Karasu'dan Fitness'in Püf Noktası

İyi bir fitness salonu Seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli husus eğitmenin veya eğitmenlerin yeterli donanım kabiliyet ve ehliyete sahip olup olmadıklarıdır diyen Vücut geliştirme fitness Federasyonu il temsilcisi Ümit Karasu gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Vücut geliştirme fitness Federasyonu il temsilcisi 2.ci Kademe Vücut Geliştirme Fitnis antrenörü Eski milli takım antrenörü Gençlik hizmetleri ve spor il müdürlüğü Kahramanmaraş vücut geliştirme ve Fitness antrenörü ve beden eğitim öğretmeni Ümit Karasu Gazetemiz spor muhabiri İlker Yiyen ile görüşerek İyi bir fitness salonu Seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli hususları anlattı.

Kahramanmaraş’ta Spor salonlarının çoğaldığına dikkat çeken, eğitmenin veya eğitmenlerin yeterli donanım kabiliyet ve ehliyete sahip olup olmadıklarıdır diyen Karasu, “Sizlerin ideal ve hevesle geldiğiniz spor salonlarında emeğinizin karşılığını almanızı sağlayan ya da boşa kürek çekmenize yol açan kişi, birlikte çalıştığınız hocanızdır. Metabolizmanız ve fiziki durumunuzda değişiklikler yapmaya yetkilendireceğiniz hocanızı seçerken, en azından pazardan meyve sebze veya mağazadan üst baş alırken gösterdiğiniz özeni ve titizliği göstermelisiniz. Doğrudan sağlığınızı etkileyecek bir konuda asla kanaatkar olmamaya kendinizi şartlandırın. Bedeniniz sizin için değerlidir ve elbette en iyisine layıktır” dedi.

“ŞUNU UNUTMAYIN ONA SAĞLIĞINIZI DA EMANET ETMİŞ OLACAKSINIZ”

Yetersiz birinin sizin hoşgörünüze sığınmasına izin vermeyin diyen Karasu; “1. Her şeyden önce, grup derslerine gireceğiniz ya da bire bir çalışacağınız fitenss antrenörünün resmi bir diploması olmalıdır. Nasıl trafik polisi bir aracı durdurduğunda sürücünün ve aracın ehliyetini ve yeterliliğini sorguluyorsa siz de eğitmeni ya da eğitmen olduğunu iddia eden kişinin yeterli evsafta olup olmadığını sorgulayın. Bunu anlamanın en doğru yolu fitness antrenörlük belgesi olup olmadığını sormaktır. Çalışacağınız kişinin en az 2. Kademe antrenörlük belgesi olmalıdır. Tabi ki eğitmenin yaptığı işle fiziki görünümünün uyum içinde olması ilham ve güven açısından iyi bir şeydir. Ama maalesef günümüzde pek fazla antrenman bilgisi ve donanıma haiz olmadan adına doping dediğimiz maddelerle fiziki görünümünü kısa sürede sağlıksızca geliştiren kişi sayısı arttı. İşte asıl sıkıntı bu kişilerin spor salonları açarak kendilerini antrenör vasfında tanıtmalarıdır. Yani kısaca 2. Kademe antrenörlük belgesi olmayan ehliyetsiz salonlardan uzak durun.  Ya da başka branşta antrenörlük belgesiyle vücut geliştirme ve fitness eğitmenliğine kalkışan kişilerden de uzak durulmalıdır.  Kalbinizde bir sorun yaşarsanız kardiyoloji uzmanına gidersiniz, kulak burun boğazcıya değil. Doğal olarak Güreş hocasından Yüzme dersi alınmaz. 2. Eğitmen için diploma ön şarttır ancak iyi bir eğitmen olmak için tek başına yeterli değildir. Ben diplomasını aldıktan sonra girdiği ilk 5 – 6 davayı kaybettikleri için bir daha avukatlık yapmayan nice hukuk fakültesi mezunları bilirim. Nasıl “her hukuk fakültesi mezunu iyi bir avukat olacak” diye bir kural yoksa, her spor akademisi mezunu veya şampiyon olmuş bir sporcu da iyi bir hoca olacak diye bir kural yoktur.

