek olduklarını bildiren Erdoğan, sağlık alanında 400 yataklı Necip Fazıl Şehir Hastanesi ve 300 yataklı Elbistan Devlet Hastanesinin de aralarında olduğu 13'ü hastaneden oluşan 86 adet tesisi şehre kazandırdıklarını anlattı.


Andırın ve Pazarcık devlet hastaneleriyle birlikte 9 sağlık tesisinin yapımı ve 29 sağlık tesisinin de plan, proje ve ihalesinin devam ettiğine değinen Erdoğan, "Kahramanmaraş'a 200 yataklı fizik tedavi, rehabilitasyon ve ruh sinir hastalıkları hastanesi, Afşin'e 150 yataklı devlet hastanesi yapacağız. Afşin devlet hastanemiz ihale sürecinde." ifadesini kullandı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş'ta 3 bin 270 konut projesini hayata geçirdiklerini, imar barışıyla 144 bin 556 vatandaşın sorununu da çözdüklerini vurguladı.


Erdoğan, Kahramanmaraş'ta toplam 58 ata yadigarı eseri restore ederek, ihyasını sağladıklarını belirterek, merkezdeki Şekerli Camisi'nin restorasyonunun ise sürdüğünü aktardı.


Bölünmüş yol uzunluğunu, 73 kilometreden 319 kilometreye ulaştırdıklarını kaydeden Erdoğan, "Maliyeti 4,2 milyar lira olan içinde 13 tünel, 3 viyadük, 3 farklı seviyeli kavşak ve 3 köprünün olduğu Kahramanmaraş-Göksun yolunun önemli bir bölümü açıldı, kalan kısmını da inşallah bu yıl tamamlıyoruz." diye konuştu.


Afşin, Tanır, Kayseri yolunu, Çağlayancerit köprüleri ve bağlantı yollarını, Kahramanmaraş-Türkoğlu-Nurdağı yolundaki 3 geçit ve köprüleri, Kahramanmaraş çevre yolundaki çalışmaları, Kahramanmaraş-Nurdağı yolunu, Pazarcık, Elazığ hududu ayrımı Çağlayancerit yolunu bu yıl tamamlayacaklarını anlatan Erdoğan, Kadirli-Andırın- Göksun yolunu, Göksun-Elbistan yolunu ve Narlı-Pazarcık-Elazığ yolunu ise seneye tamamlayacaklarını bildirdi.


Kahramanmaraş il sınırları içerisindeki demir yollarını sıfırdan yenilediklerine işaret eden Erdoğan, şu bilgileri verdi: "Türkoğlu Lojistik Merkezi'ni şehrimize kazandırdık. Kahramanmaraş'ı hızlı trenle buluşturuyoruz. Nurdağı'ndan geçen Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren hattından Kahramanmaraş'a bağlantı yapıyoruz. Bu hızlı tren hattının etüt proje çalışmaları şu anda devam ediyor. Narlı-Akçagöze arasında yeni tren hattı yaparak, mevcut 27 kilometrelik hattı 16 kilometre kısaltacağız. Hattın altyapı yapım çalışmaları tamamlandı, üstyapı ihale hazırlıkları devam ediyor."


Kahramanmaraş'taki mevcut havalimanının yolcu kapasitesinin, yıllık 400 bin olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yolcu sayısının geçen yıl 334 bine ulaştığını ifade etti.


"YAPACAĞIZ, EDECEĞİZ DEMİYORUM, YAPTIK DİYORUM"

Havalimanını, kentin kapasitesine yakışır hale getirmek için yıllık 2 milyon yolcu kapasiteli yeni bir terminal binasını inşa ettiklerini de hatırlatan Erdoğan, "Bak, -cek, -cak'la konuşmuyorum. Yapacağız, edeceğiz demiyorum, yaptık diyorum. Bu binayı 3 hafta önce hizmetinize sunduk. Havalimanımız, geçici hudut kapısı olarak belirlendiği için buranın uluslararası uçuşlara açılmasının önünde de bir engel yok. Şayet hava yolu şirketleri buraya tarifeli uluslararası uçuş yapmak isterlerse altyapı hazır." dedi.


Erdoğan, yurt dışındaki vatandaşlarla ihracatçıların bu habere çok sevineceklerini vurgulayarak, kente bir teknopark, 10 araştırma geliştirme merkezi ve 3 organize sanayi bölgesi kurduklarını belirtti.


İldeki iş adamları ve girişimcilere de toplam 3 milyar tutarında yatırım teşviki verdiklerini ve desteklerle 36 bin kişilik ilave istihdam oluşturduklarını da kaydeden Erdoğan, 45 binden fazla iş yerine ise 1,6 milyar lira tutarında SGK prim teşviki sağlandığını hatırlattı.


