Kahramanmaraş'ta sanayicinin iletişim sorunu var!
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nesih Tanrıverdi, Üniversite, sanayi işbirliği programı çerçevesinde görmüş olduğu sorunlar hakkında açıklamalarda bulundu. Tanrıverdi, 'Üniversite, sanayi işbirliği için sanayicimizin iletişim sorunu var. Kötü örneklerden yola çıkarak, üniversite hocalarına yönelik ön yargı ve güvensizlik oluşmuş durumda. Üniversite'nin de sanayi ye karşı bir ön yargı ve güvensizliği var' dedi.
Şehir ve ülke ekonomisinin gelişmesi için katma değeri
yüksek ürünlerin üretilmesi gerektiğini ve bunun için ortak akıl ile hareket
edilmesi gerektiğini belirten Tanrıverdi, sanayicinin iş birliği programları
için kaynak aktarması gerektiğini söyledi.
“Gelişim İçin Ortak Akıl Oluşturmalıyız”
1 Sanayicinin 20 yılda tek başına yapacağı çalışmayı, ortak akıl ile 2 yılda yapmasının mümkün olduğuna dikkat çeken Tanrıverdi konuşmasını şöyle sürdürdü: “Programlarımızı Kamu, Sanayi, Üniversite birlikteliğinde yürütüyoruz. Bu çalışmalarda zaman zaman eksiklikler olabiliyor. Genel problemleri şu şekilde sıralayabiliriz, iletişim eksikliğimiz var. Sanayici Üniversiteye ihtiyaç duyduğunda nereyle iletişim kuracağını bilmiyor. İşte bizim çalışmalarımız bunlara yönelik. Bizim orada KÜSİ temsilcimizDoç. Dr. Mustafa Sekkeli hocamız var.Gittiği yerde kartını bırakıyor, Probleminiz olduğunda kendisinin aranmasını istiyor.Kötü örneklerden yola çıkarak, hocalara yönelik ön yargı ve güvensizlik oluşmuş durumda. Üniversite’nin de sanayi ye karşı bir ön yargı ve güvensizlik var. Yapacağımız çalışmalar ile bu güvensizliği ortadan kaldırmak istiyoruz. Tarafların beklentileri de önemli notayı temsil ediyor. Örneğin hocaların beklentileri farklıdır, Sanayicinin beklentileri çok daha farklı olabiliyor. Bu 2 beklentiyi bir araya getirmek lazım. İşbirliği kültürü oluşturulduğu takdirde, bunun kendiliğinden giderileceğini düşünüyoruz. Sanayiden kaynaklanan sorunlara baktığımızda, sanayici bu tür iş birliğine kaynak aktarmak istemiyor. Biz buna finans sıkıntısı diyoruz. Bu sorunu da devletimiz çözmüş durumda fakat yeteri kadar sahaya iletilememiş olması nedeniyle küçük esnaf bundan habersiz. Yani habersiz olduğunda problemleriyle uğraşmaya devam ediyor. Burada biz devreye giriyoruz, her iki tarafı da bilgilendiriyoruz. Böylelikle finansman sıkıntısı da devlet desteğiyle çözmüş oluyoruz. Ama bu finansman sıkıntısının olmuş olması da bir problem.”
“Ücret Vermeden İş Yaptırma Alışkanlığımız Var”
Sanayicilerin yeniliğe kapalı olduğunu ve yapmış olduğu bir ürünü sürekli tekrar ettiklerine dikkat çeken Nesih Tanrıverdi şunları söyledi: “ Düşük ücretli yada ücret vermeden iş yaptırma alışkanlığımız var. Sadece şehrimize özgü değil bütün sanayide yeniliğe de kapalı olma durumumuz var.Yeni ürünler yapmak yerine, yapmış olduğumuz ürünleri tekrar tekrar üretiyoruz. Dünya hızla değişiyor yenileniyor. Kursun geçirmez kumaşlar üretmek için bilgiyi çok yoğun kullanmamız lazım. Burada büyük fabrikalar var üniversiteyle iş birliğinde çalışmaları gerekiyor. Yalnız başınıza yaparsanız 20 yılda geleceğiniz yere, ortak akıl ile 2 yılda bu başarıya ulaşabilirsiniz. Bizim hızla teknolojiye ayak uydurmamız gerekiyor. İş yeri sorunlarla yaşamaya alışmış, yardıma kapalı bir halde çalışıyor. Buna işletme körlüğü deniyor. ARGE yatırımlarına karşı bir bilgi eksikliği var. Bunu da aşmak için çalışmalarımız var. Şuanda ilimize ait KİPAŞ Holding’de ARGE merkezimiz var, bu güzel bir örnek. 10 yıl içerisinde 15’e yakın ARGE ve tasarım merkezlerinin faaliyette olacağını düşünüyoruz. Şehrimiz çok farklı bir noktada olacağını düşünüyoruz. Üniversiteden kaynaklanan sorunlara baktığımızda tabi ki kültür ile alakalı genel olarak öğretim görevlilerinin sanayi problemlerine kaşı bir ilgisizliği var. Tabi bunu hepsi için söyleyemez bizim çalıştığımız deneyimli hocalarımız var. Yasal ve bürokratik engeller var, bunuda bakanlığımız yavaş yavaş kaldırıyor. Üniversite, sanayi iş birliğini destekleyecek mekanizmaların biraz daha aktif olması lazım.”
“Yaz Okullarının Kapatılması Gerekiyor”
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesindeki hocaların üzerindeki iş yükünün fazla olduğuna ve yaz okullarının kapatılması gerektiğini savunan Tanrıverdi: “KÜSİ başlangıç olarak güzel bir sistem,ancak bunun geliştirilmesi lazım. Şuanda görev verdiğimiz hocalarımız ücretsiz çalışıyorlar. Üniversite hoclarının üzerinde iş yükü yüksek. Bütün enerjilerini okulda harcamak zorunda kalıyor, yani sanayiyle ilgili bir çalışma yapamıyorlar.Örneğin ben yaz okullarının tamamen kapatılası gerektiğini düşünüyorum. Sanayide yapılan çalışmaların akademik kariyere bir etkisi yoktu. Bakanlığımızın üretim reform paketiyle beraber çözdüğü problemler arasında yer alıyor. Bunun biraz daha geliştirilmesi gerekiyor. Sanayicimizden problem üretmelerini istiyoruz. Devletimiz çok büyük destekler veriyor, sanayicilerin bu desteklerden faydalanması gerekiyor. Sütçü İmam Üniversitemiz,üniversite, sanayi işbirliğine çok büyük önem veriyor. KÜSİ il temsilcisi Doç.Dr. Mustafa Sekkeli hocamızla beraber yönetime taşıdığımız tüm problemlere çok sıcak yaklaşıyorlar. Onlara teşekkür ediyoruz. Sanayicimiz daha katma değeri yüksek ürünlerin ürütmesini istiyoruz. Marka oluşturacak fikirlere açık olmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.