“BUNU SPOR AKADEMİSİ MEZUNU BİRİ OLARAK SÖYLÜYORUM”

Spor yapacağınız hocayı seçerken vasat olanla yetinmeyin diyen Karasu, “Bunları spor adademisi mezunu olarak söylüyorum. Doğru hocayı bulmak için sağduyunuzu kullanın. Ancak bazı olgular vardır ki, sağduyunuzun size apaçık gösterdiğini gölgeler, bu nedenle gerçeğin farkına varamayabilirsiniz.

Bu noktada yapmanız gereken şey, duygularınıza değil gözlerinize inanmaktır. Birlikte çalışacağınız antrenörünüzü dikkatle inceleyin. Yazdığı antreman programları kişiye özel mi? Her insan farklı genetik ve fizyolojik özelliklere haizdir. Sizi fiziksel tepki ve anatomik açıdan iyi tahlil edebilecek ve bunlara göre periyodik olarak antreman programlarınızı güncelleyebilecek eğitmenleri tercih edin. Verdiği bilgileri kaynaklandırarak arkasında durabilen ve uygulatan antrenör profilini araştırmanız sizin lehinize olacaktır. Çok sıcak ve dost canlısı olabilir, ama bunlar size spor konusunda tavsiye vermesi için yeterli mi? Samimiyetin ve ahbaplığınızın gözlerinize perde indirmesine izin vermeyin.

Öncelikle şuna karar verin: Sizin spor salonuna asıl gelme nedeniniz sosyalleşmek mi, yoksa vücudunuzu forma sokmak mı? Size zayıflamanız için egzersiz programı hazırlayan spor hocanızın karın ve kalçasında fazla kiloları var mı? Ya beli ve göbeği? Eğer cevabınız “Evet” ise, ne yazık ki doğru hocanızı henüz bulamamışsınız demektir. Doğru hocanın çok gelişmiş kasları olması gerekmez. Ama mutlaka atletik bir fiziğe sahip olmalıdır. Çünkü sözünü ettiğimiz hoca geometri hocası değildir. Siz de spor salonlarına bilgi hazinenizi geliştirmek için gelmiyorsunuz. Hocanızı incelemeye devam edin. Size sportif bir imaj yansıtıyor mu? Yalnızca düzgün bir fiziği olması da yeterli değildir. Size spor ve sağlık konularında tavsiyelerde bulunacak kişinin, hayat tarzının da söyledikleriyle çelişmemesi gerekir.

Spor yapmaya hevesli gençlere “Ne olacak ya, hoca da sigara içiyor” tesellisini veren, ne yiyip ne yemeyeceğiniz konusunda size ahkam keserken kendisi disiplinsiz bir hayat sürdüren kişi “Doğru Hoca” değildir. Ama size yaklaşımı sıcak ve muhabbeti güzel ise, harika bir kanka olur, bu özelliğinden yararlanabilirsiniz. Görselliğe dayalı bir meslek olan bizim işimizde, bir eğitmenin boyu kısa olabilir, omzu anatomik olarak dar olabilir ama iradesizliğe ve tembelliğe bağlı kusurları, yani yağlı bir beli ve kalçası/göbeği olan bir hoca asla kabul görmez. Böyle bir durum, sadece kaza geçirerek antrenmanlardan uzak kalmış bir hocada mazur görülebilir. Edebiyatçı Nurullah Ataç’ın bildik bir denemesine atıfta bulunarak konuyu bağlamak istiyorum: Bakmak ve görmek üzerine; herkes bakabilir ama baktığıyla beyni arasında bağlantı kurarak onu anlamlandırmak görmektir. Çeneleri ve kiloları, bilgilerinden fazla olan hocalara bakın ve görün: Kelin merhemi olsa kendine sürerdi” ifadelerini kullandı. (HABER VE FOTOĞRAF: İLKER YİYEN)