Kahramanmaraş'ta TAMP-Kahramanmaraş Çalışma Grupları Toplantısı yapıldı
Vali Ömer Faruk Coşkun başkanlığında, AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu, Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, TAMP Koordinasyon Kurulu Üyeleri ve yerel düzeyde ana çözüm ortağı olan hizmet grubu yöneticilerinin katıldığı Türkiye Afet Müdahale Planı Kahramanmaraş Çalışma Grubu Yılsonu Değerlendirme ilk gün Toplantısı, AFAD Toplantı Salonu'nda düzenlendi.
Kahramanmaraş İl Afet ve Acil Durum Müdürü Aslan Mehmet
Çoşkun’un Türkiye Afet Planı genel durumu, Kahramanmaraş’ın afetselliği ve
önceki dönem toplantılarının sonuçlarıyla ilgili sunumu ile başlayan toplantı,
AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu ve Vali Ömer Faruk Coşkun’un açılış
konuşmaları ile devam etti.
AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu yaptığı konuşmada; “Ülkemiz jeolojik, jeofizik ve jeopolitik konumu sebebiyle başta deprem olmak üzere ciddi afetler ve tehditlerle karşı karşıyadır. Bu açıdan öncellikle afetlere ve acil durumlara karşı ülke ve şehirler olarak mutlaka hazırlıklı olmalıyız. Afetlere müdahaleler kadar afetler öncesi yapılacak olan risk belirleme çalışmaları, risklerin azaltılması, afetlere hazırlık, afetler esnasında ve sonrasında iyileştirme faaliyetleri mutlaka önem arz etmektedir. Bu açıdan Kahramanmaraş İlimize, Sayın Valimize verdikleri önem ve büyük destekten dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Vali Coşkun ise yaptığı konuşmada; “İlimiz hem jeolojik hem de topoğrafik özellikleri nedeniyle afetselliği oldukça yüksek bir seviyededir.
Bu afet tehlikelerinin başında deprem tehlikesi gelmektedir. Bilimsel olarak deprem tehlikesini önleyemeyeceğimiz gibi zamanının ve yerinin de bilinmesi mümkün değildir. Bu nedenle, deprem riskine karşı tüm vatandaşlarımız ve kurumlarımız ile hazırlıklı olmak zorundayız.
Bu çerçevede, AFAD Başkanlığımızdan üst düzey temsilcilerin katılımı ile 20-21 Temmuz 2020 ve 11-12 Ağustos 2020 tarihlerinde, toplam 14 çalışma grubumuzun planları değerlendirilmiş ve planların iyileştirilmesine yönelik sonuçlar çıkarılarak, bu sonuçlar çalışma gruplarımızla paylaşılmıştır. Yapılan bu değerlendirme toplantıları ilimizde yaşanabilecek afet tehlikelerine karşı müdahalede ne kadar etkin bir şekilde hazırlandığımızı görmemizi sağlamıştır.
Türkiye Afet Müdahale Planı değerlendirme toplantılarımızın bu son aşamasında ise geriye kalan 12 çalışma grubumuzun operasyon planları 2 günlük program ile ayrıntılı bir şekilde gözden geçirilerek, planlarda gerekli iyileştirmeler sağlanacaktır. Yapılan bu çalışmanın İlimize, tüm vatandaşlarımıza ve kurumlarımıza katkı sağlamasını ve hayırlara vesile olmasını temenni ederim. Katkılarından dolayı AFAD Başkan Yardımcımıza, Vali Yardımcımıza ve kurum müdürlerimizin tamamına şükranlarımı sunuyorum. Rabbim Ülkemizi ve Milletimizi her türlü afetten korusun” dedi.
Türkiye Afet Müdahale Planı Kahramanmaraş Çalışma Grubu Yılsonu Değerlendirme Toplantısının ilk günü; Tahliye, Yerleştirme ve Planlama Çalışma Grubu, Nakliye Çalışma Grubu, Psikososyal Destek Çalışma Grubu, Zarar Tespit Çalışma Grubu ve Lojistik Destek Çalışma Grublarının sunumları ve bilgilendirmeleri ile sona erdi.