Geçen yıl Kahramanmaraş'ın 1 milyar dolarlık ihracat rakamlarını aşan şehirler arasına girdiğini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti: "Şimdi sizlere bir müjde vermek istiyorum; Maraş'a Islah Organize Sanayi Bölgesi oluşturarak, imar planları öncesi kurulan sanayi tesislerinin altyapı sorunlarını çözüyoruz. Bu kapsamda kurulacak atık su arıtma tesisi ile Aksu Nehri'ni de kirlenmekten kurtarıyoruz. Altın, gümüş imalatçıları ihtisas sanayi sitesini bir an önce tamamlamak istiyoruz. Bir başka müjdem de dokuma yatırımlarının bölgesel teşvik kapsamına alınmasıyla ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız çalışmalarını tamamladı. Yakında bu konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ni yayımlıyoruz. Aynı şekilde Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili kamulaştırma sıkıntılarını da hal yoluna koyuyoruz. Tomsuklu Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin tüzel kişiliğini de yakında kuracağımızın müjdesini buradan sizlere veriyorum."


Alandakilere, "Maraş Expo 2023'e hazırlanıyor değil mi?" diye soran Erdoğan, bu kapsamda tüm kenti adeta bir rekreasyon alanı haline getireceklerini bildirdi.


Kentin 2023 yılında birçok ülkenin katıldığı yaklaşık 750 bin metrekarelik bir alanda yapılacak, uluslararası Expo etkinliğine 6 ay boyunca ev sahipliği yapacağını ifade eden Erdoğan, "Bu Expo ile Maraş'ı dünyanın her yerinden bitki ve çiçeklerin olacağı ve en az 40 ülkenin katılacağı ve 2 milyon ziyaretçinin beklendiği bir kültür festivali ile buluşturuyoruz." diye konuştu.


Kente 5 baraj, 4 gölet inşa ettiklerini hatırlatan Erdoğan, 17 baraj ve 2 yeni gölet daha inşa edeceklerini, böylece içme suyu sorununu çözdüklerini kaydetti.


"BU YIL ÇAĞLAYANCERİT VE GÖKSUN'A DA DOĞAL GAZI VERİYORUZ"

Afşin ve  30 mahallenin içme suyu ihtiyacını karşılamak için 74 kilometre uzunluğunda isale hattı inşa ettiklerini, inşa edilen sulama tesisleriyle kentteki 146 bin dekardan fazla tarım arazisinin de sulamaya açıldığını anlatan Erdoğan, şu bilgileri verdi: "Bölgenin dört gözle beklediği kılavuzlu sulamasının birinci kısmını tamamladık. Şimdi bu projenin en önemli kısımlarından olan ana kanal inşaatını ve 180 bin dekar araziyi sulayacak ikinci kısım şebekesini de yapıyoruz. Kahramanmaraşlı çiftçilerimize son 17 yılda 1,5 milyar lira tutarında tarımsal destek verdik. Bu yıl Çağlayancerit ve Göksun'a da doğal gazı veriyoruz."


Cumhurbaşkanı Erdoğan, alandakilere, "Kahramanmaraş 31 Mart'ta bir kez daha hizmet siyasetini tercih ediyor muyuz? Memleket işi gönül işi diyen kadrolarla yola devam ediyor muyuz? Tercihinizi bir kez daha istikrar ve güvenden yana kullanıyor muyuz?" diye sordu.


"TÜRKİYE İNSANİ YARDIM YAPAN ÜLKELER ARASINDA İLK SIRALARDA"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin sadece kendi insanına hizmet etmekle, kendi şehirlerini kalkındırmakla kalmayan bir ülke olduğuna işaret ederek şunları söyledi: "Biz, elimizdeki imkanları, tüm kardeşlerimizle özellikle de mazlumlar ve mağdurlarla paylaşan, bundan şeref duyan bir milletiz. Bugün Türkiye, dünyada en çok insani yardım yapan ülkeler arasında ilk sıralarda geliyor. Hatta milli gelire göre birinci sırada yer alıyoruz. Ülkemizdeki sığınmacılar için bugüne kadar kullandığımız kaynak, Birleşmiş Milletler standartlarına göre 37, 5 milyar dolardır. Avrupa Birliği üyesi 28 ülkedeki toplam mülteci sayısı 2 milyon. Türkiye'de ise Irak, Suriye 4 milyon."


