Karakoç'un Diriliş Düşüncesi Kahramanmaraş'ta Konuşuldu
Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve iki gün boyunca devam eden Sezai Karakoç Kolokyumu 'Estetik ve Sezai Karakoç' ile 'Sezai Karakoç: Görsel ve İşitsel Sanatlar' konulu söyleşi etkinlikleriyle noktalandı. Düzenlenen söyleşilerin çok değerli olduğunu belirten katılımcılar, Büyükşehir Belediyesi'ne ve konuşmacılara teşekkür etti.
Türk edebiyatının önemli isimlerinden Sezai Karakoç’u anmak ve anlatmak için Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Sezai Karakoç Kolokyumu kapsamında ‘Estetik ve Sezai Karakoç’ konulu söyleşi etkinliği gerçekleştirildi. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşide Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Rüstem Keleş, Akademisyen – Yazar Habip Can Türker ve Doç. Dr. Muhammed Hüküm, Sezai Karakoç’un sanat felsefesine, estetiğe ve tasavvufa bakış açısını masaya yatırdı. Karakoç’u anlamak açısından düzenlenen söyleşilerin çok değerli olduğunu belirten katılımcılar, Büyükşehir Belediyesi’ne ve konuşmacılara teşekkür etti.
“Karakoç’un Eserlerinin Alt Metninde Tasavvuf Vardır”
Etkinlikte konuşan Habip Can Türker, “Sezai Karakoç, çağımızda metafizik ve soyut kavramlarının ters düz edildiğini savunur. Bu iki kavram batı elinde ihanete uğramıştır. Ona göre soyutlama sanatın bir yandan biçime bir yandan da kalıcılığı bütünüyle aramaya yönelim ilkesidir. Enlemesine arındırma ve yaşayacak biçime bağlama işlemidir. Boylamasına da derinlemesine çürüyecek olanı aşındırıp dayanıklı olanı ortaya koyma denemesi, hilkatin sırlarını okuma ve onları yeni bir alfabeye ve dile bağlama kaygısıdır” ifadelerini kullandı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Rüstem Keleş ise, “Tasavvuf aslında Sezai Karakoç’un hayatının, düşüncelerinin ve eserlerinin özüdür. Eserlerinin alt metninde tasavvuf vardır” dedi. Doç. Dr. Muhammed Hüküm, “Sezai Karakoç; Allah güzeldir, güzel olanı sever ve bir şey doğruysa mutlaka bu doğrudan bir güzel ortaya çıkabilir noktasında çok netti” diye konuştu.
Sezai Karakoç: Görsel ve İşitsel Sanatlar
Sezai Karakoç’un eserlerinin ve sanatının usta kalemler ve alanında uzman isimler tarafından ele alındığı Sezai Karakoç Kolokyumu, düzenlenen ‘Sezai Karakoç: Görsel ve İşitsel Sanatlar’ konulu söyleşi etkinliğiyle noktalandı. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde Yazar Mustafa Köneçoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte Yazar Enver Gülşen, Yılmaz Daşçıoğlu ve Hakan Şarkdemir, Karakoç’un şiir, sinema, resim, mimari gibi görsel ve işitsel sanatlara yaklaşımını farklı açılardan ele aldı. Etkinlikte konuşan Hakan Şarkdemir, “Sezai Karakoç’ta aslında biz nesnelerden ya da imgelerden hep insana varıyoruz. İnsandan gerçeğin anlamını çıkarıyoruz. Bu bilinçli olarak Sezai Karakoç tarafından yapılıyor” ifadelerini kullandı.