Kahramanmaraş'ta yanan ormanlar küllerinden doğuyor
Kahramanmaraş'ta 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftası etkinlikleri kapsamında "Yanan Ormanlar Küllerinden Doğuyor" sloganıyla Dulkadiroğlu İlçesine bağlı Çınarlı Mahallesinde yüzlerce fidan toprakla buluştu.
Fidan dikim programına katılan Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, ormanlık alanların önemine değinerek, “Ülkemizde ve Dünyada devam eden pandemi sürecine 2 konu ön plana çıktı. 1.ncisi iklim değişikliği ve küresel ısınma, 2.ncisi ise tarım konusu ön planda. Ülkemizde ve Dünyada iklim değişikliği yağış rejimlerini değiştiriyor. Orman demek yağış demektir. Bu nedenle Ormancılık faaliyetlerimizi daha da artırmamız, gelecek nesillerimiz için çok önemli, Ormanlarımız koruyalım, geleceğimizi koruyalım. 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftası kutlu olsun” dedi.
Programda konuşan Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun ise, “21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası 1971 yılında Birleşmiş Milletler Gıda Ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından dünya ülkeleri için 21 Mart Gününü ‘Dünya Ormancılık Günü’ olarak ilan etti. Ülkemizde ise, ilk defa 1975 yılında “21 Mart Dünya Ormancılık Günü” 21-26 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası olarak kutlanmaktadır. Bugün burada bizlerde “21 Mart Dünya Ormancılık Günü Ve Orman Haftasını fidan dikerek kutlamak için buradayız. Bulunduğumuz bu alanda Dulkadiroğlu İlçesi Çınarlı Mahallesi Mevkiinde 1.000 adet Fıstıkçamı, Servi, Sedir ve Karaçam fidanlarını toprakla buluşturacağız. İlimiz Kahramanmaraş’ın Orman varlığı Yüzölçümüne göre Türkiye ortalamasının üzerinde olup yüzde 36 seviyelerindedir. İlimiz Kahramanmaraş’ta 2003-2020 yılları arasında 1.256.071 dekar arazide çalışma yapılarak 152.716.259 adet fidan toprakla buluşturulmuştur ”diye konuştu.
Orman varlığının 22.9 milyona ulaştığını belirten Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, şunları kaydetti: “Dünyada olduğu gibi toplumumuzda da özellikle son yıllarda artan bir çevre hassasiyeti ve bilinci görülmektedir. Bu durum geleceğimiz için umut vericidir. Türkiye ağaçlandırma konusundaki çalışmalar ile yalnızca ülkemiz için değil, dünyanın geleceği içinde umut olmakta ve tüm insanlığın ortak mirası sayılan orman konusunda dünya çapında gelişmeler ve başarılar kaydetmektedir. Ülkemizde yapılan ormancılık faaliyetleri ile orman varlığı her sene düzenli artırılmaktadır. 1999 yılında 20.8 milyon hektar olan orman varlığımız, günümüzde 22.9 milyon hektara ulaşmıştır. Orman Genel Müdürlüğü olarak Ağaçlandırma çalışmalarına büyük önem vermekteyiz, bu çalışmalarımızda bizlerden desteklerini esirgemeyen başta Sayın valimize olmak üzere, diğer kurumlarımıza teşekkür ederim. ‘Kıyamet koparken dahi elinizde bir fidan olsa dikiniz’ diyen bir kültürden aldığımız ilhamla daha yeşil bir Türkiye için fidanları toprakla buluşturuyoruz.”
Program yapılan konuşmalarının ardından bin adet Fıstıkçamı, Karaçam ve selvi fidanı dikimi ile sona erdi.