"Kaleye bir top"

Milli Mücadele'nin fitilini ateşleyen her köşesi tarih saklı Kahramanmaraş, deyimleriyle saklı gerçek hayat hikayelerini yansıtıyor. 'Kaleye bir top' ile kent halkının karakteristlik özelliğinden ipucu verilirken, mizahsen bir izle gerçekler irdelenmekten yoksun kalıyor.

Milli Mücadele şuuru tüm dünyaya örnek olan bir çok kahramanı ile nam salan Kahramanmaraş, memleketi uğruna canını siper eden ve yine kente hizmet yolunda Şehit düşen Sütçü İmam’a olan vefa borcudur “Kaleye bir top.” Sadece eski insanların bildiği yeni neslin yetişemediği deyimler, aslında tüm Kahramanmaraş’ın özeti. Bilinmeyenlerle saklı, açığa çıkarılmayı bekleyen ecdadın onurlu ve şerefli yaşam hikayelerini gençlere ilham kaynağı olabilmesi için araştırdık.


‘SÜTÇÜ İMAM ŞEHİT DÜŞTÜ’

Sadece başarılan bir işin anlatılmadığı Kaleye bir top hikayesinin ayrıntılarını gazetemize anlatan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Cevdet Kabakcı hikayeyi şu şekilde özetledi: “Eski tarihlerde Kahramanmaraş Kalesi’nden bazı etkinlikler top atışları ile duyurulurdu. Kalede de her zaman bir top bulunur Ramazan’ın başlaması, iftar, sahur ve kurtuluş günleri bu top atışları ile halka duyurulurdu. Sütçü İmam Maraş Harbi’nden sonra Kahramanmaraş belediyesince görevlendirilir ve bu görevlerinden bir tanesi de Kaleden topu ateşlemekti. O zamanlarda kaledeki top çok basit kaidesi olmayan bir toptu. Bu topun üzerinde bir fitili var ve o fitil ateşlenerek top ateşlenirdi. Sultan Abdülmecid Efendi halife seçilince kaleden top atışı başlıyor ve halifenin seçilmesi ile ilgili 101 tane top atılacak ve bu atılan top 20’yi aşılınca kundak ısınıyor top patlamıyor. Top patlamayınca da Sütçü İmam bakmaya gittiğinde top patlıyor kendisi de patlayan top ile birlikte kaleden aşağı düşüyor. Bu esnada hastaneye götürülüyor ve Alman Hastanesi’nde Şehit düşüyor.

 

‘MARAŞEL GELMİŞ TOP İSTEMİŞİZ’

Yaşanan bu olayın ardından Kahramanmaraş’ta düzenli bir top bulunmuyor ve o zamanlar da genel Kurmay Başkanı olan Mareşal Fevzi Çakmak kentimize geliyor. Maraşlılarda Fevzi Çakmak’ı çok severler ve hem Çanakkale zaferinde hem de kurtuluş savaşının kahramanı olmasından dolayı. Mareşal Fevzi Çakmağın kentte bulunduğu incelemelerin ardın halka bir isteğiniz var mı? Diye soruyor.  Halkımızda “Efendim kalemize iyi bir top gönderirseniz” diyorlar. Fevzi Çakmak’ta “İstediğiniz buysa hiçbir şey değil” diyor. Olayın ardından da Fevzi Çakmak kentimize bir Ramazan topu gönderiyor. Bu top uzun süre Kahramanmaraş Kalesi’nden atılarak, Ramazanları, iftarları, sahurları bayramları bildirdi. Tahminimce bu top 1967 yılında değiştirildi ve onun yerine şimdi ki kalede ki top geldi. Mareşal Fevzi Çakmak’ın gönderdiği top ise Kültür Park’ın içerisinde panorama Müzesi’nde duran top. Maraş’ta bu bir deyim haline gelmiştir ve bir insan olmaz bir işi oldurduğu zaman ‘Kaleye bir top’ derler bu işi yaptım manasında bir deyim haline geldi. Hatta bazen de biz devletten bir şey istemeyiz bir Mareşal gelmiş ve top istemişiz diye de serzenişte bulunuruz.”