Kahramanmaraş'ta Kur'an Ezan ve Sala ziyafeti
Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. Yıl dönümü dolasıyla, İl Müftülüğünce bir ilke imza atıldı. 'Milli mücadelede din adamlarının rolü, Kur'an-ı Kerim, Ezan Ve Sala' ziyafeti temalı Kurtuluş özel programı büyük bir ilgi görerek gerçekleştirildi.
15 Temmuzda yaşanan üzücü darbe girişiminde Ezan ve
salalarla din görevlilerinin üstlendiği misyon bu kez Mehmet Akif Ersoy Kültür
merkezin canlandırıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan
programı Ulu Camii İmam hatibi Fatih Çetinkurt sundu.
Kur’an-ı Kerimi güzel okuma Türkiye birincisiİstanbul Kadıköy Sahrayicedid Camii İmam Hatibi Habip Deveci okuduğu açılış Kur’an tilaveti dinleyenleri mest etti.
Kahramanmaraş İl Müftüsü Celal Süzgeç’te açılış konuşmasına hamd ederek ve kendisi gibi salondaki misafirlere Salatü selam getirerek başladı, davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür etti. Müftü Süzgeç konuşmasında; “İnsanların şahsiyetleri kimlikleri olduğu gibi şehirlerin de kendine ait kimlikleri ve şahsiyetleri vardır. Ve bu şahsiyetler sebebiyle tarihte kalıcı iz bırakırlar, izlerini devam ettirirler. İşte Kahramanmaraş’ımız tarihte iz bırakan şahsiyetli bir şehirdir. Tabi bu kimliği ve şahsiyeti inşa ederken bunun önderleri vardır. İşte bunlara biz din gönüllüleri ve din görevlileri diyoruz. Kahraman şehre, Kahramanmaraş’a Kahraman ismini veren o halkımızın önünde olanO din adamlarını tanıtalım istedik. Sütçü İmam kimdir? Rıdvan Hoca Kimdir? Vezir Hoca kimdir bunu gençlerimiz tanısın. Sadece tanımakla kalmasın. Bir Arap şairinin dediği gibi “Eğer siz eskiyi yeniyle güncellemezseniz eskinin yâd edilmesinin size hiç bir faydası yoktur. Öyleyse yeni Sütçü İmamlar, Rıdvan Hocalar, Ali Sezai Efendiler yetiştirmeliyiz. Eğer yetiştirmez isek, sadece eskinin yâdıyla kalır isek, o zaman eskinin bize hiçbir faydası olmaz. Zira Kur’an da, “Onlar bir topluluktu geldiler görevlerini yaptılar gittiler. Ve sizde bir ümmet bir topluluksunuz. Onların yaptıkları kendine, sizin yaptıklarınız da kendinizedir.” Öyleyse gelin hep beraber bu akşam şu sözü verelim yeni Sütçü İmamları yetiştirelim. Hele hele annelerimiz Senem Ayşeleri yetiştirsin.” Şeklînde konuştu.
Daha Sonra Sütçü İmam Üniversitesinden Tarihçi-Yazar Şevki Karabekiroğlu Milli mücadelede din adamlarının rolünü güzel anlatımla açıklık getirdi. Tarihçi Karabekiroğlu, konuşmasında; “ Şimdi kalkıp bize sizin o topraklarda ne işiniz var diyorlar. Biz gittiğimiz yere İslam’ın mührünü çaktık ve o topraklara cami, külliye, han, hamam yaptık, yol yaptık, köprü yaptık. İnşa edip hayata açtık. Fetih zaten açmak demektir. Bunları anlamadan konuşuyorlar. Özellikle Maraş harbinde hocaları, şeyhleri, din âlimlerini çıkarın geriye elimizde bir şey kalmaz. İngilizlerin geldiği ilk zamanlarda onlara ilk tavrı gösteren din âlimi Ali Sezai Efendi ile Evliya Efendi idi. Yani milli mücadelede o günün din adamları şehrin kurtuluşunda büyük rol almışlardır. İşte o gün bu gün din adamlarımız en zor şartlarda hep en önde olmuşlar, bir Şehrin bir Ülkenin kurtuluşunda başı çekmişlerdir. Bu gün burada bu kıymetli ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyoruz.” Dedi.
Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. Yılı münasebetiyle yapılan programın en özel anı isebir grup din görevlisinin en güzel şekilde icra ettiği “Ezan Ve Sala” ziyafeti oldu. 15 Temmuz akşamı tüm Ülkede minarelerden okunan ezan ve salalar bu kez de Kültür merkezinde yankılandı, salonda duygu dolu anlar yaşandı. Aralarında Ulu cami ve Abdülhamit Han cami görevlilerinin de bulunduğu ekip güzel okuyuşlarıyla misafirlerden takdir gördüler, bol alkış aldılar.
Dursun Şahin’in okuduğu Çanakkale Şehitleri kasidesi gönüllere dokundu, aynı güzellikle ezan okuma birincisi Hafız Habib İspirli de ona sala eşliğinde programa renk kattılar.
Programın kapanış Kur’an-ı Kerim tilaveti ise 2016 Kur’an-ı Güzel okluma Türkiye ikincisi Bekir Büyükkurt tarafından okundu. Hafız Bekir Büyükkurt tilavetiyle dinleyenleri mest etti, salonda duygulu anlarla muhteşem bir geceye imzasını atmış oldu.
Program, Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Genç’in yaptığı güzel hatim duasıyla son buldu.
Programa; Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, Adalet Komisyonu Başkanı Timuçin Dedeoğlu, Gazi Antep İl Müftüsü Ahmet Çelik, Türkiye Diyanet Vakfı Yurtlar ve Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesi Müdürü Yıldırım Alkış, İl Müftü Yardımcıları, İlçe Müftüleri, Şube Müdürleri, İşadamları, Sivil Toplum temsilcileri, din gönüllüleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.