Kahramanmaraş'ta Kadınlar erkeklere göre uzun yaşıyor
Yeşili ile Karadeniz Mavisi ile Akdeniz'i aratmayan Kahramanmaraş'ta kadınların erkeklere göre yaşama süreleri 5 yıl daha fazla. Erkekler 76 yaşına kadar yaşamlarını sürdürürken kadınlar 81 yaşına kadar yaşamlarını sürdürebiliyor.
Bir çok medeniyete beşiklik etmiş, kurtuluş savaşının
fitilinin ateşleyicisi, ekonomisi, sanayisi, üretken nüfusu ile adından sıkça
Kahramanmaraş, yeni bir araştırmanın merkezi haline geldi. Türkiye istatistik
Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan yaş analizine göre Kahramanmaraş’ta kadınlar
erkeklere göre daha uzun yaşıyor. Erkeklerin kadınlara göre daha az
yaşamalarının sebeplerinin en belirgini ise stres. Erkekler, iş hayatı boyunca
daha çok setrese maruz kalırken, kadınlar stresten kendilerini koruyabiliyor.
Uzamların yaptığı açıklama ise şöyle: “Kadınlar erkeklerden daha uzun ömürlü oluyor. Bu farkın hormonal, ruhsal, sosyal farklı pek çok nedeni var. İşte onların en önemlileri.
Her şeyden önce kadınlar sağlıklarına erkeklerden daha düşkünler. Sağlık sorunlarını daha erken gündeme getiriyor ve bir an evvel çözmenin çarelerini arıyorlar. Çözüm önerilerini, ilaçları, diyetleri uygulama konusunda da daha dikkatliler. Ayrıca kadın biyolojisinin erkekten daha güçlü bir yapısı var. Biyolojik olarak erkeklerden daha zayıf oldukları zannedilir ama bu yanlış bir inanış ve eski bir efsane!
Fizyolojik açıdan güçsüz, kasları daha az, kemikleri daha ince olabilirler ama bunlar biyolojik zayıflığın ölçütleri değil. Kadın bedeni biyolojik olarak erkeğinkinden daha dirençli. Düzenli periyodik hormonal döngüler ve doğumların da kadın vücudunu olumlu yönde etkilediğini düşünenlerden biriyim.
Kadınlar sağlıklarını koruma, kazalara karşı tedbirli olma konusunda da erkeklere göre daha şanslı ve dikkatli. Daha az trafik kazası yapıyorlar. İş kazalarından da daha uzaklar. Kavga, dövüş ve benzeri fiziksel travmalar kadınlarda nadir rastlanan durumlar ki bunlar da ‘sağlığı koruyup ömrü uzatan’ iyi ve güzel şeyler.
Kadınların sigara, alkol ve zararlı maddelerin kullanımı konusunda da avantajları var. Gerçi son yıllarda özellikle şehirli kadınlarda sigara ve alkol kullanımı artış gösteriyor ama genelde bu yanlışları kadınların erkeklerden daha az yaptıklarını söyleyebiliriz.
Sağlığı ya da yaşamı tehdit edici tehlikelerden koruyan tedbirleri almak konusunda da kadınlar erkeklerden daha dikkatliler.” (ZEKİ DEMİR)