Keklik deresini ilmek ilmek örüyorlar

Son yılların en kara kışı kapıdayken Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü dünyanın en tehlikeli sel derelerinden biri olan Keklik Deresini ıslah ederek kenti sel tehdidinden kurtarıyor. Çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiği bölgede 37 km çit çekilirken 1 milyon fidanda toprakla buluşuyor.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre kenti sel baskınlarıyla tehdit eden ve geçmişte can ve mal kayıplarına neden olan Keklik deresi ıslah çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

Şehir Merkezine 12 km uzakta ve yağış havzasında bulunması nedeniyle dünyanın en tehlikeli sel derelerinden biri haline gelen Keklik Deresi, 1972 yılında şiddetli yağış sonucu oluşan sel, dereli köyünde can ve mal kaybına neden olmuştu. 1990 yılında Yeşil Kuşak Orman İçi Ağaçlandırma Erozyon Kontrolü Uygulama Projesine alınan Keklik Deresine ilk işlem 2007 yılında yapılmaya başladı.

Yaklaşık 2 yıl önce Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğüne atandıktan sonra bölgede incelemelerde bulunan Alparslan Altındaş ‘hayalim’ dediği Keklik Deresindeki ıslah çalışmalarını en üst seviyeye çıkardı. Aşırı yağışlarda sel tehdidini gören Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Altındaş konunun üzerinde hassasiyetle durarak yaptıkları çit örme ve fidan dikimi ile hem erozyona karşı mücadele veriyor hem de dünyanın en tehlikeli sel derelerinden biri olan keklik deresini sel tehdidinden çıkartıyor.

8 bin 850 dekar alanda toprak işleme ve fidan dikimi ile Kahramanmaraş’ı tehdit eden sel taşkınları ve erozyon riskini en aza indirmeyi hedefleyen Altındaş yeşil kuşak projesinin Kahramanmaraş’a sağladığı faydaları şu şekilde sıraladı; “Milli Ekonomiye sağlamaktadır. Erozyon ve taşkınları önlemektedir. Şehrin alt ve üst yapısının, sanayi tesislerin, yolların, barajların tarım alanlarının sigortasıdır. Gecekondulaşmayı, çarpık ve düzensiz yerleşmeyi önlemektedir. Şehrin içme suyu rejimini düzenlemekte, temiz ve zengin su kaynakları oluşturmaktadır. Bugün ABD’de ve Avrupa ülkelerinde insan sağlığı ile doğrudan ilgili olduğu için sadece bu gayeye yönelik “İçme suyu ormanları” kurulmaktadır. Şehrin rekreasyon değerini artırmakta, piknik ve mesire yeri oluşturmaktadır.

 

AVRUPA’DA 62, KAHRAMANMARAŞ’TA 460 METREKARE

Kişi başına düşen yeşil alan Avrupa ortalaması 77 metrekaredir, Ankara’da kişi başına düşen yeşil alan 62 metrekaredir. Kahramanmaraş’ın gayri resmi nüfusunu 500 bin kabul edersek, 2008 sonu itibarıyla yeşil kuşakta yapılan 23 bin 030 hektar ağaçlandırma alanında kişi başına düşen yeşil alan 460 metrekareden fazladır. Ses ve hava kirliliğini önlemekte, sağlıklı bir ortam oluşturmaktadır. 1 hektarlık ormanlık saha yılda ortalama 15 ton CO tutar, 10 ton O üretecek demektir. Sportif alan oluşturmaktadır. Av ve yaban hayatının geliştirmektedir. Biyolojik zenginlik sağlamaktadır. Endemik türlere devamlılık sağlamaktadır. Özellikle Ahırdağı’nın kendi adıyla anılan ve Kahramanmaraş dondurmacılığının ünlenmesini sağlayan Ahırdağ Salebi diye anılan OrchisAnatolicia kayıp noktasından canlanmaya başlamıştır.

Arıcılık için iyi bir yaylım sahası oluşmuştur. Bugün 2,25 milyon akasya, 6 milyon kuşburnu, yabanı elma, iğde vb. çiçekli ağaçlar ve çeitli otsu bitkileri ile aracılık her geçen gün artmaktadır. 800 mt rakımdan 2 bin metre rakıma kadar yükselen bu ağalandırma alanında çiçeklenme süresi neredeyse 2 aylık zamana yayılmaktadır, bu da arıcılıkta orta konaklanmadan yayla konaklamaya kadar ihtiyacı karşılamaktadır.”

 

1927’DE YÜZDE 67 TARIM YAPAN NÜFUS BUGÜN YÜZDE 14’LERDE

Yeşil kuşak projesinin yayla tuirzmini de geliştirdiğini dile getiren Altındaş yayla turizmi için de altyapının hazılandığına dikkat çekerek projenin faydalarına şu şekilde devam etti; “yeşil kuşak projesinin başarısı için destek projesi diyebileceğimiz Ahırdağı ve deliçay meraları ile hayvancılık desteklenmiştir. Sağlıklı ve kaliteli ürün sağlanmıştır. İnsanlarda çevre olgusu gelişmektedir. Tabiat ve orman sevgisini arıtmaktadır. 1927 de şehir merkezinde nüfusun yüzde 67’si tarım sektöründe yüzde 20’si hizmet sektöründe yüzde 12’si sanayi sektöründe çalışmakta iken 1990 yılında yüzde 14 tarım, yüzde 45 sanayi, yüzde 41 hizmet sektöründe çalışmaktadır.

 

SOSYOEKONOMİK ORMANCILIK SİSTEMİ KURULMALI

Yeşil kuşak dikilen ve tali ürünler, ceviz, badem, mahlep, kiraz, kuş burnu, fıstıkçamı, Antep fıstığı, Ahlat, yabani elma, at alması, zeytin, muhtelif meyve fidanlarının ürün bir şekilde orman köylüsüne verildiği takdirde sosyoekonomik ormancılık sistemi kurulmuş olacaktır. Baş tarafta verilen bu ürünler ile ilgili global gelirler orman köylüsüne yönlendirilmelidir. 1998-2001 yılları arasında dünya bankası tarafından finanse edilen Doğu Anadolu Su havzası rehabilitasyon projesi uygulamasında yeşil kuşak projesine yapılan yatırımın dolar bazında yüzde 40 proje içerisindeki köylere (Kozlu Dere, Peynir Dere, Bulanık, Küçük Naçar, Kuzucak, Kazanlıpınar) hibe şekilnde tarım ve köy hizmetleri teşkilatları vasıtasıyla gelir artırıcı silaj, tarla ıslahı, susuz arazilere su kaynaklarından su getirilerek sulu tarıma geçirilmesi gibi bir çok gelir artırıcı faaliyetler yapılmıştır. Kırsal fakirlik nedeni ile doğal kaynakların aşınımını önlemek ve havzadaki sosyoekonomik baskıyı kaldırmak için bu projeden 6 köye 2 milyon 231 bin 303 dolar hibe şeklinde yatırım desteği verilmiştir”

 

ORMAN KÖYLÜSÜNE EK GELİR SAĞLANACAK

Yapılan bu proje ile fidan dikimi esnasında orman köylüsüne 4 yıl süreli istihdam sağlanacağını da vurgulayan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş; “proje kapsamında dikilecek olan gelir getirici türler ile işin devamında da orman köylüsüne ekonomik gelir sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca proje kapsamında yapılacak 10 Km’lik yol ile orman köylüsüne daha rahat ulaşım imkanı sağlanacaktır.” Dedi