Kent Konseyleri kalkınmada önemli bir aktördür

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Üyesi ve Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan, Kent Konseylerinin yerelde Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine(SKH) ulaşmada, uygulama ve izleme süreçlerinde yer alması gereken en önemli aktör olduğunu söyledi.

Gücünü ve çalışma ilkelerini İçişleri Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu yönetmelikten alan Kent Konseylerinin Çalışma İlkeleri’nden en başta “kentine sahip çıkma, aktif katılım ve çözümde ortaklık ilkelerinin bütünlüğünde, kentlerin yaşanabilir bir geleceğe taşınmasına katkıda bulunmak”  ilkesi olduğunu ifade eden Arıkan, “Bunun yanı sıra yine bir başka ilke; Türkiye Cumhuriyeti Devletinin imzaladığı ve onayladığı Birleşmiş Milletler Zirveleri ile diğer uluslar arası sözleşmelerde kent ve kent yaşamına yönelik temel ilkeleri hayata geçirmektir” dedi.

Bir, Birleşmiş Milletler Zirve kararı olan ve bütün dünya ülkelerinin uygulayacağı SKH’nın kentlerimizi, kent yaşamını ve toplumun geleceğini ilgilendiren önemli bir uluslararası belge olduğunu kaydeden Türkiye Kent Konseyleri Birliği Üyesi ve Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan, hükümetlerin ülkelerinde uygulamakla yükümlü oldukları belge için toplumun her kesimini ilgilendiren hayati bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Arıkan, şöyle konuştu: “Bu anlamda bu belge hükümlerinin hayata geçirilmesinde kentlerimizde bütün kurum, kuruluşlar kadar sivil toplum kuruluşları ve yapılarının yer alması, görev üstlenmesi gerekmektedir. 2030 yılına kadar sürecek bu çalışmanın önemli unsurlarından birisi kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon, işbirliği, uygulama ve izleme süreçleridir. Saydığımız süreçlerde yer alması gereken kurum ve kuruluşlar temsiliyetleriyle Kent Konseyi’nin içinde yer almaktadır. Bu anlamda Kent Konseyleri,  SKH ulaşma sürecinde sürecin en başından sonuna kadar, tarafsız ve bağımsız duruşuyla yer alarak sürecin ulaşılması istenilen hedeflere azami ölçüde yaklaşabilmesini; gerçek uygulama ve verilerle takip edebilecek, kurumlara destek olabilecek, kentliyi sürece katarak sorumluluk alarak görev üstlenmelerini sağlayabilecek bir yapı ve anlayışa sahiptir.  Yine Kent Konseyleri, bu programın 2030’da bitmesinden sonra yerel ölçekte bu hedeflerin sürdürülebilirliğinin kültürel bir koda, tutuma dönüşmesinde de izleme görevini sürdürecektir.”

25 Eylül 2015 tarihinde Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde Birleşmiş Milletler'in üye ülkelerinin, 2030 yılına kadar yoksulluğu sona erdirmek, eşitsizlik ve adaletsizlikle mücadele etmek ve iklim değişikliğinin üstesinden gelmek için belirlenen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefini (SKH) kabul edeceği bilgisini veren Başkan Arıkan, şunları kaydetti: “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Birleşmiş Milletler tarafından 2030 yılında ulaşılması istenen hedeflerdir. Belirlenen 17 hedef sayesinde insanlar ve toplumlar için daha güzel bir dünya oluşturulmak isteniyor. Çalışmalar ekonomik, toplumsal, eğitimsel, sağlıksal, çevresel ve eşitlik gibi bir sürü değişimler, farkındalıklar içermektedir. Toplumda zengin, orta gelirli, yoksul kesim demeden tüm dünyadaki dengeleri eşit şekilde oluşturmayı hedefliyor. Bu az gelişmiş ya da çok gelişmiş olmaksızın çoğu ülkenin kabul ettiği herkesi ilgilendiren bir mesele olmaktadır.Türkiye, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri konusunda önemli çalışmalar yapmakta ve somut adımlar atmaktadır. Diğer yandan önemli kalkınma yardımlarımdan ‘Türk Tipi Yardım Modeli’ ile gündemdedir.Her ülke gibi Türkiye de sürdürülebilirlik kalkınma hedefleri için projeler oluşturmuş veya dünyadaki kuruluşlara ortak olmuştur. Çalışma grupları, uygulama rehberlikleri, eğitimler, projeler oluşturulmuştur. İş dünyasından üyelerin dışında kamu kuruluşları, akademik kurumlar sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere paydaşlarla işbirliği sağlanmıştır. İnovatifsürdürülebilirlik uygulamaları yarışması yoluyla büyük şirket ve kobilerin iyi uygulamaları ortaya çıkarılmıştır. Yetenek yönetimi ve istihdam çalışma grubunun oluşturulması, iş dünyasında kadının güçlenmesine yönelik yapılan çalışmalar ülkemizde uygulanan projelere örnek olarak gösterilebilir.” (HABER MERKEZİ)