Erdoğan, Avrupa halklarının, Türkiye'nin ve Türk milletinin fedakarlığı sayesinde ülkelerinde huzur ve güven içinde yaşadığını belirterek, "Ama biz bu fedakarlığı ilanihaye yapacak değiliz." ifadesini kullandı.


Türkiye'deki Suriyelilerin evlerini ve vatanlarını özlediklerinin, bir an önce ülkelerine dönmek istediklerinin altını çizen Erdoğan, çözümün Türkiye olduğunu vurguladı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Suriye topraklarından kaçan insanların geri döndükleri yegane yerlerin, Türkiye'nin güvenli hale getirdiği bölgeler olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Afrin'dir, Cerablus'tur, İdlib'dir. Şu ana kadar 311 bin Suriyeli kardeşimiz bu bölgelere geri döndü. Biz diyoruz ki gelin, İdlib bölgesini tamamen güvenli hale getirelim. Bunun için Rusya ve İran ile görüşmeler yapıyoruz, ciddi mesafe de katettik. Biz diyoruz ki gelin, Münbiç'i Türkiye'nin güvencesinde asli sahiplerine teslim edelim.


En az yarım milyon Suriyeli, bu bölgeye geri dönmek için Türkiye'nin bölgeyi güvenli hale getirmesini bekliyor. Aynı şekilde Fırat'ın doğusunu güvenli hale getirdiğimizde milyonlarca Suriyeli evlerine geri dönecek."


"DEAŞ İLE PKK/YPG'NİN HİÇBİR FARKI YOK"

Avrupa ve Amerika başta olmak üzere tüm dünyaya seslendiğini ifade eden Erdoğan, "Gelin, Türkiye'nin bu çabasına destek olun. Ülkemiz tarafında oluşturulacak güvenli bölgelere geri dönecek Suriyelilere insani bir hayat sürmek imkanı sağladığımızda, bu kişiler ne Avrupa'ya ne de başka bir yere gitme arayışına girer. Bölgedeki terör örgütü bu insanlara asla güven vermiyor. Suriye halkı açısından DEAŞ ile PKK/YPG'nin hiçbir farkı yoktur." diye konuştu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, sadece Suriyelilerin geri dönüşü için değil Türkiye'nin sınırlarının ve vatandaşların can güvenliği bakımından da bu meselenin çok önemli olduğuna dikkati çekti.


"KENDİ İMKANLARIMIZLA GERÇEKLEŞTİRMEKTE KARARLIYIZ"

"Terör örgütleri, Suriye sınırımızın öte tarafından ülkemize füzeyle, havanla, silahla saldırmaya başladıklarında biz yanımızda kimseyi bulamadık." diyen Erdoğan, şunları kaydetti: "Güya müttefikimiz olan devletler bırakın bize destek olmayı, onlar da ülkemizde bulunan hava savunma sistemlerini söküp götürdüler. Türkiye olarak bir an önce bu bölgeleri kontrol altına alıp güvenli hale getirerek, Suriyelilerin evlerine dönüşlerini süratlendirmek istiyoruz. Temennimiz bunu müttefiklerimizle iş birliği içinde yapalım ama bize böyle bir kolaylık sağlanmazsa her hal ve şart altında bunu kendi imkanlarımızla gerçekleştirmekte kararlıyız."

Erdoğan, alanda kendisini dinleyenlere "Rabiamızı biliyoruz değil mi? Öyle bir tekrar edelim ki sesinizi Suriye'deki terör örgütlerinin arkasında duranlar bile duysun." şeklinde seslenerek, tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet mesajı verdi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerel seçimlerde Cumhur İttifakı için destek sözü istedi.

Miting alanında, üzerinde "Aşk ile çalışan yorulur mu, AK gönüllere sevda sorulur mu", "Yürü Reis yürü yolun Hak yoludur, bu şehir sen yürüdükçe arkandan koşacak kahramanlarla doludur", "Sayın Cumhurbaşkanımız edeler diyarı kahraman şehrimize hoş geldiniz" ve "Haykır hakikati inlesin dağ ile taş, seni yalnız bırakmaz her ferdi kahraman Maraş" ifadelerinin yer aldığı pankartlar dikkati çekti.


Alanda ayrıca üzerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin fotoğraflarının bulunduğu pankart da yer aldı.

Erdoğan, konuşması öncesinde ve sonrasında AK Parti'nin seçim şarkılarından olan "Nereden nereye"ye eşlik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mitinglerde kullandığı tırın içerisinde yer alan haritada, Kahramanmaraş'ın üzerini raptiye ile işaretledi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşması sonrasında belediye başkan adaylarıyla birlikte vatandaşları selamladı.

Mitinge Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile milletvekilleri katıldı.














FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN