Kimlik belgesi olmayan Daire satılmayacak

1999 yılında İstanbul depreminden sonra Türkiye'de yapılaşmaya hız verilirken bu kapsamda 2011 yılında uygulamaya konulan 'Enerji Kimlik Belgesi' (EKB) zorunlu hale geliyor. Aylık ortalama bin daire satışı yapılan Kahramanmaraş'ta da uygulamaya girecek sistem ile binaları aynı beyaz eşyalardaki gibi değerler verilecek.

Isı kullanımı, teknik altyapı ve yalıtım malzemesi kalitesini gösterecek 'Enerji Kimlik Belgesi' olmadan binaların alım satımı yapılamayacak, kiraya verilemeyecek, elektrik ve su abonelikler dahi alınamayacak. 2 Mayıs'tan itibaren başlayacak zorunluluk 2011'den önce ruhsat alınmış binalarda geçerli olacak.

Önümüzdeki Mayıs itibariyle tüm binalarda alım- satım ve kiralamalarda Enerji Kimlik Belgesi'nin ibraz edilmesi zorunlu olacak. Buna göre evi satın alan ya da kiralayan vatandaşlar binanın enerji sınıfını bilecek ve buna göre alıp almama tercihini kullanacak. Emlak sektöründe enerji sınıfı yüksek binalara talebin artacağı öngörülürken, bunlar konut fiyatlarına da yansıyacak. Yani vatandaş bir yandan enerji tasarrufu yaparken bir yandan da kendine ait konutu değerlendirmiş olacak.

 Konu hakkında bir açıklama yapan Doğuş İnşaat Yönetim Kurulu üyesi ve İç mimar Halil İbrahim Kılınç, “5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir” dedi.

 

DESTEKLİYORUZ

Türkiye’de binalara çok ciddi yenilikler getirildiğini bunun yerinde bir karar olduğun değinen Kılınç, enerji belgesinin de güzel bir uygulama olduğunun söyledi. Binanın performans değerleri açısından önemli olduğuna değinen Kılınç: “Daha basit bir ifade ile buzdolapları, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalardaki enerji performans sınıflandırmaları artık binalar için de geçerlidir. Bu sınıflandırmalar A’dan G’ye kadar yapılmıştır. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtmektedir. Binalarda bu sınıflandırmayı gösteren belgeye Enerji Kimlik Belgesi ya da kısaca EKB denilmektedir. Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşaa edilmelidir. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır. Mevcut binalar için enerji kimlik belgesi asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yoktur. Mevcut binalar halihazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma ekipmanları verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi alabilmektedir”

 

7 MİLYON BİNANIN % 5'İNDE EKB VAR

Türkiye'de 1 Ocak 2011'den önce yapılan ve bu kapsama giren bina sayısının 7 milyon civarında olduğu tahmin edildiğini belirten Kılınç, "Mevcut binaların sadece yüzde 5'i EKB'lerini çıkarmış durumda. Son gün olan 2 Mayıs 2017 sonrasında EKB düzenlemesi işleri çok yoğun olacağından, binasını satmak ya da kiralamak isteyen bina sahiplerinin bir mağduriyetle karşılaşmamaları için acele etmeleri gerekiyor” diye konuştu.

 

TÜRKİYE VE KAHRAMANMARAŞ İÇİN GÜZEL BİR UYGULAMA

2011-2012 yıllarında binalarda dönüşüme başlanması ile birlikte bazı yeniliklerin geldiğine değinen Kılınç şöyle konuştu: “Kahramanmaraş’ta, 2017 yılının Şubat ayında toplam bin 052 konut satıldı. Bu ciddi bir rakam. Şu anda durağan dönem olmasına rağmen bina satışları kendi seyrini koruyor. Bu binaların hepsine bundan sonra enerji kimliği belgesi zorunlu hale gelecek.

 

VATANDAŞLAR EKB HAKKINDA NELER YAPMALI

Kılınç, EKB hakkında merak edilen sorulara cevaplayarak vatandaşların neler yapması gerektiğini sıraladı: "EKB Binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren binanın enerji performansını gösteren bir belgedir. Dolayısı ile binanın yeni sahibine, binanın enerji tüketimi hakkında yani binanın elektrik ve doğalgaz faturalarının mertebesi hakkında bilgiler veren bir belgedir. EKB, 1 Ocak 2011 tarihinden önce ruhsatı alınmış olan binalar için, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından "bina" kategorisinde yetkilendirilmiş ve bünyesinde EKB uzmanı bulunduran Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri tarafından düzenlenir. EKB binanın bağımsız bölümleri için değil, binanın tamamı için düzenlenebilmektedir."

 

YENİ BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSLARI EN AZ C OLMALI

“EKB beyaz eşyalara benzer bir şekilde binanın enerji performansını A'dan G'ye kadar sınıflara ayırmıştır. A en iyi performansı, G ise en kötü performansı göstermektedir. Ülkemizde TS 825 standardına uygun olarak ısı yalıtımı yapılan binalar genellikle C sınıfı çıkmaktadır. Yeni yapılmakta olan binalarda ruhsat almak için enerji performans sınıfının en az C olması gerekirken, mevcut binalar için binalarda önemli bir tadilat söz konusu olmadıkça enerji performansı zorunluluğu bulunmamaktadır. "

 

EKB OLMAYANA EV SATILAMAYACAK, KİRAYA VERİLEMEYECEK

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile birlikte nasıl ki alım satımlarda tapu müdürlüklerinde DASK belgesi aranıyorsa, 2 Mayıs 2017 tarihinden sonra EKB de aranacak. EKB olmadan konut satışları gerçekleştirilemeyecek. Yeni kiracının doğalgaz, elektrik ve su aboneliklerini yenilerken de EKB belgesi aranacak. Nasıl ki, DASK belgesiyle depreme karşı nasıl binanın güvenirliğini ölçülüyorsa, EKB ile de binanın ısıtılmasından soğutulmasına kadar tüm verilerine ulaşılmış olacak. Binanın yeni sahibi bu belgeye bakarak enerji maliyetlerini önceden görebilecek. (HABER-FOTO: ZEKİ DEMİR)